Het is geweldig nazomeren in Valle d’Aosta

Op maar zo’n duizend autokilometers ligt de kleinste maar oh zo mooie Italiaanse provincie Valle d’Aosta verstopt tussen de hoogste Alpenpieken. Omdat het bij de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt heeft het een interessante mengcultuur; men spreekt er Italiaans en in het algemeen ook Frans. Welkom aan de zonnige kant van de Alpen.

Burchten en Kastelen

Van oudsher strategisch gelegen sinds de Romeinse tijd, telt Valle d’Aosta vele burchten, kastelen en forten. De meeste kunnen bezocht worden, zoals het Castello di Fénis dat niet zozeer een verdedigingswerk was, als wel bedoeld als prestigieus onderkomen. Na een geschiedenis van geleidelijk verval zoals zovele in onbruik geraakte kastelen kent het inmiddels een lange historie van restauratie en is inmiddels in oude glorie hersteld.

Forte di Bard

Of neem nu het imposante Forte di Bard. Al in de Romeinse tijden waren hier soldaten gelegerd in een versterkt kamp. Vanaf het jaar 1000 wordt het steeds verder uitgebreid tot het zich onder de Savoys ontwikkelde tot het ultieme militaire bolwerk dat de toegang tot het dal bewaakte. Het fort kostte Napoleon in 1800 zoveel moeite en manschappen om het te veroveren dat hij het vervolgens met de grond gelijk liet maken. Forte di Bard werd nadien nog groter en sterker herbouwd tot het in de moderne tijd zijn functie verloor en in verval raakte. Het is nu gerestaureerd tot een schitterend gelegen locatie voor exposities en uitvoeringen.

Overweldigende natuur

Van de kristalheldere watervallen zoals de Cascate di Lillaz, wat ook een prachtige route is om te hiken, tot de talloze verstilde meertjes in de dalen en hoog in de bergen kan er eindeloos genoten worden van de onbedorven en soms overweldigende natuur in Valle D’Aosta.

Sommige dorpen, zoals Chamois, zijn niet eens te bereiken per auto en kunnen uitsluitend te voet of per kabelbaan bezocht worden. Hoog op de ongenaakbare berghellingen zwerven de steenbokken rond en overal op hoger gelegen weides beperkt de ‘geluidsoverlast’ zich tot de roep van de Alpenmarmot, met hier en daar een setje koeienbellen of de kreet van een arend. Vlinders zijn er te over in de dalen in allerlei soorten en verlenen nog meer kleur aan de bloeiende Alpen-vegetatie.

 

 

Puur genieten

Het is een feest voor alle zintuigen om in deze schitterende natuur heerlijk te lunchen met uitzicht. De gerechten in Valle D’Aosta variëren van stevige lokale kost van ingrediënten zó van het omringende land zoals de beroemde Fontina kaas, vleeswaren en allerlei groenten en fruit, tot geraffineerde specialiteiten van bijvoorbeeld Chalet Etoile aan de voet van de Cervino/Matterhorn. Daar lachen de bijzondere gerechten je toe terwijl de top van deze machtige Alpenpiek vlakbij lijkt. Tot de eerste categorie behoort bijvoorbeeld de ‘Favó’, een typisch Valdostaanse soep afkomstig uit Ozein gemaakt met tuinbonen (fave), zwart brood en Fontina kaas. Althans, een lepel blijft er rechtop in staan. Er is zelfs een heus festival gewijd aan deze soep!

Collon Trek

Excursies en guided tours te over. In Valle d’Aosta is van alles te ontdekken. Van een bezoek aan een in onbruik geraakte goudmijn diep in de berg, tot een wijnproeverij van wijn afkomstig van de hoogste wijngaard van Europa in Courmayeur.

Er is op elk niveau een enorme keus aan routes in alle moeilijkheidsgraden, zowel te voet als per (mountain)bike. Zoals een schitterende fietstocht langs het Lago di Place Moulin die goed te doen is voor vrijwel iedereen, tot uitdagende mountainbike trails die voeren over eeuwenoude muilezelpaden en door loopgraven uit de eerste wereldoorlog.

Of voor de die-hard renners is er op 2 en 3 september de ‘Collon Trek’, een run langs een oude smokkelaarsroute die op grote hoogte van Italië naar Zwitserland voert.

Lekker ontspannen

Een actieve dag buiten kan natuurlijk niet beter afgesloten worden dan met een heerlijke welness-spa, zoals de Monterosa Terme. Het is heerlijk ontspannen en rozig worden in het zuivere water. Een Aperol Spritz vooraf, genieten van een goed diner of een ambachtelijke pizza met verse truffel daarna en een goede nachtrust is gegarandeerd.

 

 

 

 

 

Comments are closed.