Nieuwe belevenissen in de Eifel: van uitdagende Klettersteig, het fonkelende firmament tot mindful wandelen

De afwisselende natuur van de Eifel leent zich altijd goed voor een actieve vakantie lekker dichtbij. Deze zomer heeft de populaire vakantiestreek er nog een paar activiteiten van formaat bijgekregen. Klimgeiten vinden nu in de Vulkaaneifel Duitslands meest uitdagende Via Ferrata ten noorden van de Alpen.

Iedereen die graag wandelt en op zoek is naar een goede balans van lichaam en geest kan op weg gaan naar het NaturWanderPark delux. Voor liefhebbers van sterren en planeten zijn er begeleide wandelingen door de duisternis van het Naturpark Nordeifel.

BurgenKlettersteig Manderscheid voor adrenalinejunkies

Met de opening van de nieuwe Via Ferrata aan de rand van de burchtenstad Manderscheid in de Vulkaaneifel, is er nu vlakbij Nederland een uitstekende mogelijkheid om te klimmen. De Klettersteig biedt alles voor een uitdagend klimavontuur: het prachtige landschap met het idyllische riviertje de Lieser, een pittoresk stadje met twee fotogenieke burchten en bovenal steile rotswanden die zich uitstekend lenen voor een spannend klimavontuur.

Meestal volg je het verloop van de rotswand, met hier en daar een uitdagend verticaal stuk. Het zweet staat beslist op je voorhoofd na deze relatief lange klimtocht en misschien wandel je met knikkende knieën over de 60 meter lange hangbrug. Aan het einde word je rijkelijk beloond bij het Kaisertempelchen, waar het heerlijke Eifellandschap en de beide burchten aan je voeten liggen. De BurgenKlettersteig is voor ervaren klimmers en kent drie verschillende trajecten met verschillende moeilijkheidsgraden. Voor elk traject geldt dat je fit en tredzeker moet zijn en geen hoogtevrees mag hebben. Een veiligheidsuitrusting bestaande uit helm, klimgordel en klimset is verplicht en kan worden gehuurd bij de lokale VVV. Deze video geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten.

Voor wandelaars op zoek naar diepgang

Op de grens van de Eifel en Luxemburg ligt het NaturWanderPark delux: een prachtig natuurgebied met 23 premium wandelpaden. Op vijf van deze wandelingen heb je niet alleen een bijzondere natuurbelevenis, maar kun je ook diep in de geschiedenis van de streek duiken. Elke route heeft zijn eigen verhaal en eigen symbool. Onderweg zijn er verschillende plekken van bezinning, waar je even alles om je heen kunt vergeten en lichaam en geest met elkaar in evenwicht brengt. Deze zogenaamde Muße-Pfade verhalen van mensen die hier lang geleden leefden, van bijzondere plekken en historische gebeurtenissen, maar ook van sprookjes en mythes. Op de Stausee-Prümtalroute bijvoorbeeld vertelt een heremiet over heilzame en opwekkende kruiden. Op het Bachpfad word je door natuurgeesten omgeven en worden oude sages tot leven gewekt. De veranderingen van het riviertje de Our door de eeuwen heen worden op de Nat’Our-Route 1 verteld door een beekforel.

De sterrenhemel zonder lichtvervuiling

In het drukbevolkte West-Europa zijn er maar een paar plekken die ´s nachts zó donker zijn, dat je de sterrenhemel in al zijn glorie kunt bekijken, zonder lichtvervuiling. Het Sternenpark Nationalpark Eifel is één van die plekken. De Melkweg kan iedereen nog wel herkennen, maar waar vind je de Grote Beer en je eigen sterrenbeeld? Vanaf deze zomer zijn er ´s avonds of ´s nachts regelmatig rondleidingen met een sterrengids, die hiervoor speciaal is opgeleid.

 

Lees ook dit artikel: Ontdek de natuur in de Eifel

 

De twee uur durende rondleidingen starten bij een goed bereikbare wandelparkeerplaats net buiten het Nationaal Park. Het observeren van het firmament gebeurt met het blote oog of met een verrekijker. Moe maar voldaan kun je vervolgens in je bedje stappen bij een van gecertificeerde SternenGastgeber, waar je lekker lang mag uitslapen, en laat kunt ontbijten en uitchecken.

Meer informatie: eifel.info/nl

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.