Ontdek de culturele pareltjes tijdens een roadtrip door Nedersaksen

Een paar dagen eropuit met auto of camper. Overnachten in leuke stadjes en onderweg een heleboel culturele schatten ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld aan de rand van de Harz, waar een aantal werelderfgoedlocaties liggen: van Romaanse architectuur tot een icoon van het Nieuwe Bouwen. Liefhebbers van kastelen kunnen bijvoorbeeld voor een roadtrip langs Leine en Weser kiezen. De barokke pronktuinen en sprookjeskastelen zijn een lust voor het oog.

Herenhuizen

Een roadtrip langs veelzijdig werelderfgoed

Aan de Harz-rand liggen een paar bijzondere werelderfgoedlocaties. Een goede start van deze roadtrip is Hildesheim. Naast het fraaie marktplein met imposante vakwerkhuizen zijn de Dom en de voormalige abdijkerk St. Michaël de belangrijkste trekpleisters. De kerken en kunstschatten zijn prachtige voorbeelden van vroegromaanse kunst en architectuur. De beroemde bronzen deuren van de Mariendom en de bronzen zuil van bisschop Bernward gelden als meesterwerken. Ook de enorme 1000 jaar oude rozenstruik op de binnenplaats spreekt tot de verbeelding.

Iconisch bouwwerk

Op weg naar Goslar ligt een iconisch bouwwerk van het Nieuwe Bouwen: het Fagus-Werk in Alfeld. Deze schoenleestenfabriek uit 1911 was het eerste grote gebouw dat Walter Gropius heeft ontworpen. Met de innovatieve constructie van glas en staal, en hoeken zonder draagmuur of kolommen, zette de latere Bauhaus-oprichter nieuwe maatstaven. In de fabriek worden nog steeds schoenleesten gemaakt. Na de lunch in de bijzondere ambiance van de oude machinehal gaat het verder naar Goslar.

UNESCO-Welterbe Fagus-Werk

Goslar: ooit een belangrijk machtscentrum

De tijd lijkt te hebben stilgestaan in de 1.500 vakwerkhuizen tellende binnenstad. Een statig plein, pittoreske steegjes en historische gebouwen weerspiegelen de rijke geschiedenis van de stad. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze streek in de middeleeuwen een belangrijk politiek centrum was; de Kaiserpfalz uit de 11e eeuw was een van de belangrijkste residenties in Noord-Duitsland.

Goslar

Zijn rijkdom dankte Goslar aan de bodemschatten en de mijnbouw in de nabijgelegen zilver- en kopermijn Rammelsberg, de oudste mijn van de Harz. Het complex geeft nog altijd een goed idee van meer dan 1000 jaar mijnbouw, zowel boven- als ondergronds. Wij kiezen voor de rondleiding door de Roeder-Stollen. Als de gids het waterrad in beweging zet, voelen we de kracht van de machines die een eeuw geleden het erts naar boven transporteerden.

De kracht van water

De energie om mijnbouw te kunnen bedrijven werd al sinds de middeleeuwen opgewekt door een ingenieus watermanagementsysteem. Er zijn nog veel sporen van deze zogenaamde Oberharzer Wasserwirtschaft te vinden. Vanuit Clausthal-Zellerfeld maken we een paar wandelingen naar bijzondere plekken en genieten ook van de heerlijke natuur van de Harz.

 

 

Een roadtrip langs kastelen aan Leine en Weser

Van weerbare burchten tot pronkkastelen: tijdens deze roadtrip maken we een reis terug in de tijd langs een aantal parels langs de Leine en de Weser. Op weg naar Hannover maken we een stop bij Schloss Bückeburg. Het barokke slot ligt in een prachtig park en hier kunnen we even de benen strekken. We zijn verrast dat dit de enige vorstelijke manege van Duitsland is. Ook heel bijzonder is het mausoleum in het slotpark. De prinselijke grafkelder heeft een enorm gouden gewelf van mozaïeksteentjes.

Kasteeltuin in Franse stijl

´s Avonds staat een bezoek aan de beroemde Herrenhäuser Gärten in Hannover op het programma. Bijzonder imposant is de barokke Großer Garten in Franse stijl. Het slot, de zomerresidentie van de Welfenfamilie, werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is inmiddels weer in zijn oude staat hersteld. In de zomermaanden worden de tuin en de fonteinen op sommige avonden een uur lang feestelijk verlicht. De betoverende sfeer wordt nog versterkt door barokmuziek.

Een koninklijke liefdesverklaring

De volgende dag rijden we door naar Schloss Marienburg in Pattensen en snappen meteen waarom dit een van de meest imposante monumenten van Duitsland is. De Engelse koning Georg V van Hannover liet het in het midden van de 19e eeuw bouwen als verjaardagscadeau voor zijn vrouw, koningin Marie. Het neogotische sprookjesslot ligt hoog boven op een berg en kijkt uit over de meanderende Leine. Tijdens de rondleiding horen we waarom een telg van het adellijke geslacht van de Welfen tot Engelse koning werd gekroond. De eindbestemming vandaag is Hamelen aan de Weser. In het gezellige vakwerkstadje draait nog steeds alles om de legendarische rattenvanger die in 1284 130 kinderen mee de stad uit lokte en voor altijd verdween.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Pareltje van de Weserrenaissance

Langs de rivier de Weser liggen prachtige bouwwerken in de stijl van de Weserrenaissance, maar de Hämelschenburg is misschien wel het mooiste van allemaal. Het slot met bewaard gebleven inventaris is een uitstekend voorbeeld van een pronkbouw uit de renaissance. Na de interessante rondleiding door het slot strijken we neer op het terras met uitzicht op de prachtige zuidfaçade.

 

 

Fijn porselein

Langs de oever van de Weser rijden we de volgende dag verder richting Schloss Fürstenberg, ook gebouwd in de stijl van de Weserrenaissance. De ernaast gelegen moderne porseleinmanufactuur vormt een interessant contrast. In de historische ruimtes ervaar je hoe een hertog op het idee kwam om porselein te produceren en hoe dit uitgroeide tot een premiummerk.

Meer informatie op vakantieland-nedersaksen.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.