Paleis Het Loo is nu mooier dan ooit

Paleis Het Loo is vanaf 15 april weer open voor bezoekers. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht. De nieuwe paleisroutes en audioverhalen brengen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina. In het onderhuis kom je, in een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden, alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum.

Met de heropening van het paleis eindigt de eerste fase van de Vernieuwing & Verbouwing. De tweede fase sluiten we volgend voorjaar af met de oplevering van de ondergrondse uitbreiding.

Paleis Het Loo Tuin

Twee paleisroutes, drie audioverhalen

Er zijn twee routes door het paleis. Het verhaal van Willem en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge echtpaar werd in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem – leidt de bezoeker rond in het audioverhaal en vertelt over de 17e-eeuwse politiek onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis en de tuin inrichtten.

 

Lees ook dit artikel: Vier Pasen op kasteel Hernen

 

De tweede route door het paleis laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. De hoofdrol is voor Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Zij kwam vaak op haar favoriete Paleis Het Loo, net als haar ouders koning Willem III en Emma en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard. Je kunt in deze route kiezen uit twee audioverhalen.

Huis van Wilhelmina

De gidsen Ziarah en Mark nemen de bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Ze praten over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

 

 

De verhaal Thuis bij de Oranjes (vanaf 7 jaar) is een familieroute en gezamenlijk te beluisteren. In het paleis staan overal dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. De gebruiksvoorwerpen zijn fraai ontworpen, de gordijnen en tapijten zijn versierd. Maar is het er een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en de bewoners.

Onderhuis het startpunt voor bezoekers

In het onderhuis komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en maquette geven inzicht in het ontstaan en ontwikkeling van het paleis en de omgeving. In de presentatie Sporen uit het verleden zie je hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens de graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven.

 

 

 

 

 

Comments are closed.