Rembrandts Vaandeldrager in augustus in Drents Museum

Dankzij een unieke samenwerking van 12 musea reist De vaandeldrager van Rembrandt vanaf dit voorjaar langs de 12 provincies van Nederland. In de zomer doet De vaandeldrager Drenthe aan en is het beroemde meesterwerk van 2 tot en met 31 augustus te zien in de Balzaal van het Drents Museum in Assen. Om iedereen kennis te laten maken met dit meesterwerk is het museum op zondag 14 augustus de hele dag gratis te bezoeken. Gelijktijdig met De vaandeldrager zijn De Turfschuit van Vincent van Gogh en De Nebraschijf te bewonderen in het museum.

Photo 30 October 2018

Bijzondere eer

Algemeen directeur Harry Tupan: ‘Het is een bijzondere eer dat wij dit belangrijke schilderij van Rembrandt mogen tonen. Nooit eerder in onze geschiedenis was een werk van deze grote meester in ons museum te zien. Ik hoop dat veel bezoekers met ons van dit juweel gaan genieten.’

 

 

De Vaandeldrager

In zijn dertigste levensjaar schilderde Rembrandt deze monumentale vaandeldrager. Het is een ambitieus meesterstuk, waarin hij wil laten zien wat hij kan. De vaandeldrager kijkt ons van bovenaf stoer aan. Met zijn krijgshaftige walrussnor, zijn dolk en zwaard is het duidelijk dat er niet met hem te spotten valt. Maar het belangrijkste dat hij bij zich heeft, is de grote witte vlag (de vaandel). In de gezichtstrekken is Rembrandt zelf te herkennen. Hij heeft zich gehuld in ouderwetse kleding, die toen niet meer werd gedragen. Daarmee maakt hij deze vaandeldrager tot een historisch figuur. Dat is heel bewust: hij is niet zomaar iemand, hij is het symbool voor alle vaandeldragers.

 

 

Vlaggenhijsers

Bij De vaandeldrager van Rembrandt presenteert het museum een installatie van drie jonge Drenten: De Vlaggenhijsers, gemaakt door Okki Poortvliet, Vera Vos en Hans van der Werf. De jonge makers buigen zich over het fenomeen van de Drentse vlag en het hijsen ervan. In de documentaire die centraal staat in de installatie worden de motivaties van De Vlaggenhijsers zichtbaar. De ontmoeting tussen De vaandeldrager en De Vlaggenhijsers gaat over meer dan het wapperende stuk stof dat in de werken te zien is. Het gaat in beide gevallen over trots, over de maker(s) zelf en over traditie.

– De Vlaggenhijsers, v.l.n.r. Okki Poortvliet, Vera Vos en Hans van der Werf

Unlimited en de Vaandeldrager

Het portret van Rembrandt sluit perfect aan op de tentoonstelling Unlimited – Zelfportretten uit eigen collectie van het museum. Speciaal voor deze presentatie heeft kunstenaar Sam Drukker ruim 50 zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum gekozen. Deze selectie is t/m 4 september 2022 te zien in het Drostenhuis, naast de Balzaal waar Rembrandts Vaandeldrager te zien is.

Gratis toegang

Op zondag 14 augustus is de toegang gratis in het Drents Museum. We willen iedereen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met De vaandeldrager van Rembrandt. Bovendien zijn er die dag allerlei activiteiten rond het meesterwerk en rond het andere topstuk dat dan ook in het museum te bewonderen is: De Nebraschijf, de ontdekking van de hemel. Zo is er een theatrale vertelling over het werk en leven van Rembrandt. Kijk voor het actuele programma en het online reserveren van tickets voor 14 augustus op de site.

De vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij. Meer weten over de tour van De vaandeldrager? Kijk dan op de site. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

 

 

 

 

Comments are closed.