Actief nazomeren in het Teutoburgerwoud

Op een ruime twee uur over de grens vind je een gevarieerde regio waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen: het Teutoburgerwoud is de groene gordel door het noorden van Noordrijn-Westfalen. Je vindt er bekende steden zoals de universiteitsstad Bielefeld, de voormalige residentiestad Detmold en de bisschopsstad Paderborn.

Niet alleen het bekende Hermannsdenkmal en de spectaculaire Externsteine zijn een bezoek waard; de vakantieregio heeft ver buiten de gebaande paden veel meer te bieden. Zo kun je fietsen door het groen rond Bielefeld, bijzondere vlindersoorten ontdekken bij Willebadessen en genieten van vitale wandelingen langs verkwikkende kuuroorden als Bad Holzhausen.

Fietsen rond bijzonder groen Bielefeld

Bielefeld is de grootste stad van het Teutoburgerwoud en een van de groenste steden van Duitsland. De ligging midden in de Teuto, het mooie centrum en de Sparrenburg – die hoog boven de stad troont – dragen bij aan het gevoel er even echt helemaal uit te zijn.
Bielefeld kun je vooral goed met de fiets ontdekken; hier zijn onlangs acht nieuwe themaroutes bijgekomen, die je met behulp van knooppunten ook goed met elkaar kunt combineren.

Gezinnen kunnen rondom Bielefeld een bijzondere, nieuwe thematocht door het groen maken: “Pillepoppen” is een ruim 28 km lange gezinsfietstocht die je langs leuke interactieve stations brengt rondom de thema’s water, landschap en geologie. Het woord “Pillepoppen” is een typisch Oost-Westfaalse benaming voor kikkervisjes, die er onderweg ook volop te vinden zijn.

Bij de fietsroute “von Quelle zur Quelle” (van bron naar bron) staan met name de natuurlijke bronnen van de regio centraal. De ruim 65 km lange route brengt je van Bielefeld naar Paderborn, door het dal van de Lutte met de Lutterbron, langs de Emsbronnen en vervolgens naar de bronnen van de Pader. Onderweg maak je kennis met de veelzijdige landschapstypes van de Senne; heldere beken, stille meren, veen- en heidelandschappen en uitgestrekte bossen. In Paderborn aangekomen kun je met de “Sennebahn” terugreizen naar Bielefeld, of ervoor kiezen om het fietsavontuur in Paderborn voort te zetten.

Parels verbinden met de Paderborner Land Route

Het Paderborner Land is een regio in het zuiden van het Teutoburgerwoud dat vooral wordt getypeerd door de levendige stad Paderborn, met zijn vele bronnen en de Dom, de rivier de Pader als kortste rivier van Duitsland en de heerlijke uitgestrekte landschappen. Dit maakt deze omgeving tot een ideaal fietsgebied vol cultuur en historie. Wie al de parels van het Paderborner Land in een fietsvakantie wil beleven, kiest voor de Paderborner Land Route. Deze 245 kilometer lange route kun je makkelijk opdelen in kortere trajecten. Hoogtepunten langs de route zijn het grote Aabach-stuwmeer – hier kun je trouwens ook heerlijk wandelen, skaten en picknicken – de Wewelsburg in Büren, de enige driehoekige burcht van Duitsland, het klooster Dalheim met zijn interessante tentoonstellingen en kloostertuinen, en de Gartenschau Bad Lippspringe, een bont landschapspark dat dankzij het Gruffalopad ook populair is bij gezinnen. Onderweg kun je ook kennismaken met de verrassende Westfaalse keuken en proef je de regionale specialiteiten zoals het Paderborner Landbrood en -bier en de asperges uit Delbrück.

 

 

Vlinders en kalkschelpen rond Willebadessen

Ook voor wandelaars heeft het Teutoburgerwoud veel te bieden. De regio is rijk aan bekroonde en goed bewegwijzerde routes van verschillende lengtes en interessante themaroutes. Een van deze routes is het vlinderpad bij het kuuroord Willebadessen. Nabij het stadje vinden wandelaars een bijzonder natuurgebied met een ongekende biodiversiteit. Over kalkstenen bergruggen groeien vele soorten bloemen en kruiden en trekken daarmee meer dan 50 vlindersoorten aan, uniek in Noord-Europa! Het vlinderpad brengt wandelaars 3,6 kilometer lang langs de zonovergoten kalksteenruggen en uitgestrekte schapenweiden. Onderweg maak je kennis met allerlei interessante feitjes rondom deze fascinerende insectensoort.

Wandel je fit en vitaal met de VitalWanderWelt-routes

Dat wandelen gezond is, dat weten we allemaal. Maar hier in het Teutoburgerwoud doen ze er nog een schepje bovenop. Dankzij de vele kuuroorden, de gezonde lucht en de vele natuurlijke bronnen wordt het Teutoburgerwoud ook wel de “geneeskrachtige tuin van Duitsland” genoemd. De VitalWandelWelt is een netwerk van vier verschillende wandelroutes tussen de twee en 14 kilometer lang, waarbij gezondheid en vitaliteit centraal staan. Met de 6 kilometer lange ‘relaxroute Limberg’ in Preußisch Oldendorf-Bad Holzhausen wandel je in een gemoedelijk tempo door een rustige omgeving naar de kasteelruïne Limberg, volgt een blotevoetenpad en leer je op verschillende plekken oefeningen voor ademhaling, beweging en spieren, om in het dagelijks leven stress te kunnen reduceren. Direct ernaast loopt bovendien de Wittekindsweg over een bosrijke kam van het Wiehengebergte – en wandelklassieker in het noorden van de regio. Het eindpunt is de poort tot Westfalen, de Porta Wesfalica met het monument van Keizer Wilhelm.

Reisinformatie

Gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt het Teutoburgerwoud op slechts drie uurtjes rijden vanaf Utrecht en is de stad ook met de trein zeer goed te bereiken.
Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions. Op dit moment zijn de coronatoegangsregels in Duitsland vervallen. Alleen in het OV moet nog een FPD-2 mondkapje gedragen worden. Algemene reisinformatie vind je op de site. Je bestelt hier ook de gratis wandel- en fietsrouteplanner met alle routes op een rijtje. Meer routes en bezienswaardigheden vind je ook op Komoot.

 

 

 

 

 

Comments are closed.