Alençon in Normandië is veelzijdig en verrassend

Zin om naar een groene wereld te reizen waar je je drukke dagelijkse bestaan snel achter je kan laten? Kom naar Alençon in Normandië: dit stadje met z’n dertigduizend inwoners is maar 640 kilometer rijden vanaf de Nederlandse grens en gaat je in alle opzichten positief verrassen.

Bijzondere ambacht

Zo is Alençon wereldberoemd om een unieke expertise: het maken van uiterst verfijnd naaldkant. Dit plaatselijke vakmanschap is zelfs bijgeschreven op de Unesco-werelderfgoedlijst. In het zojuist totaal gerenoveerde museum kun je zien hoe de dentellières van Alençon werken, de enigen die alle geheimen kennen van dit unieke, delicate en kostbare kantwerk: één vierkante centimeter kost vijftien uur werk! Een Frans savoir-faire die je nergens ter wereld tegenkomt.

Een reis door de tijd

Door Alençon wandelen is als een reis door de tijd. Vroeger zetelden hier de hertogen van Normandië en de allure van deze (en ook latere) periodes kan je aflezen aan de geheime binnenplaatsen, het hertogelijk kasteel, de elegante graanhal, de majestueuze basiliek met zijn schitterende gotische portaal – een van de mooiste van Normandië – en de vele chique herenhuizen met hun smeedijzeren balkonhekken.

Virtual reality dankzij Legendr

Je vindt alle bijzondere adressen gemakkelijk via de Nederlandstalige stadsplattegrond (verkrijgbaar voor maar twee euro bij het VVV-kantoor van Alençon) of met de gratis app Legendr voor smartphones. Deze app vol virtual reality geeft een 360° inkijkje in gebouwen waar je als bezoeker normaliter niet binnenkomt en laat op een duizelingwekkende manier ervaren hoe het leven in het Château des Ducs er vroeger uitzag!

Groen en smakelijk

In en rondom Alençon vind je het goede leven, een specifieke gastronomische traditie gebaseerd op streekgerechten, maar ook prachtige ongerepte natuur met bossen. Liefhebbers van frisse lucht kunnen zich overgeven aan buitenactiviteiten als wandelen over de GR22 en GR36, rennen vanaf het nieuwe ©station de Trail du Massif d’Ecouves, fietsen over trajecten van de Véloscénie (Parijs-Mont Saint-Michel) of de Vélobuissonnière (Alençon-Saumur) en paardrijden bij een van de vele maneges. Of je gaat fijn met het hele gezin kanoën of kajakken, naar een accropark of een midgetgolfbaan.

Schilderachtig dorpje

Een heuse parel is het charmante dorp Saint-Céneri-le-Gérei, in de heuvelachtige Alpes Mancelles. Het heeft zowel het label ‘Plus Beaux Villages de France’ als ‘Petites Cités de Caractère’. Menig negentiende-eeuwse schilder liet zich hier inspireren door het mooie landschap vol herbergen. In sommige van die etablissementen kun je nog steeds van hun werk genieten en er zijn nog altijd veel kunstenaars actief in de streek. De artistieke sfeer, het rijke erfgoed, de rust en de frisse lucht: in dit lieflijke plaatsje krijgt iedereen een fijn vakantiegevoel!

 

 

Spiritueel hoogtepunt

Qua spirituele rijkdom is Alençon bekend geworden door de familie Martin en hun jongste dochter Thérèse, die in 1925 heilig verklaard zou worden door de rooms-katholieke kerk. Ook de ouders Louis en Zélie zelf werden uiteindelijk geheiligd, in 2015, als enige echtpaar ooit. Tijdens een bezoek aan hun huis ontdek je meer over het leven van een gewoon gezin dat zo’n uitzonderlijke status kreeg. In 2023 wordt de 150e geboortedag van Sainte Thérèse door de Unesco gevierd, vanwege de universele boodschap van liefde en verzoening die blijkt uit haar leven en werk, dat in dienst stond van de vrede.

 

 

Enfin, Alençon is een heerlijke bestemming voor iedereen en het perfecte startpunt om ook de rest van Normandië te ontdekken: een regio waar ontspannen geen enkele inspanning kost.

 

 

 

 

 

Comments are closed.