Doe een meditatieve wandeling Ode aan de Natuur in het Heiligdom OLV ter Nood

In de Randstad even tot rust en bezinning komen. Even in alle rust genieten van natuur, kunst en verhalen. Dat kan tijdens de meditatieve wandeling ‘’Ode aan de Natuur’’ in het heiligdom O.L.V. ter Nood (Heiloo).

Kunstenaars lieten zich inspireren door het scheppingsverhaal van Genesis 1. Hun creaties zie je tussen de bomen en kapellen van het Heiligdom O.L.V. ter Nood. De teksten bij de werken zetten je aan tot nadenken en verwonderen over hoe het ooit ontstond.

Oproepen van vragen

‘’De natuur roept vragen op over de schepping. Hoe verhoud ik mij tot alles wat leeft en groeit?’’ zegt programmamanager Inge Rikkers-Pluijlaar. Als lid van de selectiecommissie koos ze mede uit zevenentachtig inzendingen zeven kunstwerken van 7 verschillende kunstenaars. De minimalist Timon Hagen koos voor de eerste scheppingsdag. Volgens Genesis scheidde God toen de dag en de nacht. Veel valt hierover niet te vertellen. Martijn Duifhuizen liet zich inspireren door de tweede dag van de schepping. Toen ontstonden het uitspansel en het water. Hagen verbeeldt dit met grote bakken water waarin het zonlicht weerkaatst.

Aan verval onderhevig

Dat de natuur aan verval onderhevig is zie je in het werk van Ellen Rijnsdorp en Mariska Mallee. Hun kunstwerken bestaan uit bomen-en plantenresten. Beiden lieten zich raken door de derde scheppingsdag. Volgens Genesis ontstonden toen water, land, planten en bomen. Het werk van Charlotte Brand draagt de naam ‘’Hemelse sferen’’. Zij liet zich raken door de 4e scheppingsdag. Toen verschenen de zon, maan en sterren aan de hemel. Haar foto-installatie wijst op het voortdurende proces van dag naar nacht en vice versa.

Natuurlijke materialen

De kunstenaars gebruikten natuurlijke materialen. Zo maakte Esther Hoogendijk haar creatie van schelpen en zaden. Ze verwijst naar de vijfde scheppingsdag. Toen kwamen er vissen in de zee en vogels in de lucht. Ze zegt:

Dit werk kon alleen goed gemaakt worden in samenspel met vogels

Meg Mercx liet zich inspireren door de zesde dag. Volgens Genesis schiep God toen de dieren en de mens naar Zijn evenbeeld. Meg maakte twee waaiportretten. Deze verbeelden een wanhopige of hoopvolle man en vrouw voor een gotisch kerkraam. De Adam en Eva van onze tijd. Schreeuwen of huilen ze? Zingen of bidden ze? Dat mag je zelf bepalen.

Boomkapel

Rick Abelen ontwierp een heuse boomkapel. Daarmee wijst hij op de zevende scheppingsdag. Deze naar de rustdag verwijzende creatie zit vol symboliek. De driehoekige plattegrond is afgeleid van de Heilige-Drie-Eenheid. Rick maakte zijn werk van bamboe als symbool van standvastigheid, groei en veerkracht.

Rick probeert met zijn kunstwerk de rol van de natuur in de hedendaagse samenleving te duiden. De booomkapel doet je tot rust komen. Ook stemt het tot nadenken over de relatie tussen mens en natuur. Zoals ook de andere kunstwerken je bewust maken van onze verantwoordelijkheid voor de natuur.

 

 

Rondom deze expositie vinden allerlei activiteiten plaats. Zo houdt de journalist Twan Huys een lezing over zijn boek Wandellust. Ook zijn er concerten en workshops.

 

 

Ook los van de expositie is een bezoek aan het Heiligdom OLV ter Nood alleszins een bezoek waard. Zodra je over het landgoed loopt komt er een weldadige rust over je heen. Je ontdekt de natuur in al haar schoonheid. Van allerlei tinten groen in het voorjaar tot het rood en bruin van de herfstbladeren. In het voorjaar hoor je overal vogels zingen. Zie www.olvternood.nl voor meer informatie.

 

 

 

 

Comments are closed.