Luchtvaart is belangrijk voor de (toeristische) ontwikkeling van Zuidoost-Europa

Op het Aviation-Event Cluj 2023 dat vorige week gehouden werd in Transsylvanië kwam meer dan 150 aviation professionals bij elkaar om te spreken over de ontwikkeling van de luchtvaart en die in Zuidoost-Europa in het bijzonder.

Verkeersbureaus.info is mediapartner van Aviation-Event

 

Aviation/vliegvervoer is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van Oost-Europese landen zoals Roemenië. Anders dan in andere Europese landen waar nu meer wordt ingezet op rail en andere vervoersmogelijkheden is het in de landen in Oost-Europa makkelijker om zogenaamde city-pairs via de lucht op te zetten dan over het land. De aanleg van spoorverbindingen neemt teveel tijd in beslag. Vooral de zogenaamde Low Cost Carriers (LCC) spelen een belangrijke rol bij het verbinden van bestemmingen en het opzetten van een luchtbrug tussen steden. Zo heeft Whizz Air bijvoorbeeld meer dan 50% marktaandeel op alle Roemeense luchthavens waaronder:

  • Boekarest
  • Cluj
  • Lași

Olivier Jankovec

 

In de 1e paneldiscussie onder leiding van Marcel Riwalsky vertelt Olivier Jankovec namens de Airports Council International (ACI) dat zijn belangenorganisatie van luchthavenbedrijven meer dan 575 leden telt die gezamenlijk 1633 luchthavens beheren in 179 landen. Bijna 95% van alle luchthavens wereldwijd zijn lid van de ACI. Als director General is Olivier verantwoordelijk voor de European Region van de Airports Council International (ACI EUROPE). Olivier ziet ook dat de groei in (Zuid)Oost-Europese markten mede mogelijk wordt gemaakt voor de aviation sector en dat daardoor zowel het zakenverkeer als toerisme een goede groei doormaken.

 

 

Er is een grote groei geweest bij een aantal bestemmingen waarbij het aantal passagiers in 2022 al hoger was dan in het topjaar 2019. En dat is een goede ontwikkeling.

 

De ontwikkeling van burgerluchtvaart in Roemenië

Roemenië heeft een lange geschiedenis met aviation. Al in 1910 presenteerde de Roemeense uitvinder Henri Coandă ’s werelds eerste jetplane op de Paris-International Aeronautical show, weet David Ciceo boeiend te vertellen. Als CEO van Cluj International Airport is hij al sinds 1995 verantwoordelijk voor het reine en zeilen van de 2e grootste luchthaven van Roemenië.

David Ciceo

 

In 2022 vierde Cluj International Airport 90 jaar burgerluchtvaart. Cluj presenteert zichzelf als de gateway naar Transsylvanië en heeft meer dan 60 geplande routes naar 20 landen. In 3 uur vliegen ben je in grote delen van Europa, Noord Afrika of het Midden Oosten. Je kiest daarbij uit 10 luchtvaartmaatschappijen. Cluj heeft hierdoor een strategische ligging.

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca heeft een strategische ligging

 

Cluj Airport verwacht in 2040 een meer dan verdubbeling te hebben van het aantal passagiers ten opzichte van nu. Van 21 miljoen naar 57,6 miljoen passagiers.Op dit moment is meer dan de helft van de passagiers in Roemenië afkomstig van vluchten van Whizz Air. Ter vergelijking: onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM heeft slechts 1,3% marktaandeel in Roemenië.

Whizz Air is dus een belangrijke partner voor zowel het Roemeense Verkeersbureau als voor de vliegvelden in Roemenië. Cluj Airport is met belangrijke uitbreidingen bezig zoals:

  • een parallelle taxibaan
  • en uitbreiding van de lengte van de landingsbaan

In de terminal van de luchthaven is het tax-free winkelgedeelte uitgebreid, met steun van Europese Fondsen.

 

Silicon Valley van Europa

Leuk om te weten is dat Cluj ook wel eens het Silicon Valley van Europa wordt genoemd. Cluj heeft een goed aangeschreven Technische Universiteit. De stad telt in totaal maar liefst 10 universiteiten. Daarvan is de oudste 500 jaar oud. In de stad kom je dan ook overal (internationale) studenten tegen.

Studenten genieten van de voorjaarszon in Cluj

Studenten genieten van de voorjaarszon in Cluj

 

Whizz Air

József Váradi, CEO van Whizz Air geeft aan zelf ook veel te vliegen. Interessant is zin visie over waarom toeristen vliegen. Hij zegt: mensen willen goedkoop én veilig vliegen. Maar passagiers willen hun geld helemaal niet uitgeven aan tickets. Veel liever spenderen ze dat op de bestemming waar ze naar toe gaan. En dat is een USP van Whizz Air zegt József. Daarom houdt deze ultra low cost carrier (ULCC) zijn prijzen zo laag. Door binnenkort met nieuwe toestellen te vliegen die nog meer passagiers aankunnen blijven de kosten per vlucht laag en kan de marge ook gezond blijven.

 

De komende Aviation-Events

Op 9-11-2023 vindt het volgende Aviation-Event plaats in Wenen op Flughafen Wien-Schwechat. Heb je interesse om deel te nemen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang meer informatie.

 

Marcel Riwalsky van Aviation-Event

 

 

 

Comments are closed.