Hier moet je op letten als jij je auto gaat verkopen

Wil je je auto verkopen, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Je wilt natuurlijk de beste prijs voor je auto krijgen, maar vaak wil je hem ook zo snel mogelijk verkopen. Om een goede prijs voor je auto te bepalen moet je weten wat je auto waard is. Hierbij kun je ook rekening houden met reparaties die je in het verleden al aan je auto hebt laten doen.

auto-taxeren

De waarde van je auto bepalen

Het bepalen van de waarde van je auto is soms lastig. Jij vindt dat je auto een bepaald bedrag waard is, maar de vraag is of dat ook echt zo is. Laat je auto taxeren, dan weet je precies wat je auto kan opbrengen. Dat kun je doen door naar een garage of autodealer te gaan. Maar je kunt ook vaak online de waarde van je auto laten bepalen. Dat gebeurt dan op basis van kenteken en gereden kilometers.

Laat jij je auto taxeren om daarna elektrische te gaan rijden?

Via je kenteken kom je alles over je auto te weten

Je kunt online heel makkelijk een kenteken check uitvoeren. Je krijgt dan een rapport te zien met allerlei informatie over je auto. Zowel de koper als verkoper van de auto kan deze gegevens inzien. Hierbij moet je denken aan:

 • Algemene informatie over de auto, zoals het merk, type, kleur, chassisnummer, tankinhoud
 • Gestolen voertuig controle. Wanneer de auto is gestolen, in welk land het gestolen is en waar
 • Prestaties van de auto. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen en de topsnelheid
 • Maandelijkse kosten voor onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof en banden
 • APK en historie. De Apk-vervaldatum, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland
 • Apk-afkeurpunt, bijvoorbeeld de resultaten, type afkeurpunt en afkeur datum
 • Motor en milieu. Het vermogen, verbruik buiten de stad, verbruik op de snelweg, CO2-uitstoot, geluid stationair en geluid rijdend
 • Bandenmaten
 • Wegenbelasting
 • Schadehistorie check. Datum van de eventuele schademelding, kilometerstand, schadebedrag en waar de schade zat
 • Maten en gewichten. Lengte, breedte en hoogte van de auto. Maximaal laadvermogen, laadruimte inhoud

Vrijwaringsbewijs

Heb je een koper voor je auto gevonden? En ben je het eens geworden over de prijs? Dan kun je de auto verkopen. Vergeet niet dat je zelf een vrijwaringsbewijs krijgt, voordat je de auto aan de nieuwe eigenaar meegeeft. Dit bewijs geeft aan dat je niet langer eigenaar van die auto bent. Je hoeft dan vanaf die datum ook geen wegenbelasting voor die auto te betalen. En je kunt niet meer bekeurd worden voor eventuele overtredingen die met die auto gedaan worden. Heb je geen vrijwaringsbewijs? Dan blijf je verantwoordelijk voor de boetes die zijn veroorzaakt met die auto.

 

 

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Zodra je je auto hebt verkocht moet je de auto van jouw naam overschrijven op de naam van de nieuwe eigenaar. Die overschrijving kan online met je DigiD, bij een kentekenloket of bij een RDW-balie. De koper van de auto krijgt na overschrijving het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. Jij krijgt op dat moment het vrijwaringsbewijs.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.