Verdiep je in de band tussen Kasteel Duivenvoorde en het Koningshuis

Het vorstenpaar is op 30 april tien jaar koning en koningin van Nederland. Kasteel Duivenvoorde speelt hierop in met de expositie Franje & Oranje. Dit toont de eeuwenoude band tussen de families op landgoed plus kasteel en het Huis van Oranje-Nassau. Te zien vanaf 7 april t/m 1 oktober.

De families van kasteel en landgoed vochten aan de kant van de Oranjes. Ook dienden zij in hoge politieke ambten. Verder waren ze kamerheer of hofdame voor de opeenvolgende koningen en koninginnen.

Koninklijke bruiklenen

Je ziet allerlei persoonlijke objecten van de bewoners en eigenaren van Duivenvoorde Paleis het Loo en particulieren gaven zelfs objecten in bruikleen. Blikvangers zijn:

  • het jurkje dat Prinses Beatrix droeg bij de inhuldiging van haar moeder in 1948
  • het bijzondere portret van Koningin Juliana dat de schilder Charles Eyck ter gelegenheid van de inhuldiging maakte
  • correspondentie uit het Koninklijk Huisarchief getoond, waaronder een reeks brieven van Arent IX van Wassenaer (1669-1721) aan Stadhouder Johan Willem Friso

Ring met kleine portretten, particulier bezit, Duivenvoorde

Uniek servies

Uniek ook is een deel van een dessertservies. Dit kreeg Koning Willem I in 1820 voor zijn verjaardag cadeau kreeg van zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen. Op ieder bord zie je een buitenplaats of stad waaronder ook kasteel Duivenvoorde.

 

 

Ten slotte zie je cadeaus die de persoonlijke band tussen Duivenvoorde en de Oranjes tonen. Prachtig is een portretring die koningin Juliana in 1963 schonk aan barones Schimmelpenninck van der Oye.

 

 

Praktische informatie

Kasteel Duivenvoorde is geopend van donderdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur. De kaartverkoop is inmiddels gestart via de website van Kasteel Duivenvoorde.

Kasteel Duivenvoorde

Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten, Zuid-Holland
Telefoon: +31715613752

 

 

 

 

 

Comments are closed.