VR-installatie brengt Bach-kapel weer tot leven

Van buiten een oude scheepscontainer, van binnen een audiovisuele belevenis: van 26 augustus t/m 4 september presenteren het toerismebureau van de Duitse deelstaat Thüringen en de Bachorganisatie Thüringer Bachwochen de VR- ervaring “Himmelsburg” tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht.

De installatie is dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00 uur. Inschrijving is vanaf 21 augustus mogelijk op www.himmelsburg.de. De toegang is gratis.

17e-eeuwse kapel

De Himmelsburg was de 17e-eeuwse kapel van het Weimarer Stadspaleis. Op 20 meter hoogte was het orgel te vinden dat speciaal voor J.S. Bach gebouwd was. In 1774 werd de kapel volledig verwoest door brand. Dankzij de modernste technologie was het mogelijk om het interieur van de kapel virtueel te reconstrueren. De spectaculaire VR- ervaring is ondergebracht in een omgebouwde zeecontainer.

Op het Neude in Utrecht maakt de nieuwste technologie het mogelijk Bachs voormalige werkplek in Weimar te bezoeken. Met VR-brillen en koptelefoons kunnen fans van klassieke muziek virtueel door het gebouw lopen, dat 250 jaar geleden werd verwoest. Bezoekers nemen plaats op originele kerkbanken en luisteren naar de muziek van Bach. Tijdens de voorstelling kunnen ze zich naar verschillende plaatsen in de virtuele kapel begeven. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tussen verschillende niveaus te bewegen – van de kerkbank tot het orgel.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Johann Sebastian Bachs cantate BWV (Bach-Werke-Verzeichnis) 182 “Himmelskönig, sei willkommen” (Koning van de Hemel, wees welkom) wordt gezongen door het muziekensemble Cantus Thuringia & Capella. Galmvrije opnames zijn gemaakt aan de TU Berlijn en per computer aangepast aan de ruimtelijke omstandigheden van de Himmelsburg. Dit levert een geluid op dat zo getrouw mogelijk is aan het origineel.

 

 

In de container kunnen drie gasten tegelijk de VR-installatie ervaren. Elke voorstelling duurt 7 minuten. Buiten de container is er informatiemateriaal, zitgelegenheid en personeel van Thüringer Tourismus GmbH, dat vragen zal beantwoorden.

Meer Informatie: www.himmelsburg.de

 

 

 

 

 

Comments are closed.