Op vakantie in de Tarn en de Haute-Garonne: natuur & avontuur

Ben je een outdoorliefhebber en ben je nog op zoek naar je volgende vakantiebestemming? Zoek dan niet langer en ga naar de Tarn en de Haute-Garonne. Deze departementen liggen in de Zuid-Franse regio Occitanië die zeer geliefd is onder vakantiegangers. Je vindt er namelijk alles: van imposante Pyreneeën en kolkende rivieren tot prachtig erfgoed en heerlijk eten waar je U tegen zegt. Ontdek hieronder wat de Tarn en de Haute-Garonne jou te bieden hebben.

Eropuit in het Toscane van Zuid-Frankrijk

Het is goed toeven in de Tarn. Dit departement wordt ook wel vergeleken met Toscane vanwege z’n heuvelachtige landschap met wijngaarden, bastides en hooggelegen dorpjes (‘villages perchés’). Denk hierbij aan het 800-jaar oude Cordes-sur-Ciel (verkozen tot favoriete dorp van de Fransen in 2014!), het plaatsje Puycelsi dat hoog op een rots ligt midden in het bos of het middeleeuwse Castelnau-de-Montmiral.

 

 

De wijngaarden en inheemse druivenrassen van Gaillac laten zich op verschillende manieren ontdekken: maak een wandeling (oenorando®) of stap op een elektrische fiets, een segway of een ouderwetse solex. Aan de oever van de Tarn ter hoogte van de kathedraal van Albi – een stad die tot het Unesco-werelderfgoed behoort – kun je ook aan boord stappen van een ‘borrelboot’ (apéro bateau). Terwijl het landschap aan je voorbijglijdt, vertelt een wijnboer over zijn werk en laat hij uiteraard wat wijnen proeven. ’s Avonds zijn er wijndomeinen open om te komen genieten van een drankje onder de sterren met livemuziek.

Opgaan in de natuur van de Tarnvallei

De Tarnvallei is een natuurgebied met het label ‘Grand Site Occitanie’ en biedt op een warme zomerdag precies de verkoeling die je nodig hebt. Vanaf het schiereiland Ambialet heb je een prachtig uitzicht op de meanderende rivier. De vallei nodigt uit tot verschillende buitenactiviteiten, zoals otters en bevers spotten of zwemmen bij het strand van Trébas dat beloond is met het label ‘Pavillon bleu’ voor z’n milieuvriendelijkheid. Je kunt ook besluiten de ruige Tarn per kano te ontdekken. Trek gekregen? Vul dan een picknickmand met typische streekproducten, zoals schapenkazen, vleeswaren uit Lacaune en ‘croquants’ (amandelkoekjes), zoek een mooi plekje uit om neer te ploffen en genieten maar.

De Haute-Garonne: voor 100% avonturiers!

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om het avontuur op te zoeken. In de Haute-Garonne is er overal wel wat te beleven: in de lucht, op het water of met beide voeten op de grond.

Wandel je geluk tegemoet

Degenen die de tijd durven te nemen, zullen mooie dingen op hun pad tegenkomen. En wandelpaden genoeg! Wel 600 kilometer naast 6 langeafstandsroutes. Tip: doe de Via Garona (GR®861) van het centrum van Toulouse naar de indrukwekkende kathedraal van Saint-Bertrand-de-Comminges aan de voet van de Pyreneeën. Je kunt deze gevarieerde route langs de Garonne lopen in 7 à 10 etappes. Onderweg krijg je het gevoel dat je terug in de tijd bent gegaan met tussenstops in Muret (geboorteplaats van vliegtuigbouwer Clément Ader), in de kathedraal van Rieux-Volvestre, in de plaats Martres-Tolosane die bekendstaat om z’n aardewerk of in de romaanse kerk van Saint-Gaudens. Stap in de voetsporen van de eerste pelgrims!

De Pyreneeën: te land, te water en in de lucht

Het massief van Arbas, gelegen in de streek Comminges, herbergt een ondergronds gangenstelsel van wel 116 kilometer waar liefhebbers van speleologie wel even zoet mee zijn. Het belooft spanning en sensatie voor ontdekkingsreizigers vanaf 5 jaar.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Kun je maar geen genoeg krijgen van adrenaline? Ga dan samen met vrienden of familie de stroomversnellingen van de Garonne te lijf met een raftboot. Het is een milieuvriendelijke activiteit waarbij je één wordt met de natuur. Eens kijken wie het langst in de boot weet blijven te zitten!

 

 

Sluit je vakantie af met een letterlijk hoogtepunt: paragliden in Superbagnères met Freddy Sutra. Het is een onvergetelijke ervaring om te zweven boven de Luchonvallei op dezelfde hoogte als vale gieren, buizerds en rode wouwen, met een schitterend uitzicht op de Pic de l’Aneto. Het geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid en biedt een nieuw perspectief op de flora en fauna. De Haute-Garonne is magisch!

 

 

 

 

 

Comments are closed.