Tips bij het aanschaffen van een elektrische fiets

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een e-bike aan te schaffen. Dit betekent dat het aanbod steeds verder groeit: meer en meer elektrische fietsen worden geïntroduceerd op de markt. Toch kan de kwaliteit per e-bike aanzienlijk verschillen, dus zul je goed moeten op letten bij de aankoop van een elektrische fiets. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende typen e-bikes en welke specificaties met name van belang zijn.

E-bikes met middenmotor zijn krachtig en gaan lang mee

De belangrijkste specificatie van een e-bike is de motoraandrijving. Controleer daarom altijd goed waar de motor is geplaatst en hoeveel de aandrijving aan kan. De motor kan op verschillende plekken op de fiets worden gemonteerd, waaronder boven de bagagedrager of in het wiel. Als je een krachtige e-bike zoekt, dan kun je de beste e-bike middenmotor aanschaffen. Middenmotoren zitten in de trapas verwerkt wat de fiets beter in balans houdt. Hierdoor ligt de fiets beter op de weg en heb je een goede stabiliteit. Middenmotoren zorgen voor een sterke aandrijving en kunnen je de meest steile heuvels opkrijgen. Ook met harde windvlagen blijf jij in evenwicht: een e-bike met middenmotor zorgt ervoor dat je in hoog tempo blijft fietsen.

Met een Bosch middenmotor heb je ook een app

Waar moeten e-bikes voor dames aan voldoen?

Als je een e bike dames wil aanschaffen, dan hoef je niet echt te letten op technische specificaties zoals de motoraandrijving. In principe zijn de damesmodellen voornamelijk afgestemd voor korte afstanden en is een krachtige aandrijving niet essentieel. Het is daarbij wel handig om te controleren of de fiets ruimte heeft voor fietstassen. Niet iedere elektrische fiets kent de mogelijkheid om fietstassen op de bagagedrager te plaatsen, dus neem deze mee als dit een must voor je is. Mocht je jonge kinderen hebben, dan dien je voor een damesmodel te kiezen waar het kinderzitje op geplaatst wordt. Dit model wordt een moederfiets genoemd, want er kunnen zitjes voor op en achter op de fiets worden gemonteerd.

 

 

Als je voornamelijk korte afstanden gaat afleggen zijn damesfietsen ook prima geschikt voor heren. Vice versa is dit ook zo: als vrouw kun je voor een herenfiets gaan als je lange afstanden wil gaan fietsen en een krachtige motoraandrijving nodig hebt. Er bestaan lage instap-modellen zonder hoog frame zodat je zonder problemen kan opstappen. De lage instap is ook een aanrader voor senioren die graag een e-bike willen aanschaffen.

Fietser op e-bike met kaart

Neem je eigen e-bike mee op reis met een fietsendrager. Fijn om in bergachtig landschap te fietsen

Elektrische herenfiets met sterke motoraandrijving

Zoals je hierboven kon lezen zijn herenfietsen vaak uitgerust met een motoraandrijving met meer kracht. Herenfietsen hebben meestal een middenmotor of voorwielmotor en in sommige gevallen zelfs beiden. Hierdoor zijn de fietsen bestemd voor lange afstanden en kun je gemakkelijk steil heuvellandschap trotseren. Niet iedere middenmotor heeft hetzelfde krachtniveau: als je verwacht veel steile tochten te maken dien je een middenmotor aan te schaffen met een flinke draagkracht.

 

 

Mocht je voornamelijk over vlakke wegen gaan fietsen, dan kun je een middenmotor kiezen met een lager krachtniveau. Overigens zijn de motoren geruisloos, dus je zult geen last hebben van hinderlijke geluiden als je aan het fietsen bent. Je glijdt muisstil over de weg en kunt in sneltreinvaart bij je bestemming aan komen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.