Een op drie Nederlanders heeft fileschaamte

Maar liefst 32 procent van de werkende Nederlanders voelt zich schuldig richting collega’s als hij of zij in de file staat.

Dit blijkt uit onderzoek van onder 1.097 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Niet iedereen heeft last van zogenoemde ‘fileschaamte’, zo gebruikt een kwart van de ondervraagden een drukke ochtendspits weleens als smoesje om te laat te komen.

Drukke ochtendspits

Opvallend genoeg schamen vrouwen (36 procent) zich het meest voor een ochtendje filerijden. Met 48 procent vinden vooral jonge vrouwen het lastig om hun collega’s na een verkeersopstopping onder ogen te komen. “Ik sta ervan te kijken dat zoveel werkenden zich schuldig voelen na een drukke ochtendspits”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Niets is zo stressvol als bumper-aan-bumper vaststaan op de snelweg. Als je jezelf dan ook nog eens druk maakt over wat ze er op het werk wel allemaal niet van denken, begin je de werkdag meteen verkeerd.”

 

 

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden de ochtendspits als excuus gebruikt om later op kantoor te komen, zijn er ook voldoende manieren om deze te vermijden. Zo staat maar liefst 56 procent van de werkende Nederlanders ervoor open om met collega’s die in de buurt wonen, dagelijks te carpoolen. Inwoners van Overijssel zijn met 66 procent het meest bereid om bij een collega in de auto te stappen. Utrechters en Noord-Hollanders zijn hierover het minst enthousiast (slechts 50 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat een file niet alleen maar slecht nieuws hoeft te zijn. Zo probeert maar liefst 24 procent van de ondervraagden zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen (27 procent) die van de gelegenheid gebruikmaken om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen.

Onder vrouwen bedraagt dit slechts 18%. Franke: “Op de meest drukke dagen, zoals dinsdag en donderdag, kan ik er vergif op innemen dat ik ’s avonds in de file sta. Juist op die dagen probeer ik zoveel mogelijk zakelijke telefoontjes op te sparen, zodat ik de hele weg naar huis lekker kan telefoneren. Niet alleen krijg ik zo gedurende de dag meer gedaan, ik erger me ook minder aan de uiteindelijke vertraging.”

 

 

Regelmatig filerijden roept niet alleen schuldgevoelens op, het zorgt ook voor veel irritatie. Zo noemt maar liefst 53% van de respondenten ‘in de file staan’ het meest vervelende onderdeel van hun werkdag. Voor twee derde is regelmatig filerijden zelfs een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Franke: “Zeker tijdens de eerste maanden van de coronacrisis kwam het nog weleens voor dat ik op een bijna lege snelweg reed. Hoe anders is dat nu. Ondanks de opkomst van hybride werken, is het voor mijn gevoel drukker dan ooit op de weg. Mede hierdoor probeer ik op de drukste dagen juist thuis te werken of ga ik een paar uur eerder naar huis om vanuit daar verder te werken; puur en alleen om de file te ontwijken.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.