De Oscar voor ‘Belfast’ brengt Ierland opnieuw als filmlocatie in de spotlights

Tijdens de Oscaruitreiking is de film ‘Belfast’ beloond met een Oscar voor beste originele scenario. De Ierse regisseur Kenneth Branagh vertelt in deze persoonlijke en aangrijpende film over zijn geboortestad Belfast en de roerige tijden in Noord-Ierland eind jaren zestig door de ogen van de 9-jarige Buddy. De historie en het landschap van het eiland Ierland zijn een bron van inspiratie voor menig filmmaker.

Dit heeft geleid tot tientallen films en series die in de afgelopen decennia zijn opgenomen in Ierland. Van de Oscar winnende film Belfast en de aankomende bioscoopfilm The Northman tot de succesvolle serie Game of Thrones en de bekendste filmserie Star Wars. De meeste filmlocaties zijn voor iedere filmliefhebber makkelijk te bezoeken. Sommigen zijn zelfs uitgegroeid tot een heus ‘bedevaartsoord’.

Belfast

De film belicht het contrast tussen Belfast in de jaren zestig en nu. Naast de Oscar voor beste originele scenario won de film ook 3 prijzen bij de Critics’ Choice Awards en Outstanding British Film bij de BAFTA’s. De sterrencast bestaat uit Caitríona Balfe, Dame Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds en de 10-jarige Jude Hill.

 

 

5 bijzondere filmdecors in Ierland

Bekijk de 5 meest speciale filmdecors waar is gefilmd in Ierland.

Game of Thrones

Een van de meest bekende en recente series die op het eiland Ierland zijn gedraaid, is natuurlijk Game of Thrones. De herkenbare opnamelocaties, waaronder Castle Ward (Winterfell) in County Down, de Dark Hedges (Kingsroad) en Ballintoy (Pyke Harbour) in County Antrim, en Downhill Strand (Dragonstone) in County Londonderry zijn ook te bezoeken. Tip: Herbeleef de serie tijdens de Game of Thrones Studio Tour in de Linen Mill Studios in Banbridge.

Londonderry

Vikings: Valhalla

In de prachtige Wicklow Mountains in het eeuwenoude oosten van Ierland werd deze Netflix Original opgenomen. Vikings: Valhalla beschrijft de heroïsche avonturen van enkele van de beroemdste Vikingen die ooit hebben geleefd. De serie, vol bloedstollende actie met rijke personages en dramatische verhalen over familie, loyaliteit en macht in première, is sinds eind februari 2022 te zien op Netflix.

Lough Tay, Wicklow

Derry Girls

Vol met lachwekkende momenten, nostalgie en Noord-Ierse ‘craic’, zo kan je de, op Netflix te volgen, serie het beste omschrijven. De hilarische heldendaden van een groep tieners en hun familie en vrienden spelen zich af in de stad Derry of Londonderry in de jaren negentig. De muurschildering op Orchard street, maar ook The Walls, zijn live te bezoeken.

 

 

The Northman

Deze nieuwe actiefilm gaat over een jonge Vikingprins en zijn missie om de moord op zijn vader te wreken. De opnames zijn gemaakt bij Torr Head aan de ruige Causeway Coast in Noord-Ierland. De sterrencast bestaat uit o.a. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk en Willem Dafoe. Vanaf half april 2022 te zien in de bioscoop.

Holding

In West Cork is de vierdelige serie Holding voor ITV opgenomen. De serie is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Graham Norton. Met in de hoofdrol de Ierse acteurs Conleth Hill, Brenda Fricker en Siobhán McSweeney, die mysterieuze politiezaken oplossen en lokale geheimen ontdekken in het rustig kustplaatsje.

Castletownbere in West Cork

 

 

 

 

 

Comments are closed.