Kinderpret in een stad vol groen bij Floriade

Een groene stad is de leukste stad die je je maar kan voorstellen. Dat gaan kinderen beleven tijdens Floriade Expo 2022. Een unieke combinatie van spelenderwijs leren over tuinbouw, natuur en duurzaamheid én samen plezier maken. Het rijke kinderprogramma op de Expo is gevuld met onder ander theater van BonteHond, de inzending Waterworld van boomkwekerij Ebben, een ecologische footprint, een heuse expeditieroute en de duurzaamste speeltuin van de wereld.

Floriade stelt zich ten doel kinderen, jeugd en studenten bij de Expo te betrekken. Voor een groene toekomst hebben we jongeren namelijk nodig.

Speeltuinen op de Expo

Er zijn maar liefst vijf speeltuinen te vinden op het Floriade-park, waaronder de speeltuin ‘A million friends’ van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland. De Nederlandse glastuinbouw is een wereldspeler die volop gebruik maakt van duurzame innovaties en natuurlijke oplossingen. Hier leren kinderen spelenderwijs over de CO2-kringloop, alternatieve bestrijding van ziekten en plagen en het belang van insecten en bijen voor de bestuiving. Deze duurzame, educatieve speeltuin voor 4 tot 12-jarigen, is gemaakt van de meest duurzame houtsoort van Europa: Robinia pseudo-acacia.

Theaterspektakel voor kinderen

Iedereen doet maar waar hij zin in heeft. Het loopt volledig uit de hand. Straks houden we geen boom meer over. En dan? Er moet iets gebeuren. Maar we moeten al zoveel. Daarom is er nu Red de Wereld! Een show van theatergezelschap BonteHond vol boze bloemen en bedroefde bijtjes om het goede voorbeeld te geven. Want met showdansen en ingeleefde ballads gaan we de wereld redden. Deze voorstelling vindt plaats in het bostheater dat is ontworpen door de natuurkunstenaar Will Beckers.

Na afloop van de voorstelling roepen kinderen een wens voor de natuur en de wereld in een grote wenstoeter over het Weerwater. Daarna gaan ze op speurtocht in het Bos der Verbeelding samen met 2TurvenHoog. Bij De Speelwildernis ervaart de jeugd ervaren dat ze onderdeel zijn van de natuur. Tussen de bomen in het Oerbos hangt een reusachtig spinnenweb. De jongste bezoekers gaan hier op zoek naar de monsters in het bos en laten hun fantasie de vrije loop. En dan is er ook nog ook nog de dagelijkse Main show van Ulrike Quade Company, gebaseerd op een sprookje van kunstenaar Abner Preis. Alex is een hele grote pop van wel 4,5 meter hoog die bezoekers opwacht bij de entree. Alex wenkt bezoekers mee te gaan naar het podium om de Main show over Rocky de robot te bekijken. Rocky is het speelgoed van de toekomst en hij wordt verliefd op een bloem.

Floriade Kids Expeditie

Speciale expedities, onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën, nemen kinderen mee op avontuur op het Floriade-park langs alle highlights van de Expo. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een ritje maken met de kabelbaan of paviljoens ontdekken en met een slimme armband door de interactieve tuin van Duitsland lopen.

The Green House

In deze reusachtige kas zet de jonge bezoeker alle zintuigen aan het werk. Zien, voelen, ruiken en proeven. Zo leren ze meer over de technieken in de tuinbouw. Nederland staat bekend om tuinbouwproducten zoals groente, fruit, snijbloemen en bloembollen. Een deel daarvan wordt verbouwd in glazen kassen. Op Floriade staat een enorm kascomplex: The Green house. In The Green House gaan bezoekers zien hoe paprika’s en aardbeien groeien en ze krijgen inzicht in toekomstige teeltwijzen met onder meer een gerobotiseerde vertical farm, drones en robots zoals de plukrobot die tomaten plukt.

Maak kennis met het Klimaat-maatje

Dit vrolijke figuurtje op kavel 13, de kleinste van Floriade, heet iedereen welkom! Kom lekker zitten, kijk rond, geniet van het uitzicht en vul de waterfles. Het klimaat-maatje helpt bezoekers om hun tuin groen, gezond en gezellig in te richten met planten en bloemen die goed zijn voor mensen én voor alle beestjes in de tuin. Regentonnen en een groen dak zorgen voor wateropvang en verkoeling.

 

 

Dutch Innovation Experience

Dit gebouw bestaat uit natuurlijke materialen die opnieuw aangroeien. Ze raken dus niet op en belasten de aarde minder. Denk aan Hollands hout, gewassen en afval uit de land- en tuinbouw. De meeste materialen komen uit Nederland. Dat scheelt een verre reis, die energie en brandstof slurpt! Het paviljoen laat zien hoe in korte tijd veel woningen kunnen worden gebouwd. Maar dan met veel minder CO2-uitstoot. Bezoekers kunnen hier ook kennismaken met het huis van de toekomst: The Exploded View. Dit is een huis dat uit 100 natuurlijke materialen bestaat.

Kunst saai? Niet bij Floriade

Wat waarschijnlijk direct opvalt is Beehold, het metershoge kunstwerk van Florentijn Hofman. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je dat de figuren geheel uit bijen bestaan. Wel 10.000 bijen en 1 koningin. Het gaat over een respectvolle relatie tussen mens en dier. Nu de wereld verstedelijkt staat die relatie onder druk. Ook dat gebeurt in dit beeld: de bijtjes zijn getekend met een blije grijns en als bezoekers goed kijken zien ze ook verdrietige bijen.

 

 

Kunst waar bezoekers in kunnen in kunnen verdwalen, die op bezoekers reageert en die ze zelfs mogen aanraken? Dat kan allemaal in de drijvende cirkels van het kunstmuseum M. Hier stappen bezoekers letterlijk de toekomst van de natuur in. Nog meer kunst kunnen bezoekers ontdekken in het Kunstbos met de blauwe handjes.

Rondje over de wereld

Bij Floriade kunnen bezoekers in een dag rond de wereld. Er zijn circa 33 landen die deelnemen aan de Expo. Onze buurlanden, maar ook Thailand, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, China, Suriname en Japan tonen hun visie op Growing Green Cities. Een aantal landen organiseert een eigen Nationale dag. Op deze Nationale dag ontvangt Floriade handelsdelegaties uit het betreffende land. Het volkslied wordt gespeeld en het Floriade Scouting Team uit Almere hijst de vlaggen. In dat team zitten jongeren van verschillende scoutingverenigingen uit Almere.

Kinderen kunnen hun groene hartje ophalen op de Expo en ervaren hoe leuk een groene stad kan zijn. Er valt zoveel te ontdekken voor de jeugd van de toekomst. Voor meer informatie: https://floriade.com/nl/op-de-expo/bezoek-floriade-met-kinderen/

Dit is Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

 

 

 

 

 

Comments are closed.