Tips voor spetterende dagjes uit in de departementen Haute-Garonne en Tarn

In het zuidwesten van Frankrijk vind je Occitanië, de op een na grootste Franse regio waar je keus hebt uit wel 13 departementen. De uiteenlopende landschappen, mooie steden, interessant erfgoed en smakelijke producten maken het een populaire bestemming onder vakantievierders. Hieronder lichten we Haute-Garonne en Tarn uit, waar je met het gezin fijn de natuur in kunt trekken.

Haute-Garonne: waterpret, tijdreizen en slapen in een boom

Je heerlijke vakantiedag start fris en sportief in Clermont-Lefort, zo’n 20 kilometer onder Toulouse. Hier liggen kano’s en kajakken klaar voor een sprankelende tocht over het water. Een eco-gids van Granhòta vertelt onderweg alles over dit gebied waar de rivieren Garonne en de Ariège samenkomen. Wat een geluk om hier te mogen genieten van de uitbundige natuur. Je kunt kiezen uit tochten van 7, 10 of 17 kilometer.

Een halfuurtje verder richting de Pyreneeën ga je terug in de tijd. Aan de oever van de Garonne is een Gallisch dorp nagebouwd op een flink terrein van 9 hectare. Dit Village Gaulois is een ecomuseum, een archeologisch park en culturele droom tegelijkertijd. Je leert er welke planten vroeger werden gebruikten voor voedsel, als medicijn, om kleurstoffen mee te maken, om mee te weven en voor….tovenarij! Er scharrelen dieren rond zoals in het verre verleden, er wordt gevist en ambachtslieden laten zien hoe je pottenbakt en metalen voorwerpen maakt. Bij Toutatis, net echt!

 

 

De dag eindigt hoog boven de grond, in de boomhutten Robinsonades. Een topervaring voor jong en oud! Wat een magische sprookjeswereld is hier gecreëerd vol elfen en kabouters, hutjes, hangende tenten en cocons in eeuwenoude eiken. Charmante, comfortabele nestjes aan het water, in een natuurgebied waar je alleen het geluid hoort van gelukkige vogels.

Tarn: ruige rotsen en eindeloze watervallen

Een uurtje ten oosten van Toulouse vind je het grootste granietmassief van Europa: Le Sidobre. Dit is het ruigste deel van de Tarn, tussen indrukwekkende rotspartijen en meren tot aan de toppen van Monts de Lacaune. In dit natuurpark van de Haut-Languedoc hebben de rotsen bizarre vormen én namen, zoals de rots van de gans en de rots van de drie kazen. Het wemelt er van de legendes en op het Sprookjespad van de Sidobre wordt de fantasie rijkelijk geprikkeld. Net als bij het meer van de Merel, waar je onder water rotspartijen ziet die op nijlpaarden lijken. En overal lopen rivieren van keien. Ben je dol op mooie stenen verzamelen? Dan is dit je kans!

Of dompel je onder in de wereld van bronnen en watervallen, vlakbij in Arifat. Dit boslandschap heeft een dampige, groene sfeer zoals in het Amazonegebied. Een spannende touwbrug brengt je naar watervallen van wel 80 meter hoog. Je kunt er een wandeling van een uur maken die eindigt bij een barretje met vitaminecocktails en lokale producten. Ook vlakbij: de exotische dierentuin Exoticamis. Daarna kun je je installeren aan het meer van Bancalié of van Bezan, maar je kan de dag ook afsluiten in Saint-Pierre-de-Trivisy met z’n familiecamping. Wil je zeker weten dat je niets mist in de Tarn? Ga dan op pad met de speciale app voor geocaching. Leuk, spoorzoeken met het hele gezin!

 

 

 

 

 

Comments are closed.