ANVR-GfK onderzoek: Nederland na coronapauze toe aan buitenlandvakantie

Nederlanders zijn na 2 jaar gedwongen pauze door Corona weer massaal toe aan een buitenlandse zomerzonvakantie. Dit blijkt uit de jaarlijkse meting van GfK in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR. Corona, de oorlog in Oekraïne, de problemen op Schiphol, de inflatie en zelfs een wat hogere prijs voor de vakantie: het heeft dit jaar voor een ruime meerderheid maar heel weinig invloed op de vakantieplannen. Wel zet de stijging van het aantal autovakanties door ten koste van vliegvakanties én boekt de reiziger korter voor vertrek.

Vliegen blijft het meest populair, maar autovakanties zijn in opkomst

Nederlanders gaan dit jaar voor een zomerstrandvakantie. Bijna 4 op de 10 reizigers kiest inmiddels hiervoor. Dit gaat met name ten koste van rondreisvakanties. De vakantie mag met bijna €2000 best iets kosten, want aan de geboekte vakantie wordt maar liefst 12% meer besteed dan vorig jaar. Het vliegtuig blijft de meest geboekte wijze van transport, maar eigen vervoer (auto) wordt steeds populairder. Ook bijna 4 op de 10 pakt tegenwoordig de auto op om op vakantie te gaan. Dit werkt ook door in de wat er precies geboekt wordt: ongeveer 30% regelt daarom vooraf alleen het verblijf.

 

Lees ook dit artikel: Ontdek Ivanhoe Village in Orlando

 

De belangrijkste reden om de reis en het verblijf in één pakket te boeken is vanwege het gemak daarvan. Wie liever de reis zelf samenstelt doet dit vooral omdat men dat leuk vindt en dan flexibeler meent te zijn.

Nederlandse vakantieganger boekt korter voor vertrek

Een andere ontwikkeling is dat reizigers in 2022 hun reis veel korter voor vertrek boeken. Meer dan 30% boekt de vakantie minder dan 2 maanden van tevoren. Dit is fors hoger dan in 2021, maar ook in vergelijking met 2019 (25%).

 

 

Ruim 4 op de 10 reizigers hebben de intentie om voor de zomer nog een buitenlandse vakantie te boeken, en dan met name zomerstrandvakanties of stedentrips (beide 29%). De cijfers zijn overigens van mei/juni. Een deel van deze groep zal dus inmiddels al geboekt hebben. Voor 3/4 van de recente boekers heeft Corona geen invloed meer op hun boekingsgedrag. Van de rest gaat 15% gaat wel op reis, maar blijft liever dichter bij huis. Ook de oorlog in Oekraïne heeft voor 2/3 van de reizigers geen invloed op de vakantie. De rest past de vakantie iets aan; slechts 1% geeft aan hierom helemaal niet op vakantie te gaan.

Formentera

Stijgende prijzen amper van invloed op vakantiegedrag

Nederland besteedt flink meer aan zijn geboekte vakantie en ook meer dan de helft geeft aan dat de huidige prijsverhogingen in het dagelijks leven geen invloed hebben op de zomervakantie. Bij de rest leidt het echter wél tot aanpassing van de vakantie: door dichter bij huis, minder luxe of korter te gaan. Slechts 1 op de 10 boekers heeft twijfels om dit jaar nog op vakantie te gaan.

Problemen Schiphol

Bijna een kwart van de Nederlanders gaf in mei aan naar alternatieven te zoeken voor de problemen op Schiphol, zoals het boeken via een andere luchthaven (11%), een vakantie met de auto (8%) of een vakantie in Nederland (5%).

 

 

 

 

 

Comments are closed.