Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van goed uitrusten tijdens de zomervakantie

De zomervakantie komt eraan en dat betekent dat het tijd is voor herstel en reflectie. Hét moment voor werkgevers om de juiste context te creëren waardoor medewerkers energiek terugkomen. Sandra Klijn vatte het belang van inspanning versus ontspanning samen in een wetenschappelijk model en promoveert op persoonlijk energie op het werk aan de VU in Amsterdam. Haar onderzoek biedt leidinggevenden handvatten om tijdig bij te sturen wanneer een burn- of bore-out dreigt.

Waardevolle handvatten leidinggevenden

Eindelijk is er een wetenschappelijk model dat verklaart hoe je meer energie kunt ervaren tijdens en na je werk. Waarom onder dezelfde arbeidsomstandigheden de ene collega floreert en de ander een burn-out of bore-out krijgt. Het model biedt HR-managers en leidinggevenden een waardevol instrument om op tijd in te grijpen.

Verschil in energie ligt aan afwisseling tussen inspanning en herstel

“Het verschil in energie bij medewerkers hangt vooral af van de afwisseling tussen inspanning en herstel,” concludeert Klijn. “Zonder rust geen topprestaties.” Een leidinggevende moet hierin het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld niet te werken tijdens de vakantie en dit ook niet aan medewerkers te vragen. In haar model wijst de wetenschapper op de noodzaak om goed op te laden tijdens de zomervakantie. “Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.”

 

 

Good energy = good business

In haar onderzoek toont Klijn aan dat medewerkers die zich energieker voelen en gezonder zijn, zich minder ziekmelden en productiever zijn. Dat lijkt een open deur, waar welke factoren er precies voor zorgen dat je je energieker voelt op je werk, werd nog niet eerder wetenschappelijk vastgelegd. Uit vragenlijsten onder honderden medewerkers bij o.a. Philips kwam naar voren dat zaken als grenzen aangeven, het gesprek aangaan met een leidinggevende en balans houden tussen werk en privé, allemaal bijdragen aan meer energie op het werk en betere prestaties. Conclusie: good energy = good business.

 

 

Deze vier energieniveaus zijn nu wetenschappelijk erkend

Naast fysieke zaken als sporten en uitrusten zijn ook mentale zaken als uitgedaagd blijven en je persoonlijk ontwikkelen van belang. Doe je werk van betekenis bij een bedrijf dat je aanstaat? En: hoe is het georganiseerd op het werk? Kun je focussen of ben je de hele dag aan het multitasken? “De mate waarin je medewerkers hierin autonomie geeft, draagt bij aan hun welbevinden,” licht Klijn toe. “In totaal zijn er vier energieniveaus, die samen zorgen voor de ideale flow, waarin iemand optimaal presteert: fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie. De zomervakantie is een ideaal moment om rust te pakken en na te denken over hoe je het anders wil.”

Meer over onderzoeker Sandra Klijn

Sandra Klijn traint bedrijven op het gebied van energiemanagement en geeft persoonlijk loopbaanbegeleiding. Ze doceert organisatiegedrag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveert daar op ‘persoonlijke energie op het werk’.

 

 

 

 

 

Comments are closed.