Pompoendagen in teken van Iconisch Asten

Iconisch Asten. Dat is het thema van de 31e editie van de Pompoendagen bij Museum Klok & Peel in Asten. Dit grootste pompoenfestijn van de Benelux wordt gehouden van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober. Net als vorig jaar sluit het centrum van Asten aan met allerlei activiteiten. Dus meer dan ooit geldt: ‘Tijdens de herfstvakantie moet je in Asten zijn’.

Vanaf komende zaterdag

Voor een optimaal samengaan pendelt gedurende het hele evenement tussen 11:00 ’s ochtends en 17:00 uur ’s middags elke 20 minuten tussen centrum (opstapplaats trap gemeentehuis) en Museum Klok & Peel (Ostaderstraat) via de molen De Oostenwind (Hofstraat) een feestelijk treintje op en neer. Zaterdag 22, woensdag 26 en zaterdag 29 oktober stopt deze Pompoenexpress tussen 13:00 uur en 17:00 uur ook bij de molen, waar men een gratis kijkje kan nemen.

 

 

Het thema van de Pompoendagen verraadt dit jaar trots op de eigen cultuurschatten. Het publiek kan in de tuinen – een paradijs met een kleine 20.000 pompoenen! – oog in oog komen staan met een bijzondere Jan die Smet. Het Astense icoon Royal Eijsbouts krijgt ook een verrassende verbeelding. Langs de bekende arcaden van de kasteelruïne kan men de middeleeuwen binnentreden, waar kinderen in riddertenue als Sint Joris de draak trotseren. Voor een ander mooi snapshot komt de vorig jaar geïntroduceerde Pompoenwaag op herhaling. De allerkleinsten kunnen genieten van een nieuw avontuur van Pompelientje Peelpompoen, nu met Tuurke in de rol van vers gegoten klok.

Creaties

Indrukwekkend zijn elk jaar de prachtige pompoencreaties in de tuinen; verbazingwekkend de sfeervolle Halloween‐tunnel en de Droomvlucht der kalebassen. Nieuw is een informatiecentrum, waar men alles aan de weet kan komen over de creatieve mogelijkheden van kalebassen en pompoenen.

Populair zijn de Halloween-pompoenen die kinderen zelf kunnen snijden. Andere doe-activiteiten: bouw en schilder een houten insect of maak je eigen glas‐ in‐lood, zeepjes of kaarsjes. Voor deze workshops worden kleine vergoedingen gevraagd voor materiaalkosten.

Passief vermaak is er ook met dagelijkse voorleessessies van pompoensprookjes en met optredens van steeds andere muzikanten. Zelf muziek maken kan op woensdag 26 oktober tijdens een gratis djembee workshop. Donderdag 27 oktober komt er een zeepbellen‐clown en de zondagen 23 en 30 oktober kunnen kinderen zich laten schminken. Halloween creaties zijn hot!

Food<./h2>
Voor de inwendige mens is er heerlijke pompoensoep en komen er andere foodkramen. Wie zelf culinair aan de slag wil kan een pompoenreceptenboekje kopen en de ingrediënten bijeenscharrelen om thuis lekkere pompoengerechten te koken. Het museum is tijdens de Pompoendagen ook geopend, maar met iets gewijzigde openingstijden: van zaterdag 22 t/m zondag 30 oktober dagelijks van 11:00 tot 16:30 uur.

Asten centrum

Het Astens centrum zet van maandag 24 tot en met zaterdag 29 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur vol in op activiteiten. Kinderen kunnen in het Midas winkelcentrum volop spelen, knutselen en kienen. Op zondag 23, woensdag 26 en vrijdag 28 oktober zijn er tussen 13:30 en 15:00 uur rondleidingen in de Astense parochiekerk o.l.v. een VVV-gids (vooraf opgeven via VVV Asten). Wandelaars kunnen tussen gemeentehuis-museum ook het Spoor van Brons lopen. Bonus: een gratis speurtocht waarbij een slogan bijeen gepuzzeld moet worden die goed is voor een prijsje. Op te halen bij de VVV Asten of – na sluitingstijd VVV – bij ijssalon Bacio. De horeca in het centrum draagt bij door op diverse locaties pompoensoep te serveren. Kinderen krijgen bij iedere bestelling gratis Halloween-ranja.

Halloween in Asten

Op zondag 30 oktober sluiten de Pompoendagen af met een Halloweenoptocht. Kinderen die op die dag verkleed naar het museum komen, ontvangen een leuk presentje. Vanaf 16.30 uur lopen alle kinderen in Halloween-outfit en met meegebrachte lampionnen vanaf het museum naar de Markt in Asten. Daar wacht een prijs op de meest originele Halloween‐outfit.

 

 

 

 

 

Comments are closed.