Is jouw Belgische hospitalisatieverzekering nog in orde?

Als Vlaming zul je ongetwijfeld weten van het nut van een hospitalisatie verzekering. De aanvullende verzekering voor uzelf en uw gezin. Deze speciale verzekering dekt tegen de hoge kosten van een ziekenhuisopname. Daarbij kan die opname zowel voor 1 dag zijn of voor langere tijd. Met een hospitalisatieverzekering speelt u op zeker en voorkomt u verrassingen bij een ziekenhuisbezoek.

 

Verplichte verzekering?

Eigenlijk zou deze verzekering als een verplichte zorgverzekering kunnen worden beschouwd omdat hij belangrijke kosten dekt die niet vergoed worden door het ziekenfonds van België. Eigenlijk zou elke Belg daarom deze aanvullende verzekeringen moeten afsluiten. Wanneer heeft u voor het laatste gekeken of uw zorgverzekeringen nog voldoende zijn en de kosten dekken die u niet zelf kunt of wilt betalen? Daaronder kunnen ook de kosten vallen die u maakt als u op reis bent, zoals spoedeisende hulp die niet uitgesteld kan worden totdat u weer terug bent in Vlaanderen. Maar het kan ook dekking bieden bij

  • voorzorg
  • en nazorg

Met de juiste hospitalisatieverzekering ben je ervan verzekerd dat de verzekeraar de door het ziekenfonds niet-gedekte extra kosten op zich zal nemen. Een hospitalisatieverzekering heeft een levenslange looptijd, maar de verzekering mag elk jaar opgezegd worden en dan kunt u overstappen naar een andere verzekeraar.

Wat dekt een hospitalisatieverzekering?

Er kunnen grote verschillen zitten in de hospitalisatieverzekeringen die in België worden aangeboden. Ga altijd uit van jouw situatie thuis en vergelijk vervolgens deze aanvullende verzekeringen die je hebt gevonden met wat jij of jullie nodig hebben. Zo heeft niet iedereen buitenland dekking nodig. Maar zal de financiële bescherming tegen onverwachte kosten velen wel aanspreken.

De verzekering dekt medische kosten die gemaakt worden na een ongeval, een ziekte of een bevalling in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat er een plafond is voor terugbetaling van de kosten. Lees daarom ook altijd goede de kleine letters van de gekozen hospitalisatieverzekering.

Ook andere medische hulpmiddelen, zoals protheses, ledematen of farmaceutische producten (niet OTC) worden vaak vergoed door de hospitalisatieverzekering. Hier is dan meestal wel een maximaal vergoedingsbedrag per jaar aan verbonden. Bent u op reis gewond geraakt en moet u gerepatrieerd worden? Met de juiste hospitalisatieverzekering hoeft u zich hier binnen de EU geen zorgen over te maken. Ook de noodzakelijke bijstand wordt gedekt voor deze verzekering.

Wat kost een hospitalisatieverzekering?

De prijs van een hospitalisatieverzekering wordt deels door uzelf bepaald. Kiest u voor een franchise (eigen risico)? Dan gaat de prijs een stuk omlaag van de verzekering. Ook de voorkeur om op een twee- of meerpersoonskamer in het ziekenhuis te liggen is bepalende voor de prijs van jouw hospitalisatieverzekering. Tot slot is je gezinssamenstelling en jouw leeftijd van belang. Hoe meer personen hoe hoger de premie korting zal zijn. Wordt u al een dagje ouder? Dan is het risico op hospitalisatie groter en zal de premie hoger zijn dan wanneer u nog jong bent. Wat dan weer handig is dat u bij sommige verzekeraars een reserve kunt opbouwen, daarmee voorkomt u hogere premies als u ouder wordt.

De premies voor een hospitalisatieverzekering verschillen dus per leeftijdscategorie. Grofweg is de premie voor iemand t/m 24 jaar oud ongeveer €4 per maand. Dat loopt op tot meer dan €30 voor een oudere persoon van 70 jaar of ouder.

 

 

Wat ook fijn is dat sommige verzekeraars een vrijstelling hanteren voor bepaalde verzekeringnemers. Zo betalen kinderen tot een bepaalde leeftijd soms geen premie.

 

 

Als je in het bezit bent van de Medi-Card betaalt de zorgverzekeraar de gemaakte kosten door het ziekenhuis direct aan hun uit. Je hoeft deze dus niet zelf voor te schieten, te declareren en weer te betalen. Dat scheelt veel tijd ergernis, en de kans op fouten wordt aanzienlijke verkleind. In sommige gevallen geldt deze fijne regeling ook met Belgische apothekers.

 

 

 

 

 

Comments are closed.