Valle d’Aosta: de meest culturele schatkist van Italië

Valle d’Aosta is dan wel de kleinste regio van Italië, haar culturele schatkist is van wereldformaat. De Romeinen veroverden het gebied en lieten hun sporen na, net als de vele troepenmachten die volgden.

De geschiedenis van Valle d’Aosta, dat eeuwenlang een doorgangsroute was voor mensen uit zowel het noorden als het zuiden, is dan ook een verzameling verhalen over allerlei volkeren en gebeurtenissen. Vandaag de dag is de rijke historie in de hele regio terug te zien: struin door de Romeinse stad Aosta, bewonder de vele kastelen en forten, bezoek een museum en proef de smaken van de regio. En dat alles in een adembenemend bergdecor. Daar vindt deze maand ook het wereldkampioenschap Snowboard Cross plaats.

Romeinse pracht in Aosta

In 25 voor Christus vielen Keizer Augustus en zijn legioenen het gebied binnen dat nu Valle d’Aosta is. Zij veroverden en urbaniseerden de regio en stichtten de stad Augusta Praetoria, ofwel Aosta. Vandaag de dag wordt Aosta niet voor niets het Rome van de Alpen genoemd; door al de Romeinse ruïnes lijkt het wel een openluchtmuseum. De statige triomfboog van Augustus, die nog altijd fier overeind staat, werd gebouwd als symbool van de Romeinse overwinning. De Porta Preatoria was ooit de hoofdingang van de stad. De poort heeft 3 bogen: de grootste was bedoeld voor voertuigen, de 2 kleintjes voor voetgangers. Een bezoek aan de overblijfselen van het Romeinse theater is eveneens een aanrader. Ooit bood dit amfitheater plek aan zo’n 4000 toeschouwers en sommige geleerden stellen zelfs dat er een dak op zat!

 

 

Het land van kastelen

In Valle d’Aosta vind je tientallen forten en kastelen, ieder met een eigen verhaal. In alle seizoenen liggen de kastelen er schitterend bij. De oudste kastelen in de vallei stammen uit de elfde eeuw en bestonden uit een vierkante toren omringd met muren. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het Graines kasteel in Brusson en het Cly kasteel in Saint-Denis. In de loop der eeuwen werden de kastelen groter en complexer.

 

 

Het Fénis kasteel verkeert nog in uitstekende conditie en is met zijn prachtige fresco’s zeker een bezoekje waard. Het sprookjesachtige Savoia kasteel in Gressoney-Saint-Jean werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor Margherita di Savoia, de eerste koningin van Italië. Sla vooral het indrukwekkende Forte di Bard niet over. Dit militaire fort klimt trapsgewijs op naar de top van een rots en herbergt tegenwoordig het Museum van de Alpen en diverse kunstexposities.

Mooie musea

In de vele musea die de regio rijk is, leer je Valle d’Aosta, haar inwoners en geschiedenis nog beter kennen. Of je nu houdt van kunst, archeologie, wetenschap of natuur: er is voor ieder wat wils. In het Regionale Archeologisch Museum (MAR) loop je letterlijk door de tijd; van de prehistorie tot de middeleeuwen. In de 13 kamers van het Gamba kasteel zijn vele moderne en hedendaagse kunstwerken te bewonderen. Ben je gefascineerd door de Alpen? In het interactieve Museum van de Alpen in het Forte di Bard word je meegenomen op een reis door het machtige berggebied.

Smaken van de vallei

Na een dag flink cultuursnuiven, smaakt een lokale maaltijd extra lekker. De Valdostaanse keuken is rijk aan lokale producten als gedroogde vleeswaren, kastanjes, wild, appel, spek, honing, roggebrood en kazen. Van de druiven uit de hoogstgelegen wijngaarden van Europa worden buitengewone wijnen geproduceerd. Probeer bijvoorbeeld eens de Blanc de Morgex et de la Salle, met een aroma van bergkruiden. Of de Chambave Rouge DOC, die heerlijk smaakt bij lokaal gezouten varkensvlees, soepen en stoofschotels.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.