Heerlijke meerdaagse trektochten op een Top Trail in Duitsland

Tentje, slaapzak en matje inpakken. Rugzak op en wandelschoenen aan. En dan een aantal etappes wandelen op een van de Top Trails of Germany, van camping naar camping. Onderweg genieten van de rust, de vrijheid en de heerlijke natuur. Als er een ding is waar de Top Trails of Germany in uitblinken, dan is het wel de enorme variatie aan ongerepte natuur. Omdat er lang niet overal campings liggen, hebben we een paar tips voor een meerdaagse trekking. Een mooie bijkomstigheid: de meeste routes liggen op nog geen 300 kilometer van Utrecht.

3 dagen wandelen op de Hermannshöhen

De eerste etappe is een mooie warming-up voor de kuitenbijtertjes die volgen. Door het vlakke Münsterland loop je vanuit Rheine door de groene uiterwaarden van de Ems richting Teutoburger Woud. Ontdek de zandduinen, oude dennenbossen, knoestige eiken die zich fraai aftekenen tegen de heide en de geurige jeneverstruiken. Bij Hörstel gaat het omhoog, de bergkam op. Onderweg tot de verbeelding spreken rotsformaties zoals Hockendes Weib bij de Dörenther Klippen.

Na het pittoreske vakwerkplaatsje Tecklenburg wandel je langs enorme kalksteengroeves over de kamweg richtig Bad Iburg. Steeds weer zijn er geweldige uitzichten over het coulisselandschap van het Münsterland. De meeste steengroeves zijn stilgelegd en staan tegenwoordig zelfs onder natuurbescherming zoals de Canyon bij Lengerich met haar turquoise water. Het fraaie boomkroonpad in kuuroord Bad Iburg maakt het mogelijk om een wandeling tussen de boomkruinen te maken. Sommige bomen zijn wel 250 jaar oud en hebben een stam met een doorsnede van 1 meter.

 

 

Rothaarsteig: wandelen in het Sauerland van Brilon tot Winterberg

Startpunt van de trekking is de oude Hanzestad Brilon. Je wandelt van bergtop naar bergtop met geweldige uitzichten over de omringende hoogvlakte. Bijzonder imposant is de rotsformatie Bruchhauser Steine: 4 gigantische rotsblokken van porfier die tot wel 92 meter hoog zijn. Daartussen liggen resten van een Germaanse versterkte schuilplaats. Na de bekende wintersportplaats Willingen ligt een andere bijzondere plek, de Richtplatz, waar vroeger misdadigers werden terechtgesteld.

Over een bergkam kom je bij een groot heidegebied met een klein stukje veen. De beklimming van de Clemensberg (839 m) is zeker de moeite waard. Omdat dit een van de weinige kale bergtoppen in het Sauerland is, heb je een heerlijk weids uitzicht. Langs de bron van de Ruhr, de rivier waaraan het Ruhrgebied haar naam dankt, wandel je richting Winterberg. Net voor je de wintersportplaats bereikt gaat de Rothaarsteig steil naar beneden richting Helletal, naar een diepe kloof tussen beboste rotswanden.

4 wandeldagen op de WesterwaldSteig

De wandeltocht start bij Camping Heisterberger Weiher. Al lopend over de basalthoogvlakte kun je genieten van weidse vergezichten. Soms loopt het pad door het bos, soms langs hoge heggen en weilanden. In de Heisterberger Weiher kun je een verfrissende duik nemen. De beklimming van de hoogste berg van het Westerwald, de 657 m hoge Fuchskaute, gaat heel geleidelijk. Bergafwaarts kom je langs de Krombachtalsperre. Vogelliefhebbers kunnen vanuit het vogel-observatiepunt aan het stuwmeer kijken naar futen en meerkoeten. Voordat je de diepe Holzbachkloof met enorme basalten rotsblokken en omgevallen bomen bereikt, kom je nog langs verschillende vennetjes. Rond Westerburg wordt het landschap minder ruig: heuvels, uitgestrekte bossen en brede weidedalen bepalen het landschap.

Albsteig – Minitrektocht over een bergkam

Een klein wandelavontuur in Zuid-Duitsland op etappe 5 van de Albsteig: uitkijkpunten aan de lopende band, geheimzinnige grotten en een burchtruïne. Het startpunt is het station in Unterkochen. Het pad omhoog wordt omzoomd door enorme eiken, beuken en dennen.

 

 

Bijkomen kun je in de hut met Biergarten bij uitkijktoren Aalbäumle. Dwars door het natuurreservaat Wieherwiese bereik je de comfortabele camping Hirtenteich waar je je tent kunt opzetten. De volgende dag wandel je als door een groene tunnel tot aan uitkijkpunt Sedelfelsen waar je zeker de gigantische grot Große Scheuer moet verkennen. Na de ruïne van Burg Rosenstein gaat het bergaf naar het eindpunt van de etappe in Heubach.

Meer informatie over deze routevoorstellen, campings, lengte van de etappes, gps-tracks, en openbaar vervoer: toptrails.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.