Dit zijn de 30 populairste Nationale Parken van Europa

Met de lente en de komst van het goede weer, groeit het verlangen naar natuur en het buitenzijn. Voor het combineren van een prachtig landschap met frisse lucht en sportieve activiteiten, zijn de nationale parken een ideale keuze. En het goede nieuws is dat er in Europa alleen al honderden zijn.

Voor diegenen die op zoek zijn naar avontuur of ontspanning in de natuur, heeft Musement, online boekingsplatform voor activiteiten uitgezocht welke de populairste nationale parken van Europa zijn. Om dat uit te vinden, werd het aantal Google-reviews voor meer dan 400 parken in heel Europa geanalyseerd*. Het resultaat is een uitgebreide lijst met 30 indrukwekkende en veelzijdige natuurgebieden, die de perfecte bestemming kunnen zijn voor een reis in het voorjaar.

De top 10

1. Nationaal Park Plitvicemeren, Kroatië (78.002 reviews)

Met meer dan 78.000 Google-reviews is dit Kroatische park overduidelijk het populairste van Europa. En dat is niet zonder reden. Het park staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft zestien meren, allemaal verbonden door watervallen. De wandelpaden en loopbruggen trekken elk jaar duizenden bezoekers die de natuur van dichtbij willen bewonderen.

2. Nationaal Park Krka, Kroatië (44.623 reviews)

Het is geen geheim dat de natuur van Kroatië prachtig is, dus het komt niet als een verrassing dat het tweede park op de ranglijst er ook ligt. Het nationaal park, opgericht in 1985, heeft een oppervlakte van 111 km2 en ook hier steelt het water de show. Er zijn zeven spectaculaire watervallen, waarvan de bekendste de Skradinski buk waterval is.

3. Nationaal Park Cinque Terre, Italië (40.232 reviews)

Naast zijn rotsachtige kustlijn en maritieme diversiteit is Cinque Terre vooral bekend om de vijf pittoreske en kleurrijke dorpen op de kliffen. Vernazza, Comiglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso zijn allemaal door een spoorweg verbonden en de trein is een makkelijk vervoermiddel. Maar er is ook een goed wandelpad met geweldige uitzichten dat de dorpen met elkaar verbindt.

4. Nationaal Park El Teide, Spanje (31.433 reviews)

Het eerste Spaanse nationaal park in de top 30 ligt op Tenerife en is de thuisbasis van de hoogste berg van Spanje, de vulkaan El Teide. Vanaf het bergstation op een hoogte van 3555 meter, bereikbaar met een kabelbaan, is het uitzicht op het buitenaardse landschap indrukwekkend. De sterrenhemel nodigt uit voor het deelnemen aan een nachtelijke tour.

5. Nationaal Park Peak District, Engeland (29.797 reviews)

Het oudste nationaal park van het Verenigd Koninkrijk, beroemd om zijn uitgestrekte kalkstenen valleien, grotten en glooiende heuvels, is een paradijs dat Jane Austen inspireerde. Liefhebbers van historische huizen en kastelen hebben ook geluk, want hier bevinden zich enkele van de grootste landhuizen van Groot-Brittannië, zoals Chatsworth House, waar verschillende scènes uit Pride and Prejudice werden opgenomen.

6. Nationaal Park Vesuvius, Italië (26.288 reviews)

Het tweede Italiaanse park in de top 30 werd in 1995 rondom de Vesuvius, een actieve vulkaan, op enkele kilometers van de stad Napels gecreëerd. Om de biodiversiteit en de geschiedenis van het park te ontdekken, is er niets beters dan een van de 11 wandelroutes in het gebied te volgen. De onbetwiste ster is de “Sentiero N.5”, bekend als Il Gran Cono, een wandeling die je naar de krater van de vulkaan brengt.

7. Nationaal Park Timanfaya, Spanje (25.814 reviews)

De vulkanische activiteit in de 18e eeuw heeft het landschap van Lanzarote compleet getransformeerd. Tegenwoordig nemen de grillige rotsformaties en de roodachtige en oranje tinten van Timanfaya de bezoekers voor een paar uur mee naar een andere planeet. De beste manier om het park te ontdekken is de “Route van de Vulkanen” in het gebied van de Vuurbergen.

 

 

8. Nationaal Park Snowdonia, Wales (21.592 reviews)

Snowdonia is niet alleen beroemd om zijn spectaculaire landschappen. Hoewel het een populaire bestemming is voor wandelroutes, vooral die naar de top van Snowdon (de hoogste berg in Wales), houden de charmes daar niet op. Dit beschermde gebied is de ideale plek om de geschiedenis en cultuur van Wales te leren kennen, bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het kasteel van Harlech of door de legende van de reus Rhitta Gawr te ontdekken.

 

 

9. Nationaal Park Peneda-Gerês, Portugal (21.167 reviews)

Het enige nationaal park van Portugal, Peneda- Gerês, is zo mooi dat het een plaats in de top 10 populairste parken van Europa heeft veroverd. In de dorpen van het park, zoals het pittoreske Pitões das Junias, worden nog steeds voorouderlijke tradities bewaard en in leven gehouden, waardoor het gebied niet alleen een landschappelijke, maar ook een culturele waarde heeft.

10. Nationaal Park New Forest, Engeland (21.101 reviews)

Onze top 10 eindigt in Engeland, in Nationaal Park New Forest, het op één na kleinste park van het land. Ondanks zijn formaat zijn paardrijden, wandelen en de pittoreske steden verkennen geliefde activiteiten onder de bezoekers. Maar de sterren van het park zijn de herten en pony’s die er in het wild leven.

De top 30

De natuurlijke schoonheid van Europa stopt hier niet. Van de meren in Slovenië tot de bergen van Polen en de warmwaterbronnen van IJsland, de top 30 onthult nog een aantal indrukwekkende en diverse natuurgebieden. De complete lijst en meer informatie over elk van de 30 populairste nationale parken is hier later te vinden.

De Nationale Parken van Nederland

Hoewel de natuur in de rest van Europa prachtig is, is de natuur van Nederland ook het noemen waard. De 21 nationale parken tonen de veelzijdigheid van het Nederlandse landschap, met duinen, de Noordzee, rivieren, heide en heuvels in het zuiden. En hoewel de parken de top 30 niet gehaald hebben, staan er toch vijf Nederlandse parken in de top 100. Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft met bijna 9900 reviews plek 50 bemachtigd, terwijl de Biesbosch, Duinen van Texel, de Loonse en Drunense Duinen en de Veluwezoom respectievelijk op plek 79, 81, 84 en 85 staan.

 

 

 

 

 

Comments are closed.