Jubileumjaar Heinrich Vogeler in het Duitse kunstenaarsdorp Worpswede

Ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Heinrich Vogeler presenteren vier musea in het beroemde kunstenaarsdorp Worpswede bij Bremen zijn leven en werk in de volle breedte. Hij was een veelzijdig man: van gevierd Jugendstil-kunstenaar tot visionair pleitbezorger van sociale verandering. Vogeler kwam in 1894 naar Worpswede en is één van de vijf oprichters van de kunstenaarskolonie.

Gesamtkunstwerk Barkenhoff

De Barkenhoff is de plek waar Vogeler drie decennia heeft geleefd en gewerkt. Dit Gesamtkunstwerk, bestaande uit huis en tuin, illustreert zijn visie van een leven verrijkt door schoonheid en kunst. Het museum herbergt sleutelwerken die hij in de laatste twee decennia van zijn leven in de Sovjet-Unie heeft gemaakt. De jubileumtentoonstelling laat zien hoe Vogeler een wereld probeert te bereiken die mooier en eerlijker is: een wereld waarin alle mensen vreedzaam kunnen samenleven en waarin het individu zich kan ontplooien zonder het algemeen welzijn uit het oog te verliezen.

 

Lees ook dit artikel: Romeinen in Nijmegen

 

Het schilderij Zomeravond in de Große Kunstschau

In de Große Kunstschau gaat het om de artistieke en persoonlijke relaties tussen Vogeler en zijn schildercollega’s uit Worpswede. Uitgangspunt is Vogelers beroemde monumentale schilderij Zomeravond. Het isolement van de afgebeelde vrienden maakt het uiteenvallen van de eens zo hechte gemeenschap zichtbaar. Daarnaast gaan 19 hedendaagse kunstenaars een intensieve dialoog aan met Heinrich Vogelers schilderij Anbruch einer neuen Zeit uit 1919. Zij belichten het heden vanuit heel verschillende perspectieven en houden zich bezig met vragen als: Zijn er nog utopieën? Wat betekent vrijheid tegenwoordig? Hoe zit het met de menselijke waardigheid?

Vogeler als ontwerper in Haus im Schluh

Het Haus im Schluh presenteert de toegepaste kunst die zo’n belangrijke rol speelt in het werk van Vogeler. In de beginjaren was hij een veelgevraagd Jugendstil-ontwerper. De tentoonstelling omvat voorwerpen uit verschillende werkgebieden – boekkunst, meubels, zilver, glas en porselein, interieurarchitectuur – en zorgvuldig vervaardigde ontwerpen die de veelzijdigheid van Heinrich Vogeler laten zien. Al dit werk is onlosmakelijk verbonden met zijn idee van een artistiek vormgegeven alledaagse cultuur.

 

 

Grafiek als Kunst für alle in de Worpsweder Kunsthalle

Het grafische werk dat in de Kunsthalle wordt gepresenteerd, belicht Vogelers ontwikkeling van Jugendstil-kunstenaar tot politiek kunstenaar. Aanvankelijk streefde hij naar het brengen van schoonheid in alle aspecten van het leven. Om deze schoonheid voor een breed publiek toegankelijk te maken, illustreerde hij boeken en tijdschriften en gaf hij etsen uit in een ongelimiteerde oplage. Naast sprookjesthema’s werkte hij aan romantische taferelen met mensen en landschappen. In september 1914 meldde Vogeler zich vrijwillig aan als soldaat voor de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werden zijn grafische voorstellingen een medium van politiek activisme. Expressionisme en futurisme beïnvloedden de vormentaal. De laatste jaren van zijn leven stonden in het teken van de strijd tegen het Hitler-regime.

Meer informatie: vogeler22.de

 

 

 

 

 

Comments are closed.