Avonturier Tom Waes terug met Reizen Waes: Wereldsteden

Na twee jaar thuisblijven door de coronacrisis gaat avonturier Tom Waes weer op pad en bezoekt hij verschillende steden. Met meer dan 4 miljard mensen woont ondertussen meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Metropolen zoals Caïro (Egypte), Los Angeles (Verenigde Staten) en Mexico City (Mexico) blijven maar groeien.

Ze blijken de ideale speeltuin te zijn voor Tom, die altijd op zoek is naar inspirerende verhalen. Ook bezoekt hij Londen, de grootste metropool van West-Europa en Ulaanbaatar in Mongolië, een miljoenenstad in het dunbevolktste land ter wereld.

Aflevering 1: Caïro zondag 3 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Al in de tijd van de oude Egyptenaren had Caïro een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit alle windstreken en dat heeft de stad nog steeds. Tom zoekt uit hoe het is om te leven in één van de grootste steden van Afrika en veruit de grootste in het Midden-Oosten. Want met meer dan 20 miljoen inwoners dreigt Caïro dreigt de laatste jaren compleet uit haar voegen te barsten. Een ‘nieuw Caïro’, op 45 kilometer van de huidige stad, is dan ook in de maak.

Aflevering 2: Londen – zondag 17 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Met meer dan 9 miljoen inwoners is de metropool Londen niet alleen de grootste stad van West-Europa, Londen heeft ook nog altijd een enorme aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. De ideale speeltuin dus voor Tom, die op zoek gaat naar de verschillende gezichten van deze stad. Zo belandt hij onder meer op een cursus ‘English Manners’ en bij de grootste fan van de Britse royals. Tom beleeft ook een unieke avond in de Jamaicaanse wijk Brixton en bij ‘bare knuckle boxers’ in Oost-Londen.

 

 

Aflevering 3: Ulaanbaatar – zondag 24 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Ulaanbaatar is met 1,7 miljoen inwoners een kleine stad vergeleken met de andere steden uit de serie, maar toch verdient het om verschillende redenen een plaats in het lijstje van Tom. Meer dan de helft van de Mongoolse bevolking woont inmiddels in de hoofdstad en het aantal inwoners neemt nog steeds toe. Het traditionele, romantische beeld van Mongolië als een land van alleen maar uitgestrekte steppes lijkt toe aan herziening. Tijd voor Tom om uit te zoeken wat hier aan de hand is.

Aflevering 4: Los Angeles- zondag 31 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Los Angeles is de tweede stad van de VS en dé Amerikaanse trekpleister voor allerlei dromers. Een stad waar alles kan en alles mogelijk is. In wijken als Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach of Downtown LA kan je de vreemdste figuren ontmoeten en avonturen beleven. Maar de American Dream heeft ook zijn keerzijde. Dat ontdekt Tom in armere wijken als Compton, waar je geen witte toerist tegenkomt. En even buiten de stad, in de Californische woestijn, ontmoet hij mensen die het stadsleven ontvlucht zijn en een alternatief leven leiden, ver weg van de drukte van LA.

 

 

Aflevering 5: Mexico City – zondag 7 augustus, 20.20 uur, VPRO, NPO 3

Met meer dan 22 miljoen inwoners is Mexico City één van de grootste en invloedrijkste steden ter wereld. In de jaren ’90 was het een gevaarlijke stad met hoge criminaliteitscijfers en miljoenen auto’s die zorgden voor vreselijke luchtvervuiling. Tijdens zijn reis ontdekt Tom dat deze metropool de laatste jaren gigantische veranderingen onderging.

Reizen Waes: Wereldsteden, vanaf zondag 3 juli, 20.20 uur, VPRO, NPO 3. Kijk de afleveringen van Reizen Waes: Wereldsteden binnenkort vooruit op NPO Plus.

 

 

 

 

 

Comments are closed.