Dompel je onder in de doeken van Salvador Dalí en Antoni Gaudí

Fabrique des Lumieres in Amsterdam toont sinds 10 maart de expositie ‘’Dali: the Endless Enigma’’ Ze neemt je mee in de bizarre wereld van de aan zijn krulsnor herkenbare surrealist. Ook zie je een film over de werken van Antoni Gaudí bekend van de Sagrada Familia in Madrid. Tot slot speelt in Studio de meeslepende film ‘Recoding Entropia’ van François Vautier.

Dalí: the endless enigma

De expositie “Dalí: the endless enigma” neemt je mee op reis door de surrealistische en metafysische landschappen. Je ziet tientallen werken van deze schilder met zijn obsessie voor het bovennatuurlijke. Intussen luister je naar muziek van de legendarische band Pink Floyd. Spannend is “de droom veroorzaakt door de vlucht van een bij rond een granaatappel kort voor het ontwaken.” Twee tijgers nemen een agressieve houding aan boven een nietsvermoedende naakte vrouw. Ze slaapt.

 

Tussen droom en werkelijkheid

Zowel Gaudí als Dalí putten hun inspiratie vooral uit de natuur. Bij Dalí grenzen sommige wreken aan het paranoïde. Volgens zijn eigen zeggen nam niet alleen zijn aantal werken toe maar ook zijn gekte. De werken van Gaudí hebben vooral iets dromerigs. Bijna als een slaapwandelaar loop je door de enorme ruimte van Fabrique des Lumières. ‘’Het is vooral zijn levensvreugde die me raakt’’, zegt managing director Patrick Alders.

Gaudí: architect of the imaginary

Op de muziek van Gershwin laat je je meeslepen door de fantasierijke wereld van Gaudí. Je maakt een tocht langs zijn supermooie bouwwerken in Barcelona. De levensvreugde van deze meester van het Catalaanse modernisme spat van het doek. Uiteraard ontbreekt ook zijn Sagrada Familia niet. De kerk herken je aan de torens die al je fantasie overtreffen. Ze hebben iets van art nouveau maar de crypte van de kerk is toch echt neogotisch. Nog het meest lijken de torens op boomachtige kolommen.

Foto Bridgeman Images

 

 

Eerbetoon

Gaudí: architect of the imaginary is een eerbetoon aan deze Catalaanse architect (Reus 1852-1926 Barcelona). Zijn wereldberoemde werk staat op de erfgoedlijst van Unesco. Maar destijds noemde ze zijn werk grillig en provocerend. Dalí was wel enthousiast over zijn werk. Zodra hij het in 1933 zag noemde hij het een wonder van schoonheid. Hij schreef aan artikel onder de naam “of the Terrifying and Comestibly Beauty of Modern Style Architecture”. Dat leidde tot een hernieuwde belangstelling voor Art Nouveau. De expositie over Dalí kwam tot stand in samenwerking met de Gala Salvador Dalí foundation. De tentoonstelling is te bewonderen sinds 10 maart 2023.

Ticketprijzen

Volwassenen 18 jaar en ouder € 16,=
Studenten, CJP/EYC € 13,=
Jeugd 5 t/m 17 jaar € 12,=
Jongeren onder 5 jaar: gratis

 

 

Openingstijden

De expositie is dagelijks te bezoeken.
Van maandag tot donderdag: 9.30 – 17.00 uur
Vrijdag en Zaterdag: 9.30 – 21.00 uur
Zondag: 9.30 – 18.00 uur.

Tickets zijn beschikbaar via www.fabrique-lumieres.com.

Fabrique des Lumières huist op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Ze laat je genieten van een alles overtreffend visueel en muzikaal spektakel. De mooiste schilderstukken komen tot leven op de 10 meter hoge muren en de vloer.

dali fotos 0088

Meer tips

Maak een autotocht door de Costa Dorada en bezoek in Reus het museum van Gaudi. In deze blogpost van Marianne lees je meer over de Costa Dorada. Het Dali Museum bevindt zich in Barcelona. Van 11 tot 15 mei 2023 vieren ze daar het volksfeest San Isidro. Hij is de beschermheilige van internet.

 

 

 

 

Comments are closed.