Spectaculaire paasfeesten worden in Centraal Amerika gevierd

Pasen is een zeer belangrijke tijd in het overwegend Katholieke Centraal Amerika. De feestelijke sfeer is kenmerkend voor deze tijd van het jaar. Het een passioneel kleurenexplosie. Je vindt er authentieke processies tot en met vermomde honden, gastronomische feesten en ongelooflijke festivals die wij in Europa echt niet kennen. Voor toeristen een spannende belevenis.

Belice

Paastradities die door de maag gaan. Belizeanen vieren deze belangrijke feestdag met actieve evenementen, zoals de langverwachte Fietsrace op Heilige Zaterdag of de paardenrace; onvergetelijke tradities tussen festivals en kunst; en traditionele Paasgerechten zoals Garifuna Sere Soep en Cross Buns. Het belangrijkste religieuze festival wordt gehouden in Benque Viejo del Carmen, waar acteurs samenkomen om een ​​indrukwekkend optreden op te voeren, omringd door tapijten van gekleurd zaagsel.

Costa Rica

Paarse kruisen in een zee van tradities. Genieten van ‘Pura Vida’ met Pasen betekent nog meer waarde hechten aan gewoontes, erfgoed en tradities, als een christelijke natie dat grotendeels is. Terwijl de straten vol staan ​​met paarse houten kruisen, worden de processies van Cristo de las Promesas (Cartago) of die in Cuna (30 km van San José) aanbevolen. Rijk aan evenementen, missen, optochten, processies en kleine festivals, vergeet niet de chiverre te proeven of een visfeest bij te wonen.

 

 

El Salvador

Tradities om je zondes te zuiveren. Al meer dan 100 jaar wordt elke Stille Maandag de traditionele theatervoorstelling van Los Talcigüines, wat “duivelse mannen” betekent, opgevoerd. Gekleed in rode gewaden en kappen, lopen ze door de straten van Texistepeque in Santa Ana en slaan parochianen met leren touwen. Elke zweepslag wordt verondersteld om de zonde van een gelovige te verminderen. Veel overspelige mannen worden flink met zwepen geslagen. Aan het einde van de act zijn de assistenten getuige van de laatste strijd tussen goed en kwaad, gedramatiseerd tussen de Talcigüines, die uiteindelijk worden verslagen door Jezus.

Guatemala

Maximale pracht op het grootste paasfestival ter wereld. Met zijn voorouderlijke erfenis van religieuze festiviteiten, biedt het Guatemalteekse land dit jaar het grootste festival ter wereld, met name in Antigua Guatemala. Het belangrijkste element van elke processie is een grote praalwagen gewijd aan een scène uit de Passies van Christus, gedragen door de meest gelovigen in een kleurrijke sfeer veroorzaakt door de tapijten.

Om te eindigen, mag je het Guatemalteekse Pasen niet missen, dat wordt beschouwd als het grootste feest van alle Centraal Amerikaanse landen.

 

 

Panama

Op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De dansen, theatervoorstellingen, de muziek of de gelovigen vermomd met maskers en kleurrijke jurken van het Corpus Christi-festival, hebben Panama ertoe gebracht deze ceremonie op te nemen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Hoewel mondelinge uitdrukkingen, kennis van de natuur en het universum en ambachtelijke technieken ook evident zijn. Het wordt gekenmerkt door ook het bevorderen van integratie. Voor bezoekers aan Panamá geweldig om mee te maken.

Nicaragua

Een zeer authentiek paasfestival. Naast zijn sterke religieuze tradities, heeft Nicaragua zijn eigen authentieke gebruiken die van de Heilige Week een heel bijzonder feest maken. Het is mogelijk om de traditionele parade bij te wonen van meer dan 350 jaar geleden met rustieke Popoyuapa-pelgrimskarren getrokken door ossen en paarden, waar ze standhouden met de viering van Jesús del Rescate die meer dan 400 karren naar het Popoyuapa-heiligdom bereikt; naar de viering van San Lázaro in Masaya, waar honderden vermomde honden samenkomen in de parochie van Santa María Magdalena, of de merkwaardige Via Crucis de las Isletas (Chocote) aanschouwen, waar de processie wordt uitgevoerd die door de kanalen van het meer tussen 14 eilandjes navigeert gekozen.

Honduras

Tapijten en culinaire tradities. De Heilige Week in Honduras staat nog steeds in het teken van het christelijk geloof, en de Comayagua-tapijten vertegenwoordigen de essentie van traditie, spiritualiteit en reflectie. Een evenement dat de straten siert met gekleurd zand en tapijten gekleurd met krijt, rijst en bloemblaadjes die deze werken tot een geweldige ervaring maken. Maar ondanks dit alles blijven culinaire tradities het belangrijkste ingrediënt van deze religieuze viering.

Dominicaanse Republiek

De viering van de Goede Week in de Dominicaanse Republiek geeft een unieke tropische draai aan de religieuze en seculiere vieringen van de Goede Week. De traditionele zoete bonen zijn in deze tijd een icoon van de gastronomie van het eiland, aangezien het deel uitmaakt van het “menu zonder vlees” waartoe de parochianen worden opgeroepen om weelde op te eisen en offers te brengen. Het wordt meestal geserveerd op Goede Vrijdagmiddag, na de symbolische daad van het verbranden van Judas.

 

 

 

 

 

Comments are closed.