De Nederlandse Vestingstad wint aan populariteit

Nederland telt 159 vestingsteden, de een meer bekend dan de ander, de een beter behouden dan de ander. Het coronatijdperk en dien ten gevolge meer vakanties en uitstapjes in eigen land, heeft het historisch besef en waardering voor het vaderlandse erfgoed vergroot.

De verkiezing van de mooiste vestingstad in 2021 – Gorinchem- en de steeds grotere aandacht voor forten en waterlinies mede gevoed door de UNESCO Werelderfgoed nominatie en toekenning van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie als gezamenlijk werelderfgoed Hollandse Waterlinies, droegen bij aan deze herwaardering van de Nederlandse Vestingstad. Voor Stichting Liniebreed Ondernemen aanleiding om een nieuw magazine uit te geven: VESTING!

Oppoetsen van erfgoed

Steeds meer vestingsteden poetsen het erfgoed op, mede door het slim combineren van duurzaamheidsopgaven, de behoefte aan bijvoorbeeld waterberging en de herinrichting van groene ruimte, investeren gemeenten in de herinrichting en restauratie van historische onderdelen van de vestingstad.

 

 

Stichting Liniebreed Ondernemen werd ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om meer bekendheid te geven aan het bestaan, de mogelijkheden en herbestemming van forten en waterlinies. De organisatie groeide uit tot een stevige beweging die forten, waterlinies, vestingsteden, bunkers en Romeinse Limes-, Atlantikwall- en Koude Oorlog locaties midden in de maatschappij zet en recreatief, educatief en zakelijk gebruik stimuleert. De website geeft een overzicht van nagenoeg al het verdedigingserfgoed in Nederland en dat wat je er kunt vinden of doen.

 

 

Dit jaar bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar, wordt het Rampjaar 1672 herdacht, bestaat Utrecht 900 jaar, Woerden 650 jaar, bestaan Steenbergen en Gouda 750 jaar en viert Brielle 450 jaar vrijheid. Ook wordt de Geboorte van Nederland (1572) herdacht. Bij al deze gebeurtenissen spelen vestingsteden een hoofdrol.

Om de krachten van vestingsteden en waterlinies te bundelen, vatte Liniebreed het idee op, om het magazine VESTING! uit te brengen. Hoofddoel: een breed publiek laten weten dat je echt niet naar het buitenland hoeft om unieke en uiterst aantrekkelijke vestingsteden te bezoeken. Want het blijft bijzonder dat we vol bewondering zijn over een oude gefortificeerde vestingstad in het buitenland en er in eigen land onwetend aan voorbij rijden.

VESTING! verhaalt over unieke steden binnen de landsgrenzen, hun historie en de mogelijkheden vandaag de dag. VESTING! is gratis mee te nemen bij publieksbalies van vestinggemeenten, VVV’s en diverse forten en musea en wordt op 10 juni in een oplage van 6000 meegezonden met het magazine MONUMENTAAL. Ook kan VESTING! online worden gelezen op de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.