De vier meest spectaculaire mozaïekmusea van Türkiye

In Türkiye is de grootste collecties mozaïekkunst ter wereld te vinden. De meeste van deze meesterwerken stammen uit de Romeinse tijd en worden momenteel tentoongesteld in privémusea. Dit zijn de belangrijkste en meest spectaculaire mozaïekmusea van Türkiye.

Zeugma Mozaïekmuseum, Gaziantep

Zeugma was een prominente plaats tijdens de heerschappij van het Romeinse rijk. De rivierhandel floreerde en de vele rijken konden zich prachtige muurschilderingen en mozaïeken in hun villa’s veroorloven. De adembenemende mozaïeken die in de oude stad Zeugma zijn gevonden, worden nu tentoongesteld in het Zeugma Museum in Gaziantep. Het museum is daarmee een van de belangrijkste mozaïekmusea ter wereld en heeft een buitengewone mozaïekcollectie als het gaat om onderwerp- en kleurdiversiteit, evenals kwaliteit – met name het aantal tesserae (mozaïekstenen) per vierkante meter. Beroemd is Çingene Kız Mozaiği, het verfijnde mozaïek van het gelaat van een zigeunermeisje. Daarnaast bevat de uitgebreide collectie van het museum een ​​bronzen beeld van Mars, de god van de oorlog.

 

Dit zijn de hotspots van Turkije

Ontvang nu handige tips over Turkije. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Hatay Archeologisch Museum, Hatay

Met 3.250 vierkante meter mozaïek tentoongesteld, herbergt het Hatay Archeologisch Museum ‘s werelds meest uitgebreide mozaïekcollectie. Het Hatay Archeologisch Museum wordt beschouwd als een van ‘s werelds belangrijkste mozaïekcentra vanwege de omvang, kwaliteit en gedetailleerde verwerking van de mozaïekcollectie en de unieke stenen die in de mozaïeken worden gebruikt. Het grootste deel van de collectie is tussen 1932 en 1939 opgegraven door onderzoekers van de Princeton University(VS). Onder de tentoongestelde mozaïeken bevinden zich meesterwerken met aansprekende namen zoals ‘De geboorte van Venus’ en de ‘vier seizoenen’. Daarnaast zijn er in het museum ook prachtige beelden en en sarcofagen tentoongesteld.

Haleplibahçe Mozaïekmuseum, Şanlıurfa

De provincie Şanlıurfa, wereldwijd bekend om tal van archeologische vondsten is ook de vindplaats van belangrijke mozaïeken. Het Haleplibahçe-mozaïekmuseum, grenzend aan het Şanlıurfa-museum, het grootste museum van Türkiye, toont mozaïeken die zijn opgegraven in Haleplibahçe. Onder de werken van het museum bevinden zich de mozaïeken ‘Orpheus’ en het ‘Leven van Achilles’. Het Orpheus-mozaïek is uniek omdat de naam van de kunstenaar, Bar Saged, op het mozaïek staat. Hoogtepunten uit het leven van halfgod Achilles zijn gedetailleerd weergegeven. Bovendien bevat de collectie van het museum de enige mozaïeken die de Amazones afbeelden, met jachttaferelen en de levensstijl van deze krijgersvrouwen. De mozaïeken die zijn ondergebracht in de sectie ‘Villa van de Amazones’ van het museum zijn buitengewoon waardevol omdat ze zijn gemaakt van 4 mm²-stenen uit de rivier de Eufraat.

Great Palace Mozaïekmuseum, İstanbul

De mozaïeken tentoongesteld in het Great Palace Mosaics Museum in Istanbul werden in 1935 opgegraven tijdens opgravingen in het noordoostelijke deel van het klooster in het Oost-Romeinse Grand Palace. De werken bestaan uit 150 mens- en dierfiguren en 90 thema’s, gedateerd tussen 450-550 na Christus. De mozaïeken zijn samengesteld uit kalksteen, terracotta en gekleurde stenen; die in het Great Palace Mosaics Museum hebben een gemiddelde grootte van 5 mm. Er wordt aangenomen dat deze mozaïeken, met scènes uit het dagelijks leven, de natuur en de mythologie, zijn gemaakt door ambachtslieden onder leiding van zeer toonaangevende mozaïekmeesters uit die tijd. Het museum bevindt zich in de Arasta-markt in het Blauwe Moskeecomplex.

 

 

 

 

 

Comments are closed.