80 vrouwen uit 25 landen beklimmen samen de Breithorn

Tachtig vrouwen met een passie voor berg- en buitensport schreven vrijdag geschiedenis in het Zwitserse Zermatt. Zij vestigden een wereldrecord op de Breithorn (Wallis) door de langste vrouwelijke touwgroep ter wereld te vormen. Dit kadert in het initiatief “100% Women” waarmee Zwitserland Toerisme samen met haar partners meer bekendheid en zichtbaarheid wil geven aan vrouwen in de berg- en buitensport, nog steeds een overwegend mannelijke sport. Vrouwen uit Europa, de Verenigde Staten, Iran, India, Zuid-Afrika, Kazachstan en Ecuador reisden af naar Zwitserland.

Van alle leeftijden

Tachtig vrouwen van alle leeftijden en delen van de wereld beklommen de Breithorn (4.164 m) en vormden daarmee de langste vrouwelijke touwgroep ooit. Vrouwen met een goede fysieke conditie, konden zich in maart online aanmelden om deel te nemen aan het record. Een twaalftal werd geselecteerd en de overige plaatsen werden toegekend aan bekende personen, content creators en journalisten uit Zwitserland en het buitenland.

 

 

Zwitserland werd vertegenwoordigd door de historica Marie-France Hendrikx, een Belgische die al vijftien jaar in Wallis woont. “Deel uitmaken van dit vrouwenavontuur gaf me zoveel positieve energie. Ik had dit unieke moment voor geen goud van de wereld willen missen,” zei ze na haar beklimming. “Dit wereldrecord is een verrijking voor de geschiedenis van het alpinisme. Onze hoop is dat het vele vrouwen van vandaag en morgen zal inspireren om een nieuwe bladzijde te schrijven voor een meer open en inclusieve bergsport.”

Ook de Iraanse klimster Mina Ghorbani waardeerde de zeer positieve sfeer binnen het vrouwentouwteam: “Ook al worden wij vrouwen gestigmatiseerd en moeten we vechten tegen genderstereotypen en -barrières, we willen toch een gelijkwaardige bijdrage leveren aan de maatschappij. Deze strijd is in mijn land, Iran, belangrijker dan in andere landen. Initiatieven zoals “100% Women” stellen ons in staat dit te doen, niet in het minst door de banden die we hebben gecreëerd met vrouwelijke klimmers in Zwitserland en over de hele wereld. Ze laten ons zien dat we allemaal hetzelfde doel hebben.” Cindy Sirinya Bishop, actrice en VN Women Goodwill Ambassadeur uit Thailand, voegt hieraan toe: “We willen laten zien dat vrouwen op alle gebieden vertegenwoordigd en zichtbaar moeten zijn, ook in de bergsport. Dit is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat in onze samenleving echt rekening wordt gehouden met diversiteit en gelijkheid.”

 

 

Door ongunstige weersomstandigheden kon de beklimming niet doorgaan op donderdag en ook niet op de Allalinhorn in Saas-Fee zoals initieel gepland, maar de deelneemsters beklommen op vrijdag 17 juni de Breithorn in Zermatt.

Krachtige beelden van de vrouwelijke touwgroep

Door hun aanwezigheid in zowel traditionele media als op social media dragen de deelneemsters er zelf toe bij dat opvallende beelden van dit record de wereld rondgaan. Ter plaatse waren ook tv-ploegen uit Canada, India, Brazilië en de VS aanwezig. Alles samen werd een publiek van 24 miljoen mensen via social media bereikt. De Koreaanse actrice Lee Si-young alleen al heeft meer dan 17 miljoen volgers op haar TikTok-account. “Dit initiatief stelt ons niet alleen in staat banden te smeden tussen vrouwen en hen, meer in het algemeen, meer zichtbaarheid te geven in de berg- en buitensport, maar ook Zwitserland als bergbestemming wereldwijd in de kijker te zetten”, benadrukt Letizia Elia, directielid van Zwitserland Toerisme.

Dit is het initiatief ‘100% Women’

Het doel van het initiatief “100% Women” is de zichtbaarheid van vrouwen in de berg- en buitensport te vergroten, de banden tussen hen te versterken en hen nieuwe mogelijkheden te bieden om kennis te maken met activiteiten door en voor vrouwen. De eerste editie ‘100% Women’ werd in 2021 georganiseerd toen alle 48 Zwitserse bergtoppen van 4.000 meter werden beklommen door touwgroepen die volledig uit vrouwen bestonden. Meer dan 700 vrouwen namen er toen aan deel. Met ’s werelds langste vrouwelijke touwgroep op de Breithorn krijgen vrouwen in de bergsport en Zwitserland als toeristische bestemming ook dit jaar internationaal opnieuw veel aandacht. Het initiatief werd in 2021 gelanceerd door Zwitserland Toerisme in samenwerking met de Zwitserse berggidsenvereniging, het sportmerk Mammut en de Zwitserse Alpenclub. In 2022 sloten de bestemming Saas-Fee, het Walliserhof Grand-Hotel & Spa, en myclimate zich bij het project aan. In het kader van de duurzaamheidsstrategie “Swisstainable” werden de emissies van de vliegreizen gecompenseerd. Bovendien neemt het Walliserhof Grand-Hotel & Spa al geruime tijd deel aan het programma “Swisstainable”.

 

 

 

 

 

Comments are closed.