Winter tips voor Malta

Midden in de Middellandse Zee ligt de Maltese archipel, waar de zon het hele jaar door schijnt. Op Malta, Gozo en Comino is het dus ook in de winter goed toeven. Met een beetje geluk kun je zonder jas op het terras van een kop koffie genieten. En helemaal leuk: in de koudere maanden hoef je het eiland niet met andere toeristen te delen. We hebben de leukste winterse tips voor je op een rijtje gezet.

Cultuur snuiven in barok Valletta

Valletta, de hoofdstad van Malta, is de perfecte bestemming voor een cultuurrijke citybreak. Deze kleinste hoofdstad van Europa staat in z’n geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst. In 1566 legden de Ridders van Sint Jan de eerste steen van de stad. De vestingstad groeide en bloeide tijdens het tijdperk van de barok. Struin door de gezellige straatjes met pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden in overvloed. De Sint John’s Co-Cathedraal is een absolute must-see. Van buiten sober, maar van binnen waarschijnlijk de meest gedecoreerde kerk ter wereld. Je vindt er werk van grootmeester Caravaggio en andere 17e-eeuwse meesters.

Valetta

Valetta

Stille stad Mdina

Mdina is de oude hoofdstad van Malta en wordt ook wel de “stille stad” genoemd. Als je er doorheen wandelt, begrijp je vanzelf waarom. In de ommuurde stad bewonder je middeleeuwse en barokke architectuur. Karakteristieke smalle straatjes met statige huizen en kloosters leiden naar de opvallende Sint Paul’s Kathedraal, vernoemd naar de apostel Paulus, die in 60 na Christus schipbreuk leed op Malta en het christendom op de eilanden introduceerde. Mdina is ook een filmlocatie van de populaire serie Game of Thrones.

Historische theaters

Opera en theater zijn al eeuwenlang enorm populair. Er zijn vele lokale en internationale toneel-, dans- en muziekgroepen die optreden op de eilanden, waardoor er altijd wel een mooie voorstelling op de agenda staat. Een echte aanrader is een bezoek aan het Teatru Manoel in Valletta, dat uit 1731 stamt en daarmee één van de oudste theaters van heel Europa is.

 

 

Malta’s musea

De winter is het perfecte seizoen om alles te weten te komen over de geschiedenis van Malta in één van de bijzondere musea op het eiland. Bewonder de vondsten uit de prehistorie tot en met de middeleeuwen in het archeologisch museum, vang een glimp op van een adellijk huishouden uit de 17e eeuw in Casa Rocca Piccola of ga op reis door de 7000 jaar maritieme geschiedenis van Malta in het maritiem museum.

 

Lees ook dit artikel: Snuif cultuur op Malta

 

Wandelen of fietsen

Ben je een wandelliefhebber? Dan word je op de Maltese eilanden getrakteerd op de mooiste vergezichten over het Middellandse Zeegebied. De vele verschillende wandelroutes lopen dwars door het land, langs de mooie kustlijn en ruige kliffen. Onderweg kom je afgelegen paleizen van de ridders, charmante dorpjes en herders met hun geiten tegen. Eén van de mooiste routes loopt langs de Dingli kliffen. Ook op Gozo kun je prachtig wandelen. Dit groene zusje van Malta staat bekend om haar serene rust en glooiende heuvels.

 

 

 

 

 

Comments are closed.