Dit is de beste locatie om te kamperen in Nederland

Kamperen is sinds de coronacrisis flink gestegen in populariteit. De laatste jaren zijn er flink wat kampeerders bij gekomen. Er zijn ongeveer 4 miljoen Nederlanders die hun vakantie wel eens doorbrengen op een camping ergens in Nederland of in het buitenland.

Klik op de kaart voor de interactieve versie

 

JetCamp deed onderzoek naar campings in Nederland om erachter te komen wat de beste locatie is om te kamperen in Nederland. Op basis van 30 miljoen beoordelingen zijn we tot verschillende conclusies gekomen. Zo hebben we gekeken naar factoren als gemiddelde beoordeling van een camping per gemeente en de populariteit van campings door heel Nederland.

 

Campings in toeristische gebieden

Nederland heeft meerdere steden en gemeentes waar toeristen graag hun vakantiedagen doorbrengen. Dit varieert van gemeentes aan de kust tot gemeentes richting de grens met Duitsland.

Campings op de Waddeneilanden

Elk jaar weer krijgen de Waddeneilanden veel bezoekers uit zowel Nederland als het buitenland. Veel van deze bezoekers kiezen ervoor om hun tijd op bijvoorbeeld Texel door te brengen op een camping. Veel bezoekers betekent ook veel meningen en ervaringen. Gemiddeld zijn campings op de Waddeneilanden beoordeelt met de volgende cijfers:
1. Gemeente Schiermonnikoog: 8,7
2. Gemeente Vlieland: 8,5
3. Gemeente Texel: 8.4
4. Gemeente Ameland: 8,3
5. Gemeente Terschelling: 8,1

Campings in de omgeving van de Veluwe

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland is erg populair onder de toeristen. Gezien de populariteit en de oppervlakte van het gebied is het vanzelfsprekend dat er veel campings in en rondom het gebied zijn. De vele campings in en rondom de Veluwe vallen in veel verschillende gemeentes. De top 5 gemeentes waar je het best kan verblijven op een camping tijdens je vakantie zijn:
1. Nijkerk: 8,9
2. Oldebroek: 8,6
3. Renkum: 8,6
4. Heerde: 8,5
5. Rheden: 8,5

Aanbod Campings in Walcheren is groot

Walcheren heeft gemeentes die erg in trek zijn bij toeristen. Middelburg, Veere en Vlissingen zijn drie gemeentes die in deze toeristische streek liggen. Gezien het waterrijke gebied van Walcheren is het erg in trek bij de camping gast. De enorme populariteit is ook zichtbaar in het aanbod van campings. Dit zijn er namelijk 177 verdeeld over drie gemeentes. De campings in de drie gemeentes zijn als volgt beoordeeld:

1. Veere: 8,7
2. Middelburg: 8,2
3. Vlissingen: 8,2

Campings in Giethoorn doen het goed

Als wereldberoemd dorp is Giethoorn erg in trek bij de toeristen. Bij veel vraag komt meestal ook veel aanbod. Dit is duidelijk te zien in de gemeente Steenwijkerland. In Steenwijkerland en dus in de Giethoorn zijn er in totaal 67 Campings. Gemiddeld zijn de campings in deze gemeente beoordeeld met een 8,6. De campings in de directe omgeving van Giethoorn doen het beter dan de campings in bijvoorbeeld de omliggende gemeente Westerveld (8,4).

 

 

Top 5 beste gemiddelde beoordeling per gemeente

Bij een zoektocht naar de beste locatie in Nederland om te kamperen is het goed om te weten in welke Nederlandse gemeente je deze campings kan vinden. Om hierachter te komen hebben we een top drie gemaakt van de gemeentes met gemiddeld best beoordeelde campings van Nederland. Bij het bepalen van de top 5 is er ook rekening gehouden met een minimale aantal campings per gemeente, wat in dit geval 5 is.
1. Gemeente Nederweert (Limburg): 9.2 (aantal campings: 6)
2. Gemeente Dantumadiel (Friesland): 9.1 (aantal campings: 8)
3. Gemeente Achtkarspelen (Friesland): 9.1 (aantal campings: 6)
4. Gemeente Westellingwerf (Friesland): 9 (aantal campings: 18)
5. Gemeente Losser (Overijssel): 9 (aantal campings: 14)

Top 5 meeste campings per gemeente

Om de kampeer hotspots van Nederland te vinden hebben we ook onderzocht waar zich in Nederland de meeste campings bevinden. Hieruit is gebleken dat in de gemeente Veere in de provincie Zeeland het grootste aantal campings is gevestigd, namelijk 162. Op nummer twee staat de gemeente Duiveland met 135 campings. De top 5 wordt afgesloten door de gemeente De Fryske Marren met 72 campings. Dit is opvallend aangezien alle 3 de gemeentes vooral uit waterrijk gebied bestaan. Zo liggen de gemeentes met veruit de meeste campings in dezelfde provincie, namelijk Zeeland. De gemeente op de derde plek staat bekend om de vele meren.
1. Gemeente Veere (Zeeland): 162 campings
2. Gemeente Schouwen-Duiveland (Zeeland): 135 campings
3. Gemeente De Fryske Marren (Friesland): 72 campings
4. Gemeente Steenwijkerland (Overijssel): 67 campings
5. Gemeente Texel (Noord-Holland): 67 campings

 

 

Populairste provincies om te kamperen

Verdeeld over 12 provincies in Nederland zijn er in Nederland 3557 campings. Over het algemeen doen de campings het prima met een gemiddelde beoordeling van 8,3. Gemiddeld zijn de kampeerders in Friesland en Groningen het meest tevreden met een gemiddelde van 8,5. De 12 provincies in Nederland scoren gemiddeld tussen 8,5 en de 8.
1. Friesland: 8,5
2. Groningen: 8,5
3. Overijssel: 8,4
4. Utrecht: 8,4
5. Drenthe: 8,3
6. Zeeland: 8,3
7. Gelderland: 8,3
8. Noord-Brabant: 8,3
9. Noord-Holland: 8,2
10. Zuid-Holland: 8,1
11. Flevoland: 8,1
12. Limburg: 8,0

Wat maakt een camping populair? (Populariteitsindex)

Om te bepalen wat een camping populair maakt is er een populariteits-index gemaakt. Deze index is ontwikkeld door te kijken naar het aantal beoordelingen per gemeente, provincie en Nederland. Het aantal beoordelingen van campings per gemeente wordt gedeeld door de meeste aantal beoordelingen in 1 gemeente. Dit getal wordt vervolgens vermenigvuldigd met 100. Het cijfer dat uit deze berekening komt bepaalt het populariteit indexcijfer van een gebied.

Als voorbeeld de gemeente Sluis. Alle campings in de gemeente Sluis (dat zijn er 55) hebben gezamenlijk 22.006 beoordelingen. De gemeente met de meeste beoordelingen is Hardenberg met 32,652 beoordelingen. De populariteitsindex van Sluis is dan: 22006/32652*100 = 67,395, wat afgerond een score van 67 maakt.

Uit de populariteitsindex zijn verschillende interessante details gekomen. Zo is het duidelijk zichtbaar dat de gemeentes met een hogere populariteitsindex ver buiten de randstad liggen. Veel populaire kampeer gemeentes liggen in Zeeland en Overijssel. De gemeente Hardenberg scoort bijvoorbeeld erg hoog op de populariteitsindex met de hoogste score van 100. Op nummer twee volgt de gemeente Schouwen-Duivenland in de provincie Zeeland en op nummer drie volgt de gemeente Veere, ook in de provincie Zeeland. De top 5 wordt compleet gemaakt door de gemeentes Sluis en Goeree-Overflakkee.
1. Hardenberg (Overijsel): 100
2. Schouwen-Duiveland (Zeeland): 99
3. Veere (Zeeland): 86
4. Sluis (Zeeland): 67
5. Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland): 63

Overeenkomsten tussen populaire campings

Het is opvallend te noemen dat veel van de goed beoordeelde campings worden gecategoriseerd als een “mini-camping”. Dit laat dus zien dat de hoeveelheid aan faciliteiten niet altijd bepaalt of een camping als positief wordt ervaren.
Ondanks dat de hoeveelheid faciliteiten niet de bepalende factor is in wat een camping populair maakt, is er wel een aantal overeenkomsten in bepaalde regels en faciliteiten die veel goed scorende campings gemeen hebben.

Zwembad op de camping

Een van de faciliteiten die veel populaire campings hebben is een zwembad. Uit het onderzoek blijkt dus dat campinggasten dit een belangrijke factor vinden.

Campings met toegang voor honden

Als tweede blijkt dat het toestaan van een hond op de camping ook belangrijk is, aangezien veel diervriendelijke campings ook goed scoren. Zo zijn er in 7 van de top 10 best beoordeelde gemeentes meerdere campings aanwezig die honden toelaten op de camping.

WiFi op de campings

Ondanks dat veel kampeerders campings opzoeken voor de rust blijkt dat het toegang hebben tot WiFi toch een belangrijke factor in het beoordelen van een camping. Dit blijkt uit het feit dat een ruime meerderheid van top 20 gemeentes meerdere campings heeft die WiFi aanbieden.

Camping dichtheid per gemeente (aantal campings per 100km2)

Om inzicht te krijgen in welke gebieden geliefd zijn bij de kampeerders hebben we ook gekeken naar de camping dichtheid per gemeente. In dit geval kijken we naar het aantal campings per 100km2 per gemeente. Uit onze data blijkt dat de gemeente met de grootste camping dichtheid de gemeente Veere in de provincie Zeeland is, namelijk 122,2 per 100km2. Dezelfde gemeente stond ook al op plek met meeste campings in totaal, namelijk 162. De gemeente Zuidhoorn en Leek, beide in de provincie Groningen, eindigen op plek twee en drie. Met een camping dichtheid van 102,7 (Zuidhorn) en 64.8 (Leek). Net als in de “top 3 meeste campings per gemeente” valt het weer op dat er twee gemeentes ver boven de rest uitsteken, aangezien het verschil met de derde plek significant is.

  • 1. Gemeente Veere (Zeeland): 122.2
  • 2. Gemeente Zuidhorn (Groningen): 102.7
  • 3. Gemeente Leek (Groningen): 64.8

Top 3 gemeentes per provincie (Gemiddelde beoordeling campings)

Drenthe
1. Gemeente Meppel: 9.1
2. Gemeente Aa en Hunze: 8.7
3. Gemeente Hoogeveen: 8.7
Flevoland
1. Gemeente Lelystad: 8.7
2. Gemeente Noordoostpolder: 8.6
3. Gemeente Urk: 8.5
Friesland
1. Gemeente Dantumadiel: 9.1
2. Gemeente Achtkarspelen: 9.1
3. Gemeente Weststellingwerf: 9
Gelderland
1. Gemeente Nijkerk: 8.9
2. Gemeente Winterswijk: 8.8
3. Gemeente Oude Ijsselstreek: 8.8
Groningen
1. Gemeente Bedum: 9.8
2. Gemeente Marum: 9
3. Gemeente Menterwolde: 9
Limburg
1. Gemeente Nederweert: 9.2
2. Gemeente Stein: 9.2
3. Gemeente Beekdaelen: 8.9
Noord-Brabant
1. Gemeente Dongen: 9.1
2. Gemeente Hilvarenbeek: 9
3. Gemeente Gemert-Bakel: 9
Noord-Holland
1. Gemeente Opmeer: 9.2
2. Gemeente Wormerland: 9
3. Gemeente Hollands Kroon: 8.9
Overijssel
1. Gemeente Losser: 9
2. Gemeente Dinkelland: 8.8
3. Gemeente Hof van Twente: 8.7
Utrecht
1. Gemeente Houten: 9.2
2. Gemeente De Ronde Venen: 9
3. Gemeente ijsselstein: 8.9
Zeeland
1. Gemeente Veere: 8.7
2. Gemeente Borsele: 8.5
3. Gemeente Terneuzen: 8.5
Zuid-Holland
1. Gemeente Lisse: 9.8
2. Gemeente Molenlanden: 9
3. Gemeente Midden-Delfland: 8.9

 

 

 

 

 

Comments are closed.