Sustainable reizen is de toekomst en die is nu

Tijdens het Markethub 2023 event van Hotelbed bleek dat sustainable reizen de norm aan het worden is. Hotels, leveranciers en andere partners zijn zich bewust van het belang van hun bijdrage aan een betere wereld. Het is geen marketing praatje meer, maar het zit in het DNA van de organisatie.

 

Gastland van de Markethub 2023 is Nederland. En daarom opent Michael Siebers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) het event. Michael opent het congres door te vragen wie er allemaal al in Amsterdam zijn geweest? Bijna iedereen in de zaal gaat staan. Op de vraag of mensen ook buiten Amsterdam zijn geweest gaat een flink kleiner aantal staan. En dat, zo zegt Michael, is onze motivatie om de rest van Nederland ook te promoten. Want Nederland is een geweldig land om te bezoeken.

Met 17 miljoen inwoners in Nederland (feitelijk 17,53 miljoen, red.) en 1,5 miljard dagtrips die verwacht worden in 2023 is dat een flink aantal. Spreiding van toeristen door Nederland is daarom een belangrijk thema. De presentatie van Michael wordt ondersteunt door 2 video’s die kleurrijk tonen hoe aantrekkelijk Nederland is als vakantiebestemming.

 

Spot the Difference – Léon Herce

Léon opent de sessie op het podium met een vraag over hoe mensen over de reisindustrie denken. Via het online programma Menti.com kan de zaal direct stemmen en worden de resultaten op het scherm weergegeven. Maar wat is de staat op dit moment? Accommodaties zitten op 92% recovery ten opzichte van voor COVID-19. Vakantieverhuur zit al op 118%. Aviation zit gemiddeld op 78% recovery. Dit getal wordt wel naar beneden gedrukt voor de slechtere resultaten in Azië. Want in de USA en dele van Europa is de recovery vele malen beter. Hotelbeds zit zelfs op 125% in december, verwachten ze.

Er is een wijziging van Static naar Dynamic vertel Joaquin Garcia. Partners van Hotelbeds verwachten nu veel meer van hun partner dan voorheen. Hotelbeds was echter voor de pandemie al bezig met uitbreiden. Zo hebben ze meer dan 150 channelpartners en bedrijven die andere producten dan bedden aanbieden. Hotelsbeds creëert waarde voor hun hotelpartners/ketens. De voorkeursovereenkomsten zijn 10x zo groot geworden. Jorge vertelt over de consolidatie in de sector zoals de 4 grootste hotel intermediaries die in 2023 naar 72% zijn gedaan. Veel klanten (2/3) van Hotelsbeds willen hun aantal leveranciers/suppliers verlagen.

Op dit moment verwerkt het Hotelsbeds netwerk 4 miljoen zoekopdrachten per dag. Op het gebied van traveltech heeft Hotelsbeds de beste API, volgens Jorge. Wereldwijd staat hun API op de 19e plek. Een API is een koppelingsmethode waarmee de systemen van bedrijven gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.

Live op het podium wordt ChatGPT gevraagd om de Top-5 travel trends te vragen van de reismarkt in Europa. ChatGPT is een voorbeeld van hoe AI een ‘één-op-mij’-ervaring kan bieden in plaats van een’ één-op-veel’- of zelfs ‘één-op-één’-ervaring. Dit zal waarschijnlijk een enorme loyaliteit van klanten opleveren.”

 

 

 

Fernando Vives NH Hotels

nhow is de grootste operator in Amsterdam met 13 hotels en meer dan 3.500 kamers meldt Fernando Vives namens NH Hotels.

De revenues van NH Hotels groeien als nooit tevoren meldt Fernando. In 2022 was de winst 2% hoger (€41 miljoen) dan in het topjaar 2019. 8 Merken met 530 hotels in 56 landen. Die bieden gezamenlijk 80.000 kamers aan. In 2000 kocht NH Hotels de Krasnapolsky Group (65 hotels) uit Amsterdam. Hun eerste hotel overname buiten Spanje.

 

 

NH Hotels heeft alleen eigen hotels. NH Hotels heet 2 pilaren: Planet & People. Dat is onderdeel van hun bedrijfs-DNA. Hij laat een video zien waarin dit uitgelegd. Sustainability is iedereen’s verantwoordelijkheid. Er komen meer nieuwe hotels bij. Zoals in Dubai op de Palm en in Milaan in een kerk.

Anantara is het luxe brand van NH Hotels. Een maand geleden opende hun nieuwste hotels in Nice aan de Côte d’Azur. Ook het Krasnapolsky in Amsterdam is een Anantara hotel. Ook aan de Amalfi kust ligt een Anantara hotel hoog boven de zee.

World Travel and Tourism Council (WTTC) -Nicolas Huss

Travel & Tourisme zullen een enorme economische impact hebben en een groei van banen aanjagen. 64% daarvan zal in de Azië-Pacific regio gecreëerd worden blijkt uit onderzoek meldt Nicolas Huss. Op veel steden heeft reizen een directe impact op het GDP/BNP.

Maar de reiziger verandert. Sustainability, flexibility, Blended & Longer Trips en Influence of Social Media zijn de 4 gebieden. Instagram, Facebook en TikTok zijn in die volgorde de social media kanalen die de meeste invloed hebben op reizigers.

De grootste uitdaging in Travel & Tourism is het tekort aan geschikt personeel. In Europa zijn 1 op de 9 banen niet vervuld. WTCC spreekt hierover met overheden etc. En adviseert ze op diverse gebieden. Zie foto. De oplossing? Innovatie, Technologie, Staffing en Tourism as a Force for Good.

 

Who is the traveler of tomorrow? – Nicolas Huss

Nicolas vertelt dat de klant tevredenheid hoog is, ondanks alle problemen die er waren de afgelopen tijd. Reizigers weten precies wat ze willen en ze willen zelf meer controle.

Familie & vrienden staan altijd op de 1e plek zegt Nicolas. En reizigers willen een gepersonaliseerde ervaring bij de experiences die ze zoeken. Sustainable travel is ook belangrijk. Reizigers geven ook meer uit aan verzekeringen en financial services zodat ze de garantie hebben van een vlekkeloze ervaring op reis. Dit past bij de trend dat mensen ook een “seamless customer experience” willen.

Invloed van social media en AI

Huss onthulde ook dat 39% van de reizigers die reizen naar bestemmingen, dat overwogen nadat ze deze in shows of films hadden gezien. Tv-toerisme was de op een na meest invloedrijke bron van reisinspiratie, slechts 2% achter de al lang bestaande leider, advies van vrienden en familie. Maar ook social media speelt een belangrijke rol met Instagram op de 1e plek.

Mensen willen een “money can’t buy experience” zegt Andrew Brown van WTTC. En dat is de invloed van social media. Een culturele ervaring. Reizigers reizen nog steeds veel op last-minute basis zegt Fernando.

Een trend die NH Hotels ziet bij business reizigers is dat ze vaak een paar dagen achter hun zakelijke boeking aanplakken en ook het weekend in het hotel blijven. Daarmee wordt een initieel verblijf van 3 nachten ineens 5 nachten voor het hotel.

Global Sustainable Tourism Council (GSTC) – Luigi Cabrina

Luigi vertelt over de invloed van tourisme en stelt de vraag: “Heeft de pandemie geleid tot een toenemende vraag naar verantwoord toerisme?” Dit zijn de members van GSTC, waaronder ook vele bestemming, touroperators, hotelketens en attracties. De uitdagingen na de pandemie blijven hetzelfde: overtoerisme, global warming, waste, plastic pollution etc.

De GSTC heeft meer dan 200 labels geteld in de industrie die aangeven dat een bedrijf sustainable is of groene doelstellingen heeft.

Daarom heeft GSTC standaarden opgezet en bekeken welke labels daaraan voldoen. Ook voor Destinations zijn er labels/logo’s die aangeven dat een bestemming bezig is, of gecertificeerd is voor hun duurzamen inspanningen. GSTC wil als een accreditation body optreden zodat het duidelijk wordt voor het publiek welk logo ze kunnen vertrouwen en wat het inhoudt.

Sustainable reizen is er om te blijven

Accor heeft hun sustainable travel programma helemaal opnieuw van de grond opgebouwd. Ze hadden een eigen programma, in-huis ontwikkeld, maar dat was vooral een marketing programma. Hun nieuwe programma is nu opgebouwd volgens het framework van GSTC. Paul Bixby van EasyJet holidays benadrukt nogmaals hun NetZero programma om in 2050 geen uitstoot meer te hebben. Een programma bedacht voor EasyJet en verspreid over de hele aviation markt door IATA. Jolanda zegt: reizigers willen wel een groene keus kunnen maken, maar ze zullen dat niet altijd doen. Maar als de keuze er niet is, dan irriteert het ook. En als mensen voor een “sustainable hotel” kiezen dan moet de gehele ervaring in het hotel ook 100% kloppen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.