Dit zijn de beste steden in Europa voor filmliefhebbers

Ben je iemand die vaak als eerste in de zaal zit voor de nieuwste film of docu? Met een enorme bak popcorn op schoot en een drankje, volledig opgaan in het verhaal. De nieuwste Avatar film trekt volle zalen, maar ook de prachtige film Le otto montagne sleept je geheel mee.

Als filmliefhebber heb je vast een sterke voorkeur voor een bepaald genre, het soort bioscoop of filmhuis, maar ook bepaalde regisseur waar je fan van bent. Eén ding is zeker, voor iedereen die van film houdt, is het niet alleen een vorm van vermaak, maar ook een bron van inspiratie en creatieve expressie.

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen (www.holidu.nl), besloot te onderzoeken wat de beste steden in Europa voor filmliefhebbers zijn! Daartoe werden gegevens van Google Maps geanalyseerd, waaronder het totale aantal bioscopen per stad, de gemiddelde beoordeling van de bioscopen en filmhuizen in elke stad en het aantal bioscopen per stad per 10.000 inwoners. Want ook als je een weekendje weg bent kan het heerlijk zijn om een nieuwe bioscoop te ontdekken.

/>

1. Genève, Zwitserland

Het is officieel! Eerste in onze ranglijst is Genève! Naar Zwitserland ga je misschien in eerste instantie voor de kaasfondue of het berglandschap, maar de prachtige stad Genève is een bruisend cultureel centrum met een bloeiende filmindustrie. De stad heeft een aantal bioscopen die verschillende genre films uit meerdere culturen vertonen. Zo zijn er mainstream bioscopen die de nieuwste Hollywood blockbusters vertonen, maar ook arthouse bioscopen die meer niche en onafhankelijke films aanbieden. Enkele populaire bioscoopketens in Genève zijn onder andere Cinélux en Cinérama. In Genève worden ook verschillende filmfestivals gehouden, waaronder het Internationale Filmfestival van Genève (GIFF), dat een breed scala aan films vertoont en regisseurs, acteurs en filmliefhebbers van over de hele wereld aantrekt.

2. Warschau, Polen

Op de tweede plaats komt de hoofdstad van Polen, Warschau. Een stad die voor elke cinefiel iets te bieden heeft, met een verscheidenheid aan bioscopen, van reguliere bioscopen tot alternatieve locaties. Enkele populaire bioscoopketens in de stad zijn Multikino, Cinema City en Kinoteka. Een unieke bioscoopervaring in Warschau is echter Kino Muranów, een prachtig gerenoveerde bioscoop uit de jaren vijftig, met een retrodesign en een aanbod van films, van klassiekers tot hedendaagse onafhankelijke films. In Warschau worden ook enkele filmfestivals gehouden, zoals het Warsaw Film Festival dat in oktober plaatsvindt. De filmscène van Warschau als geheel is dynamisch, divers en veelbelovend.

 

 

3. Berlijn, Duitsland

De volgende in onze ranglijst is Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. De stad staat bekend om haar zeer rijke geschiedenis, levendige cultuur en bloeiende kunstscene. Bioscopen nemen in deze scène een belangrijke plaats in en bieden bezoekers de mogelijkheid om op verschillende locaties te genieten van films uit de hele wereld. Enkele populaire bioscopen in de stad zijn onder meer Cinestar, UCI Kinowelt en Filmrauschpalast. Maar voor wie op zoek is naar een meer alternatieve bioscoopervaring is er sinds de jaren zeventig de bioscoop Moviemento, die gespecialiseerd is in het vertonen van onafhankelijke en internationale films. In Berlijn worden het hele jaar door verschillende filmfestivals georganiseerd. Een van de meest opvallende is het Internationale Filmfestival van Berlijn, ook bekend als de Berlinale. Dit evenement vindt elk jaar plaats in februari.

4. Bologna, Italië

De vierde plaats op de ranglijst wordt ingenomen door Bologna. De charmante stad in Noord-Italië staat bekend om zijn rijke artistieke en culturele scène. De stad biedt vele bioscopen die inspelen op de verschillende smaken van de kijkers. De bioscopen, Cinema Lumière en Cinema Odeon, vertonen een breed scala aan films, van Hollywood-kaskrakers tot onafhankelijke en buitenlandse films uit Italië en daarbuiten. Bologna is ook de thuisbasis van de Cineteca di Bologna, een filmarchief en culturele instelling die films uit de hele wereld bewaart en restaureert. De Cineteca biedt een scala aan filmgerelateerde evenementen en activiteiten, waaronder vertoningen, workshops en tentoonstellingen. In Bologna wordt ook het filmfestival Il Cinema Ritrovato gehouden, dat elk jaar in juni plaatsvindt en waar klassieke en ongwone films uit de hele wereld worden vertoond.

 

 

5. München, Duitsland

De vijfde plaats op onze ranglijst is voor München. De stad, gelegen in het zuiden van Duitsland, beschikt over een gevarieerde en groeiende filmscène en biedt een scala aan opties voor filmliefhebbers. Enkele van de populairste bioscopen in de stad zijn Cineplex, Cinemaxx en Mathäser Filmpalast. Voor wie op zoek is naar een meer onafhankelijke filmervaring heeft München verschillende arthouse bioscopen zoals City Kinos en Monopol Kino, waar zowel onafhankelijke filmproducties als cultklassiekers worden vertoond. Een van de meest opvallende festivals die in de stad plaatsvindt is het Munich Film Festival, dat elk jaar in juni wordt gehouden en een scala aan films uit verschillende landen en genres laat zien. Wie ronden de top 10 af?

6. Parijs, Frankrijk
7. Athene, Griekenland
8. Porto, Portugal
9. Nuerenberg, Duitsland
10. Amsterdam, Nederland

“Wist je trouwens dat Tuschinski is in 2021 uitgeroepen is tot mooiste bioscoop ter wereld?!“

 

 

 

 

 

Comments are closed.