Fietsrondje van de Maand: Nijkerkernauw en Nuldernauw (augustus 2022)

Het water tussen het nieuwe land van Flevoland en het oude land is bij Nijkerk slechts een klein strookje van de voormalige Zuiderzee. Het landschap is echter gevarieerd met ruime vergezichten in waterrijke polders, fietspaden door de bossen en romantische strandjes. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juni 2022

 

We moeten Nijkerk echt een stad noemen, want de plaats heeft van oudsher stadsrechten. De omvang was echter beperkt, tot de gigantische uitbreidingen sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Een complete nieuwe wijk genoemd naar een oude boerderij Corlaer werd uit de grond gestampt

Hierdoor groeide Nijkerk dichter naar Amersfoort. Er zit nu minder dan 2 kilometer tussen de bebouwing van Nijkerk en de Amersfoortse wijk Vathorst. Er loopt nog wel een provinciegrens tussen, maar Nijkerk is sterk gericht op Amersfoort. Nijkerk was voorheen vrij traditioneel, maar de nieuwkomers zorgen voor veranderingen.

De Grote Kerk domineert de skyline

Gelukkig is er weinig hoogbouw gerealiseerd, zodat de Grote Kerk de skyline nog altijd domineert. Feitelijk is de Grote Kerk helemaal niet zo groot. De huidige gotische kerk is herbouwd na een stadsbrand in 1540 als de katholieke Sint-Catharinakerk.

Door Nijkerk naar de Grote Kerk

Snel volgde echter de reformatie. Een beeldje van Sint Catharina werd veiliggesteld en staat nu in de katholieke kerk van Nijkerk. Opvallend is dat de witte toren in de barokstijl afwijkt van de kerk, maar toch vormen ze een geheel.

De Grote kerk van Nijkerk

De toren dateert pas uit de 18e eeuw, nadat er gevaar dreigde dat de oude toren zou instorten. Door het centrum en wat nieuwbouwwijken fietsen we Nijkerk uit. Voordat we de eenzaamheid van de older Arkemheen in duiken bewonderen we nog eerst wat monumentale boerderijen.

Statig huis in Nijkerk

 

Waterrijk

De Arkemheen is waterrijk. Steeds meer krijgt het water vrij spel om vogels een ideaal broedgebied gebleven. Diverse delen van de polder zijn beschermd gebied. In januari 1916 dreven de zware stormen het water van de voormalige Zuiderzee de polder in. Ook in Nijkerk hield men de voeten niet droog.

Alleen de Grote Kerk werd niet door het water bereikt. In sommige dorpen bereikte het water een hoogte van 2 meter. Veel vee verdronk.

Hier sloeg het water toe

Als we de dijk van de voormalige Zuiderzee bereiken, staat op het fietspad aangegeven waar de dijkdoorbraken plaatsvonden.

De dijk op langs de voormalige Zuiderzee

De doorbraak van 1916 staat aangegeven op het fietspad

De overstromingen waren aanleiding om de Zuiderzee te temmen met de aanleg van de Afsluitdijk en de inpoldering van grote stukken water. Het was een oude wens van minister Cornelis Lely maar al eerder kreeg de minister de handen niet op elkaar. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de nieuwe polders vast liggen aan het oude land. Zo zijn de Wieringermeer en de Noordoostpolder ook drooggemalen. Bij de nieuwe polders bleven randmeren over tussen het oude en het nieuwe land.

Zo fietsen we op de dijk langs een strook water. Het randmeer is hier wel erg smal, vandaar de naam Nijkerkernauw.

Op het water is echter veel activiteit. Surfers manoeuvreren handig over de golfjes. Aan de andere kant duikt de ranke toren van het voormalige stoomgemaal Arkenheem op. Een nieuw gemaal heeft de functie overgenomen.

Stoomgemaal Arkenhee

Oud vaartuig

Stoomgemaal informatie

Een nieuw gemaal staat naast het oude

 

Het nieuwe land met hondenstrand

Via de brug over de Nijkerkersluis steken we over naar het nieuwe land. Het Erkemederstrand is lang en wit er is zelfs ruimte voor een speciaal hondenstrand.

Erkemederstrand

Het Horsterwold is jong en uitgegroeid tot het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Opmerkelijk dat deze bomen groeien op klei.

Het Horsterwold groeit op klei

Een opmerkelijk deel is het natuurgebied de Gelderse Slenk. Dat is een stuk nieuwe natuur met plassen en moeras nabij Zeewolde. Er broeden veel ijsvogels en er werden ook al twee purperreigers gespot. In de winter kun je er overigens ook klapeksters zien. Bijzonder is het ravenpaar dat sinds 1995 elk jaar naar het Horsterwold terugkeert en inmiddels 13 jongen heeft grootgebracht.

Hier leven graag vogels

 

Plaats voor maar liefst 325 fietsen aan boord

We zien Zeewolde, de jongste stad van Nederland, niet zelf, want de veerpont vertrekt voor het begin van de bebouwing. We hoeven niet bang te zijn dat er geen plaats is aan boord, want er is ruimte voor maar liefst 325 fietsen.

325 fietsen passen op deze boot

De veerdienst wordt nog altijd druk gebruikt door scholieren. Dat was ooit meer, want Zeewolde groeide snel, maar er was nog maar weinig secundair onderwijs. Dus moesten scholieren naar onderwijsinstellingen op het oude land. Een boottochtje zorgt voor een weer ander uitzicht over het water.

Langs het strand van Nulde kijken we uit over het water, vanaf de andere kant dan vanaf onze heenreis. Ook hier zijn de polders rijk voorzien van water.

In de verte ligt het Putter Stoomgemaal. Bij de Nijkerker Sluis zien we de witte toren van de Grote Kerk alweer liggen.

Putterstoomgemaal

 

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Verblijf tips voor overnachten in regio Nijkerk
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Nijkerkernauw en Nuldernauw
  Land: Nederland
  Provincie: Gelderland en Flevoland
  Lengte: 40 kilometer (met variant van 45 km)
  Beginpunt: station Nijkerk
  Eindpunt: station Nijkerk

   

  Route beschrijving met knooppunten

  Verlaat de route aan de kant van het stationsgebouw (spoor 1). Ga met de rug naar het station linksaf. Af. Je komt bij knooppunt 59. Volg de knooppunten: 44, 54, 53, 76, 51, 52, 67, 65, 66, 78, 43, 44, 45, 7, 32, 38, 67, 52, 27, 15, 44, 59. Je bent weer bij het station Nijkerk.

  Variant van dit Fietsrondje Nijkerkernauw

  Bij wind uit het oosten is er tussen knooppunt 37 en 38 op 5,4 km geluidsoverlast van de snelweg A28. Wil je dat ontwijken dan is er een alternatief via de knooppunten 33, 35, 12, 18 36, 37 naar 38. Op dat knooppunt pak je de hoofdroute weer op naar knooppunt 67. Deze variant is 4,8 km langer en je fietst dan niet langs het strand. Bij het station Nijkerk is parkeergelegenheid.

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Vogelbroed gebied

  Horeca en winkels onderweg

  12 km.

  Brasserie de Vuurtoren. Open vanaf 12:00 uur. Woensdag gesloten. www.brasseriedevuurtoren.nl

  24 km.

  Restaurant Fika. Aan het strand op 500 meter voorbij de steiger naar de boot. Open vanaf 10.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. www.restaurantfika.nl

  Even verderop in Zeewolde is meer keuze. Keer in dat geval weer terug naar de stijger van de pont.

  Nulderstrand

  25 km.

  McDonalds. Bij de aanlegplaats van de pont aan de overzijde. Dagelijks open vanaf 8:00 uur.

  30 km.

  Restaurant SES. Open vanaf 12:00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. www.restaurantses.nl

  36 km.

  Opnieuw Brasserie de Vuurtoren. Open vanaf 12:00 uur. Woensdag gesloten.

  In Nijkerk is ruime keuze: onder andere op en rond het Plein.

   

  Verblijf tips voor overnachten in de regio Nijkerk

  Golden Tulip Ampt van Nijkerk****

  Riant maar toch vriendelijk viersterrenhotel aan de rand van Nijkerk op ongeveer 1,4 km van het Plein in het centrum. Met de auto gemakkelijk bereikbaar vanaf de A28. Het hotel heeft een bar en restaurant. Bij goed weer lonkt een sfeervol terras. Na het fietsen kun ook bij slecht weer een duik nemen in het overdekte zwembad of je laten verwennen in de spa. Bekijk de prijzen hier.

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Lees alle voordelen van deze betrouwbare fietsverzekering en overtuig jezelf.

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Volop water in de polder

  Vogels zijn er dol op

  Comments are closed.