Eerste Floriade tulp gedoopt

Op initiatief van het Tulpenfestival Noordoostpolder werd op vrijdag 15 april op het terrein van de Floriade Expo 2022 een speciale ‘Floriade tulp’ gedoopt. Hiermee slaan de organisaties Tulpenroute Flevoland en het Tulpenfestival Noordoostpolder de handen ineen om gezamenlijk de tulp en de agrarische sector in Flevoland op de kaart te zetten.

Tijdens een officieel moment met sponsoren en bestuurders werd de ‘Expo Beauty’ gedoopt door voorzitter Jan Menting (Tulpenfestival Noordoostpolder), Annemarie Gerards (Floriade Expo 2022) en Jop Fackeldey (gedeputeerde Provincie Flevoland). Dit feestelijke moment was tevens de aftrap van het tulpenseizoen in Flevoland met tulpenroutes door de hele provincie. Later die middag ondertekenden Jan Willem Griep, directeur Speciale Projecten Floriade en taxonoom Saskia Bodegom van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur de oorkonde.

Grootste tulpengebied van Nederland

“Flevoland is een van de grootste tulpengebieden van Nederland en dat is iets wat de meeste bezoekers vaak niet beseffen”, aldus Herman Vermeer, voorzitter van Tulpenroute Flevoland. “Wij zijn blij dat we nu samen aandacht kunnen vragen voor de tulpensector en het agrarische gebied in onze mooie provincie. En wij zetten ons samen in voor een toekomstbestendige tulpenteelt in ons gebied”, vult Jan Menting, voorzitter van het Tulpenfestival aan. Provincie Flevoland juicht dit initiatief meer dan toe.

 

 

Tulpendoop

Omdat de opening van het tulpenseizoen samenvalt met de opening van de Floriade Expo 2022, kwam het Tulpenfestival Noordoostpolder met het initiatief een speciale tulp te dopen ter ere van de wereldtuinbouwtentoonstelling. De geselecteerde dubbele rood met gele tulp heeft kleuren die ook in het Floriade logo terugkomen. De tulp is gedoopt met de naam ‘Expo Beauty’ doordat er symbolisch een glaasje Flevolandse champagne over het doopstuk werd gegoten. Vervolgens werd het certificaat ondertekend waarmee de doop van de ‘Expo Beauty’ officieel was. Het doopstuk wordt samen met het certificaat tentoongesteld in het kascomplex The Green House op het Floriadeterrein. De expositie is te bezoeken door belangstellenden en Floriadebezoekers. De KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) zal zorgdragen voor opname van deze cultivar in het International Cultivar Register of Tulip Names.

Tulpen in bloei bij Expo 2022

Tulpenroutes

In de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland starten de auto- en fietsroutes op zaterdag 16 april. Beide routes werken met een speciaal daarvoor gebouwde Tulpen App. Tijdens het rijden word je met behulp van video- en audiofragmenten geïnformeerd over het gebied, de tulpenteelt en het ontstaan van de polder. Daarnaast zijn er onderweg allerlei activiteiten te beleven wat de routes extra leuk maakt voor jong en oud.

 

 

De bezoekers worden er tijdens de routes ook op gewezen de velden niet ongevraagd te betreden. Dit veroorzaakt schade aan de bloemen en bollen wat ten koste gaat van de opbrengsten van de telers. De tulpenroutes zijn beschikbaar van 16 april t/m het weekend van 7 mei 2022.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

 

 

 

 

 

Comments are closed.