Fietsrondje van de maand mei 2022: Grensmaas Limburg (47 km)

Sinds 1 mei varen de fietspontjes weer volop tussen Nederland en België. De Maas vormt over 40 kilometer de grens met België. De rivier was in de zomer van het vorig jaar volop in het nieuws door de wateroverlast. Waar langs diverse kleinere rivieren rampzalige gevolgen waren, viel het langs de Maas ontzettend mee. Na de overstromingen in 1993 en 1995 ging men hard aan het werk om omwonenden beter te beschermen en het water meer ruimte te geven. Tegelijkertijd werd het natuurlijk rivierlandschap versterkt. Het resultaat is verbluffend. Er zijn nu schitterende fietspaden. Dit constateer je tijdens een fietstocht langs beide oevers van de Maas.

Elsoo heeft een bijna verborgen prachtige historische kern met de naam Op de Berg. Vanaf de berg kijken we de diepte in naar het Julianakanaal.

Voor de aanleg van het kanaal moest dwars door deze heuvel gegraven worden. Een deel van de oude kern werd hiervoor afgebroken. Op een foto uit 1920 zien we nog een gesneuveld huis staan.

Er is hier slechts een smal strookje tussen het Julianakanaal en de Maas.Voorbij de Scharberg voert een lange brug de snelweg over beide waterwegen van Nederland naar België. Rechts van ons verheft het Julianakanaal zich steeds duidelijker hoog boven de Maas.

Hier was geen ruimte

We gaan naar het kanaal klimmen komen en langs het verhoogde Julianakanaal. Beneden onder ons ontwaren we de Maas.

Dit huis moest wijken

Het Julianakanaal heeft de oude kern van Urmond afgekneld van de rest van dorp. Wellicht heeft dat er toe bijgedragen dat het dorpsgezicht rond de Terpkerk zo fraai in stand is gebleven.

10) Tegenover de kerk is nog altijd het dorpscafé Bie Brigitte. Helaas is de kroeg alleen nog maar in het weekend geopend. Voor het kleine witte protestantse kerk moeten we een trap op.

De Maasoevers zijn hier prachtig in natuurlijke staat hersteld. De blinkend nieuwe fietspaden zijn van beton. Dit heeft als voordeel dat het wegdek mooi egaal blijft. Boomwortels komen er niet doorheen.

 

Kaarsje opsteken

Vaak eenzaam in het landschap staan de nietige kapelletjes. Nog altijd zorgen omwonenden dat deze bidhuisjes in stand gehouden worden.

Even een kaarsje opsteken is een Limburgse traditie.

Regelmatig staat bij een fraaie bocht van de Maas een zitje om even te genieten van het spel van de rivier. Grote stukken drassig land staan bij veel hemelwater blank, maar kunnen in een warme zomer volledig droogvallen. Onnatuurlijk heuvels voor ons tonen aan dat er nog altijd grind en grond wordt gewonnen. Grote graafmachines zijn druk in de weer.

Bij Grevenbicht nemen we het fietspontje met de toepasselijke naam ’t Vaerke naar België.

Op deze oever is het fietspad echt op z’n mooist in de herstelde natuur.

Borstweringen zorgen dat er tijdens hoog water geen water over de dijk komt.

 

Uitzicht over de plas

Ook aan de Belgische oever is veel grind gewonnen. Een resultaat is de plas Negoord. Dit water maakt nu deel uit van een beschermd natuurgebied. Op een stukje mogen we met een fluisterbootje varen. Vanaf de uitzichttoren hebben me een magnifiek uitzicht over het plassengebied en de Maas die zich beweegt als een slang.

Het is nog te vroeg, maar we kunnen hier op een vlot in het water overnachten. In het bezoekerscentrum van het Natuurpark Maasvallei naast Brasserie de Wissen krijgen we uitvoerige informatie over de Maas, de natuur en diverse dorpen. Links horen we geluid: een waterval, of is het een stroomversnelling?

In ieder geval kolkt het water stevig als een wilde bergstroom. De Maas meandert flink en wij slingeren mee. Aan de overzijde komen de Limburgse heuvels in het vizier.

Bij de pont naar Berg rollen onze banden over een maagdelijk wit fietspad.

Wij blijven nog even aan de Belgische kant. Een klein stukje gaat over het Jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Dit deeltje komt vrij saai over ten opzichte van de levendige Maas. Opmerkelijk is dat de Belgen, de naam van dit kanaal nooit veranderd hebben na hun onafhankelijkheid, want Koning Willem I bracht de zuiderlingen tot regelrechte woede. De vorst regeerde als alleenheerser en voelde de andere mentaliteit in het zuiden totaal niet aan. Reden genoeg voor de Belgen om in 1831 in opstand te komen. Met de hulp van Franse troepen werden de noordelingen het land uitgewerkt. Standbeelden van de koning werden omver gehaald. Straten kregen een andere naam.

In Nederland zorgde zijn zoon Koning Willem II later voor een grondwetsherziening, waarbij de macht van de koning aanzienlijk werd beperkt.

Bij de lange brug van de snelweg over het dal fietsen we pal aan de overkant van de Maas van het deel dat we vanmorgen fietsten. Eerlijk is eerlijk: de Belgische oever is het mooist. Ook de fietspaden zijn beter. Bij Uikhoven nemen we weer een piepklein pontje naar de Nederlands oever en kiezen even voor een ererondje door het rustieke Geulle aan de Maas.

Dit is Limburg ten top

Ook Geulle aan de Maas heeft een geïsoleerde oude kern, die door het Julianakanaal is afgesneden is van de rest. Achter de toegangsbrug ligt het witgepleisterde Kasteel Geulle er prachtig bij. Dit is Limburg ten top. Het monument was slechts echter een voorburcht van het kasteel dat in de 19e eeuw is afgebroken.

We fietsen een stuk langs de hoge dijk van het Julianakanaal, dat als het ware tegen het reliëf aan geplakt ligt. We moeten even schakelen voor de klim tegen de flanken van de Scharberg.

Links krijgen we een laatste blik op de Maas. Op de brug zijn we weer boven het Julianakanaal.

Voor de tweede keer zijn we in de oude kern van Elsloo. Het streekmuseum prikkelt ons tot een bezoek. We willen meer weten over de geschiedenis van deze prachtige plaats, het afgegraven deel van de Scharberg en de stugge Maaslanders. Als je zin hebt, kun je hier ook trouwen.

 

 

 • Route-informatie
 • Routebeschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Brouwerij de Fontein
 • Het Julianakanaal
 • Verblijf tips voor overnachten in Grensmaas Limburg
 •  

   

  Route-informatie

  Fietsroute: Grensmaas Limburg
  Land: Nederland/België
  Provincie: Limburg (NL)/Limburg (B)
  Lengte: 47 km
  Beginpunt: station Beek-Elsloo
  Eindpunt: station Beek-Elsloo

  Routebeschrijving met knooppunten

  Ga bij het verlaten van het station bij het ronde stationsgebouwtje naar rechts. Rechtsaf spoor over. 0.6 km linksaf op rotonde Admiraal de Ruyterstraat. 1.3 km bocht naar links. Voor Albert Heijn rechtsaf. Dit is de Stationsstraat. Later wordt dit de Raadhuisstraat. In deze straat kom je in de historische kern van Elsloo op de knooppunten. Volg de knooppunten: 45, 80, 27, 19,(pontje over naar België) 46, 49, 50, 56, 57, 51, 52 (pontje over naar Nederland), 17, 45, richting 78. Na de brug over het Julianakanaal in Oud-Elsloo op de Y-splitsing voor een kapelletje links aanhouden en van de knooppunten af. Via de Raadhuisstraat, de Stationsstraat en de Admiraal de Ruyterstraat weer naar het station.

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Veren

  Je moet dus 2 keer met een fietsveerpontje. Informeer tijdig of de pontjes in de vaart zijn. Zo wordt bij extreem hoog water niet gevaren. Het pontje bij Grevenbicht en het pontje van Uikhoven (B) naar Geulle varen van mei t/m september dagelijks vanaf 10:00 uur. In april en oktober alleen op zaterdag en zondag. Van november t/m maart varen de pontjes in het geheel niet. Zie de vaartijden op: www.rondjemethetpontje.nl

  Horeca en winkels onderweg

  • Elsloo, er is ruime keuze. Je kunt ook bij AH inslaan voor onderweg
  • 6 km: Meers, Café de Witte Börstel met terras. Open vanaf 10:30 uur. Zaterdag en zondag vanaf 10:00 uur.
  • 14.4 km: Berg, Terras Maasoever. Open vanaf 10:00 uur.
  • 19.1 km:Grevenbicht, er zijn diverse mogelijkheden. Je moet er wel voor het plaatsje in. Er is ook een AH.
  • 22 km: Stokkem(B), Brasserie de Wissen met groot terras direct aan het fietspad met fraai uitzicht. Open vanaf 9:00 uur. Maandags gesloten. Er achter is in het dorp een kleine Spar. Let op de Belgische lunchpauze van 12:15 – 13:30. Op zondag open tot 12:00 uur.
  • 32 km: Geneuth(B), Maasbar, trendy terras aan de Maas. Open vanaf 10:00 uur.
  • 39.5 km: Geulle , Preuverie Auwt Gäöl, opmerkelijke, bonte inrichting. Open vanaf 10: uur. Op woensdag gesloten.

  Brouwerij de Fontein

  Je kunt een uitstapje maken naar Brouwerij de Fontein in Stein met een sfeervolle biertuin. De brouwerij is bij het Julianakanaal aan de overzijde van de route bij de lange snelwegbrug. De piepkleine Fontein brouwt op ambachtelijke wijze maar liefst 40 soorten speciaalbier. De locatie van de brouwerij is er een vol geschiedenis.

  De historische panden van de Fontein behoorden van oudsher tot de bezittingen van de bewoners van Kasteel Stein. De ruïne van het kasteel (tegenover de Fontein) is soms te bezichtigen op gezette momenten. Een mooie manier om meer te leren over de geschiedenis van deze omgeving. De brouwerij en de biertuin zijn open vanaf 10 uur. Op maandag en dinsdag gesloten.

  Het Julianakanaal

  De Maas kent tussen Maastricht en Maasbracht een verval van 25 meter. Dit leverde problemen voor de scheepvaart, want de Maas kent hier in periodes met weinig regen op diverse plaatse een extreem lage waterstand.

  In de tijd van Koning Willem I, toen Nederland en het huidige België nog het Koninkrijk der Nederlanden vormden, was al de Zuid-Willemsvaart gerealiseerd. Na de Belgische afscheiding, die Nederland in 1839 erkende, liep deze waterverbinding echter voor een groot deel door België.

  De verhoudingen tussen beide landen waren nog jarenlang slecht. De concurrentie tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen was moordend. Ook was België boos dat de Duitse bezettingstroepen na afloop van de Eerste Wereldoorlog via het neutrale Nederland mochten terugmarcheren mochten naar Duitsland. Wel moesten zij hun wapens achterlaten.

   

   

  Dat de Duitse keizer in 1918 asiel kreeg in Nederland, was eveneens een zware aanslag tegen het zere been der Belgen. Zij vonden dat de keizer terecht moest staan. Ondertussen werden de schepen steeds groter en de Staatsmijnen kwamen tot ontwikkeling. De kolen moesten vervoerd worden naar het noorden. In 1925 begon de aanleg van het 35 kilometer lange kanaal, dat in 1935 werd geopend. Diverse sluizen regelen de waterstand. De haven van Stein aan het kanaal groeide uit tot een belangrijke kolenoverslag.

  Het kanaal ligt bijna nergens verder een paar kilometer langs de Maas. Op sommige delen ligt het kanaal tegen het reliëf van de Limburgse heuvels. Op een punt was geen plaats langs de heuvels. Bij Elsloo moest de Scharberg doorgraven worden. Bijna 50 huizen werden gesloopt. Er ontstond fel verzet, maar de protesten verstomden toen de bedragen van de schadevergoedingen bekend gemaakt werden. Er was vrees voor verzakking door de mijnbouw. In 2004 was inderdaad sprake van een verzakte dijk, maar de oorzaak bleek een lekkende waterleiding.

  Meer over het natuurpark Maasvallei: www.rivierparkmaasvallei.eu
  Voor toeristische informatie: www.visitzuidlimburg.nl en Verkeersbureaus Zuid-Limburg.

  Verblijf tips voor overnachten in Zuid-Limburg

  Hotel Van der Valk Stein Urmond****

  Riant viersterrenhotel met schitterende kamers. Buitengewoon vriendelijke ontvangst. Veilige ruimte voor fietsen. Groot terras met keuze: zon of schaduw. Heerlijk om je na het fietsen te laten verwennen. Het hotel is niet ver van de route, maar is dicht bij de A2.

  Hotel en Kasteel Elsloo***

  overnachten in een kasteel omgeven door een kasteeltuin. Direct aan de route in de historische kern van Elsloo.

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

   

   

   

  Meer foto’s van het Fietsrondje Mei 2022 in Limburg

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.