Grote Neo Rauch-tentoonstelling in Drents Museum

Van 9 oktober 2022 tot en met 26 maart 2023 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op het werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch. In de overzichtstentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr ligt de focus volledig op Rauchs werk op papier. In totaal omvat de tentoonstelling ongeveer honderd werken op papier die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn.

Grote formaten én intiem werk

Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zijn kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Indrukwekkend zijn de grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier van Rauch die in Assen te zien zijn. Ook is er aandacht voor de bijzondere kleinere werken op papier. Het gaat om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op het werkproces van de Meistermaler bieden. Het werk op papier is nog niet vaak tentoongesteld. Juist dit onderdeel van het oeuvre van Rauch staat in deze tentoonstelling centraal.

Hochschule für Grafik und Buchkunst

Toen Neo Rauch nog maar vijf weken oud was, kwamen zijn ouders om het leven bij een treinongeluk. Vader Hanno Rauch en moeder Helga Rauch studeerden op dat moment aan de kunstacademie in Leipzig, de Hochschule für Grafik und Buchkunst. Rauch groeide op bij zijn grootouders in het provinciale stadje Aschersleben, net als Leipzig op dat moment onderdeel van de DDR. Hij studeerde aan dezelfde kunstacademie als zijn ouders. Daar werd hij meesterstudent onder de befaamde schilder Arno Rink en startte er later zelf met lesgeven. In de schilderkunst van Rauch vind je sporen van zijn omgeving. Invloeden van magische, terugkerende motieven als fabrieksschoorstenen en kerktorens en komische figuren, komen samen in de persoonlijke wereld van de kunstenaar.

 

 

Wereldwijd in collecties

Het werk van Neo Rauch is wereldwijd door musea aangekocht. Zo is zijn werk onder andere te vinden in de collecties van het Metropolitan Museum en het Guggenheim Museum in New York en de Goetz Collection in München. In 2009 is Neo Rauch eerder in het Drents Museum te zien geweest. De tentoonstelling Realisme uit Leipzig liet drie generaties Leipziger Schule zien en was de eerste museale tentoonstelling van Leipziger kunst in Nederland. 

Serie tentoonstellingen Neue Leipziger Schule

De tentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr past in de serie tentoonstellingen die het Drents Museum heeft georganiseerd met kunst van de Neue Leipziger Schule. Eerder waren in deze serie onder andere solotentoonstellingen te zien van Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer en Kristina Schuldt. Neo Rauch kan het boegbeeld van deze kunstbeweging genoemd worden en zijn tentoonstelling is zodoende een kroon op de reeks.

De tentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr Werken op papier is te zien van 9 oktober 2022 tot en met 26 maart 2023 in de Abdijkerk van het Drents Museum.
Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige publieksboek Neo Rauch – Wegzehr Werken op papier. Het boek is een uitgave van Waanders Uitgevers in Zwolle,
kost € 28,50 en is verkrijgbaar in de Museumshop of via de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.