Actieve vakanties in het sprookjeslandschap van Füssen in Beieren

Het romantische landschap rondom het Beierse Füssen lijkt wel een groot kasteelpark van het wereldberoemde Schloss Neuschwanstein. Het fraaie oude stadje aan de voet van de Alpen is tot bloei gekomen dankzij zijn ligging aan de oude handelsroute van Augsburg naar Noord-Italië. Omdat een aantal bekende fiets- en wandelroutes, zoals de Lechweg, in Füssen begint of eindigt, is het een uitstekende uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Nieuw zijn de fietsroute Lechradweg en de Naturbiken-Routes voor mountainbikers.

Wandelen door de bergen op de Himmelstürmer-Route

Waar ooit de Beierse sprookjeskoning Ludwig II graag wandelde, kunnen wandelaars nu in zijn voetstappen treden. Op het uitgebreide netwerk van wandelpaden Wandertrilogie Allgäu kun je kiezen uit drie verschillende hoogtes: door de glooiende weilanden, langs de bergflanken of over de bergtoppen. Iedereen die graag dagtochten vanuit een vast hotel wil maken, kan dankzij de Füssen Card vanuit Füssen gratis met de bus naar het beginpunt van een aantal etappes. Ook de terugweg naar het hotel is geen probleem. Zo kun je heel comfortabel met alleen je dagrugzak vijf prachtige etappes van de Himmelstürmer-Route wandelen; dit is het uitdagende deel van de Wandertrilogie door de bergen. Routebeschrijvingen en informatie over het openbaar vervoer, inclusief links naar de dienstregeling, zijn per etappe te vinden op www.fuessen.de/wandertrilogie.

Fietsen en wandelen langs de wilde Lech
De in 2012 geopende langeafstandswandelroute Lechweg voert door een van de laatste wilde rivierlandschappen in het noorden van de Alpen. Afhankelijk van je conditie kun je de afstand van 125 kilometer tussen Lech en Füssen in 7 tot 10 etappes afleggen. Je kunt de route zowel stroomafwaarts als stroomopwaarts lopen. Vorig jaar mei is ook de 244 kilometer lange fietsroute Lechradweg geopend.

Het aanbevolen startpunt is Marxheim, waar de Lech in de Donau uitmondt. Vanaf hier kun je in 5 etappes naar Steeg in Tirol fietsen. Het voordeel van stroomopwaarts fietsen is dat je meestal uitkijkt op het imposante Alpenpanorama. Bovendien kom je dan eerst door de drukkere gebieden om te eindigen in het rustige en idyllische Lechdal in Tirol.

 

Lees ook dit artikel: Lees alles over Neuschwanstein

 

Mountainbiken voor genieters

De mountainbiketrails rond Füssen zijn ideaal voor sportievelingen die onderweg ook van de schoonheid van het omringende landschap willen genieten. Hoogtemeters maken over oneffen downhill-trails of records verbreken is dus minder belangrijk. De meeste trails lopen over goed bewegwijzerde bos- en bergpaden op hoogtes tussen 800 en 1.500 meter. Net nieuw zijn 22 Naturbiken-Routes in de hele Allgäu. Vanuit Füssen kun je bijvoorbeeld de grens oversteken naar Tirol en via de fotogenieke Alatsee en het knusse stadje Vils naar de Vilser Alm fietsen.
Meer informatie, GPS-tracks en kaarten om te downloaden en nog veel meer fiets- en wandeltochten staan op www.fuessen.de/wandertouren en www.fuessen.de/radtouren

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.