Dit zijn de nieuwe Werelderfgoedwandelingen

Het UNESCO Werelderfgoedverdrag bestaat in 2022 vijftig jaar. En dat viert Stichting Werelderfgoed Nederland met een gratis wandelroute voor elk Werelderfgoed. Iedere maand wordt een andere UNESCO Werelderfgoedroute online gezet in samenwerking met Trage Tochten. Deze wandelingen zijn zo veel mogelijk onverhard en daarom goed om het Werelderfgoed stap-voor-stap te beleven.

Schokland

Op dit moment zijn de volgende Werelderfgoedwandelingen beschikbaar

Schokland – Deze wandeling van 13 km is op Schokland, ons eerste Werelderfgoed in Nederland (1995). Ga op pad en laat je meeslepen door de dramatische geschiedenis van dit voormalige Zuiderzee eiland, nu ingekapseld door de Noordoostpolder.

Kinderdijk – Het Molencomplex Kinderdijk-Elshout weerspiegelt in alle opzichten de roemrijke waterstaatkundige geschiedenis van Nederland. En het eeuwenoude geheel van molens, boezems en sluizen is nog altijd intact. De wandeling van 11 km laat dit kunstwerk in alle glorie zien en gaat ook nog eens voor ruim de helft over onverharde paden.

 

 

Van Nellefabriek – Een prachtig rondje Rotterdam van 13 km met de Van Nellefabriek aan de stadsrand als onvergetelijk hoogtepunt. De voormalige fabriek is industrieel erfgoed van de bovenste plank en niet voor niets sinds 2014 een UNESCO Werelderfgoed. Maar ook de kilometers daarna blijven steeds weer verrassen, met tot slot het Museumkwartier met Huis Sonneveld en het Chabot museum.

Rietveld Schröderhuis

Architect Gerrit Rietveld ontwierp in 1924 een woonhuis dat door zijn vormen en kleuren wordt beschouwd als manifest van de moderne architectuur. De villa is zo uniek, dat deze in 2000 is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit kunststukje in Utrecht te bewonderen wandelen we 9 km langs singels en door parken aan de stadsrand. Niet de kortste route, wel de leukste!

Ontwerpen van Rietveld

Ontwerpen van Rietveld

De Beemster

Deze wandeling van 12 km is iets minder onverhard dan wat je bij Trage Tochten gewend bent, maar wel met twee Werelderfgoederen van formaat: Droogmakerij de Beemster en de Hollandse Waterlinies. Met wat fantasie en historisch besef gaat dit rondje vanuit De Rijp écht voor je leven.

Grachtengordel van Amsterdam

Te voet door de grachtengordel van Amsterdam beleef je de geschiedenis van de rijke handelsstad pas echt. Je kunt voor dit tochtje van 13 km 2 dagen uittrekken, zoveel is er te zien. Maar ook als je drie uurtjes de tijd neemt ben je helemaal ondergedompeld in dit iconische UNESCO-Werelderfgoed.

Grachtengordel Amsterdam

De rij hierboven wordt spoedig aangevuld met wandelingen langs de Neder-Germaanse Limes, Willemstad Curaçao, Waddenzee, Ir. D.F. Woudagemaal, Hollandse Waterlinies en de Koloniën van Weldadigheid.

Eén jaar lang gratis wandelroutes

Het downloaden van alle Werelderfgoedwandelingen is het komende jaar gratis, ook in de app WandelZapp. Een volledig actueel overzicht is te vinden op de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.