3 avontuurlijke reisroutes door Centraal-Amerika

Panama, Belize en Guatemala staan stuk voor stuk in de reistrends van Lonely Planet en Skyscanner voor 2019. Tijd voor een rondreis door deze en andere landen in Centraal-Amerika. Een multi-vakantiebestemming met geweldige stranden, surfhotspots, een ongekende biodiversiteit, de unieke Maya-cultuur en een kleurrijke gastronomie. Nu beter te bereiken dan ooit met rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar Panama-Stad en San-José of via een tussenstop in Madrid of Houston.

Reisroute 1: Avontuur, Maya-cultuur en eilandzon in Guatemala, Belize en El Salvador

Guatemala: aangenaam Antigua en Meer van Atitlán
Begin deze rondreis in Guatemala-Stad waar KLM, met een tussenstop in Panama-Stad, op vliegt. Om door te reizen (40 km verderop) naar het aangename Antigua. Deze voormalige hoofdstad van het land is een aaneenschakeling van kleurrijke, historische gebouwen en pleinen en parken zoals het Parque Central en vulkanen rondom. Combineer een paar dagen Antigua met Panajachel aan het mooie Meer van Atitlán en plan een klassieke stop in bij de bekende markt van Chicicastenango, op donderdag en zondag. Om daarna vanaf Guatemala-Stad naar Parque Tikal te reizen via Flores, per bus of met een ochtendvlucht. In Tikal liggen de archeologische Maya-schatten aan je voeten, naast die van Yaxhá (30 km vanaf Tikal) en Uaxactún (23 km vanaf Tikal) en kun je met gemak een paar dagen doorbrengen.

Belize: tropische eilanden en meer dan 2000 jaar Maya-geschiedenis
Belize is de volgende bestemming om naartoe te vliegen (met Tropic Air) vanuit Flores of over land per bus, taxi of huurauto in ongeveer twee uur. Al in 2000 voor Christus woonden de Maya’s in het land zoals de Altun Ha ruïnes, Maya-steden Lamanai en Caracol en de mysterieuze Actun Tunichil Muktal grot laten zien. Na een paar dagen Maya-pracht reis je door naar San Pedro op Ambergris Caye, beter bekend als La Isla Bonita om te relaxen en de mooiste snorkel- en duiktrips te maken naar het Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley en de Blue Hole. Reis hier naartoe per vliegtuig of per ferry vanuit Belize City.

Klein maar fijn El Salvador: onbekende natuurpracht en vulkanen
Vanuit Belize vlieg je in anderhalf uur naar El Salvador, het kleinste land in Latijns-Amerika. Highlight in El Salvador is de archeologische site Joya de Cerén, ook wel bekend als het Pompeii van Centraal-Amerika. Hier zie je hoe de Maya’s hebben geleefd totdat de vulkaanas het Maya-dorp bedekte. Net zoals in Pompeii, maar met het verschil dat de inwoners konden vluchten. Ontmoet in El Salvador de vriendelijke locals en zie in het nationaal park Cerro Verde de Izalco vulkaan, bewandel er de paden van het oude bos en bewonder de krater van de Santa Ana vulkaan om daarna af te koelen in het de Coatepeque Caldera. Combineer Maya-historie en vulkanen met wat surf- en zonuurtjes op de stranden van El Tunco en El Sunzal. De beroemde surfstranden zijn een uurtje rijden vanaf hoofdstad San Salvador dat op zo’n 240 km verwijderd is van Guatemala-City. Die afstand leg je per vliegtuig in een half uur af, maar over land per bus in een kleine 5 uur kan ook. Om daarna weer terug te vliegen naar Amsterdam.

 

 

Reisroute 2: Natuur en koloniale steden in Costa Rica, Panama, Nicaragua en Honduras

Panama: Panamakanaal, surfen en walvissen zien
Met KLM vlieg je vanaf Amsterdam in ongeveer 12 uur rechtstreeks naar Panama-Stad. Vanuit Panama ligt een rondreis door Costa Rica, Nicaragua en Honduras voor de hand. Startpunt is de Panamese hoofdstad waar het wonder van het Panamakanaal en el Casco Viejo, de oude stad van Panama, tot de highlights behoren. Wissel stadse drukte af met de eilanden Contadora en Coiba om walvissen te spotten en zeeschildpadden te zien. Reis ernaartoe per vliegtuig vanuit Panama-Stad naar David om daar een bus te pakken naar surfhotspot Santa Catalina en per speedboot naar Coiba te varen.

Costa Rica: nevelwouden, de quetzal en La Fortuna
Panama ligt tegen Costa Rica aan en dus zet je daarna koers naar de Costa Ricaanse hoofdstad San José. Met het vliegtuig of een 8 uur durende bustrip. Bezoek vanuit San José de Poas vulkaan en de stad Cartago met de Basiliek van Our Lady of the Angels. Naast Monteverde, het groene hart van Costa Rica, met de wereldberoemde nevelwouden, de quetzal, de beste ziplines en hangbruggen. Vervolg de reis naar Santa Elena voor de lekkerste ijsjes en kazen. Ook niet missen: La Fortuna en de machtige actieve Arenal vulkaan en de warmwaterbronnen in Tabacon.

Nicaragua: koloniale stad Granada, het Meer van Nicaragua en vulkanen
Vanuit La Fortuna reis je door naar Cañas over de Pan-Amerikaanse weg per bus naar Nicaragua. Stap uit in Granada, een van de koloniale parels van Centraal-Amerika aan de oevers van het Meer van Nicaragua. Op en rondom het meer is een boottour naar de eilanden Las Isletas leuk naast een bezoek aan de Mombacho vulkaan. Nicaragua telt enorm veel vulkanen, een van de spectaculairste is de Masaya waar je ‘s nachts de kolkende lavabron in de krater bewondert (20 km vanaf de hoofdstad Managua). Bekijk voor Nicaragua altijd het actuele reisadvies.

Honduras: Maya-stad Copán en eilanden Roatán en Utila
Vanuit Nicaragua regel je een vlucht vanuit Managua naar San José of Panama-Stad om terug te vliegen naar Europa. Er zijn ook bussen tussen Managua en San José, dit duurt ongeveer 10 uur. Maar, wie extra tijd heeft, reist door naar Honduras. Ook hier treed je in de voetsporen van de Maya’s, te starten in Santa Rosa de Copán. Een koloniale stad met geplaveide straten, een tabaksmuseum en sigarenfabrieken. Proef vooral ook de traditionele likeur Timoshenko, gemaakt van tropisch fruit, gedroogde pruimen en suiker. De eilanden Roatán en Utila, in het noorden van Honduras zijn zeker de moeite waard om de reis relaxt af te sluiten. Bekijk hier het actuele reisadvies voor Honduras. Met Delta Airlines vlieg je van San Pedro Sula via Houston terug naar Amsterdam.

 

 

Reisroute 3: Stranden, surfen en nationale parken in de Dominicaanse Republiek

Winterzonbestemming de Dominicaanse Republiek bereik je het eenvoudigst met de combinatie KLM/Air Europa. Om daar een enorme rijkdom aan tradities, natuur en archeologische sites en een kustlijn van ruim 1200 km te ontdekken. De aankomststad is Santo Domingo, waar Parque Colón, Fortaleza Ozama en de Catedral Santa Maria la Menor op je wachten. De Dominicaanse Republiek staat bekend om de uitgestrekte stranden en resorts, maar heeft ook een andere kant. Die van 19 nationale parken en bijzondere plattelandsdorpen. Ideaal voor een rondreis. Vliegen met TUI is ook mogelijk naar het oosten van het land (Punta Cana).

Een veelgekozen route is die richting de noordkust via Los Botados en Las Colinas met een lange pauze bij de mangrovebossen van nationaal park Los Haïtises en schiereiland Samana met de geweldige El Salto de Limón waterval. Ook Parque Nacional del Este en het Parque Nacional Jaragua, een biosfeerreservaat bekend om pelikanen en flamingo’s, zijn aanraders.

Na natuur en actie is het tijd voor strand en relax. Zoals bij het bekende Playa Cabarete, genoemd naar het gelijknamige dorp dat tevens de kite- en windsurfhoofdstad van het land is. Om daarna de reis te vervolgen naar de Damajagua watervallen (trekkings!) vanuit het nabijgelegen Puerto Plata en de Pico Duarte in het hart van het land en hoogste berg in het Caribisch gebied. De omgeving van de Duarte nodigt uit tot wandelingen, mountainbiketochten en tochten te paard. Eindig de rondreis in Santo Domingo met een tour door het Christoffel Columbus museum en het proeven van de lokale keuken in restaurants in de wijk Gazcue.

Goed om te weten:

vanaf 2019 vliegt Air Europa rechtstreeks vanaf Madrid naar Guatemala en naar San Pedro Sula in Honduras. KLM vliegt dagelijks op Panama-Stad (zeker acht mogelijkheden per dag) en op San José (zeker vijf mogelijkheden per dag) in Costa Rica. Met Panamese codesharepartner COPA bedient KLM de gehele regio via een gemakkelijke overstap in de Panama-City.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.