Luxemburgse Esch-Sur-Alzette opent als Culturele Hoofdstad 2022

Onder het motto ‘Remix Culture’ opent de Luxemburgse stad Esch-Sur-Alzette op 26 februari het jaar als Culturele Hoofdstad van Europa. Het culturele programma Esch2022 vindt plaats in de verschillende steden van de voormalige staalindustrie-regio Minett in het zuiden van Luxemburg en de acht Franse partnergemeenten.

De wijk Esch-Belval is het kloppend hart van het evenement – met de oude hoogoven, de moderne architectuur en de Rockhal als concertzaal. Esch-Sur-Alzette is de tweede stad van Luxemburg en vormt dit jaar de Culturele Hoofdstad samen met 10 Luxemburgse gemeenten van “Pro-Sud” en 8 Franse gemeenten van de “Communauté de Communes Pays Haut Val d’Alzette ” (CCPHVA). Esch2022 deelt de titel Culturele Hoofdstad met de partnersteden Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië.

Opening 26 februari: 17.30-23.00 uur

Tijdens de REMIX Opening op 26 februari aanstaande worden het centrum van Esch-Sur-Alzette en de wijk Esch-Belval omgetoverd tot een meeslepend en feestelijk universum met live muziek, DJ-sets, workshops van beweging, licht- en video-installaties, architecturale projecties en een veelvoud aan live-uitvoeringen. Op de 4 podia staan 18 optredens gepland met artiesten uit Luxemburg, Frankrijk en omliggende regio, alsmede artiesten vanuit de andere culturele hoofdsteden, Kaunas in Litouwen en Novi Sad in Servië. Het publiek wordt getrakteerd op diverse muzikale smaken en kan aansluitend genieten van optredens in de concertzaal Rockhal. Daar zullen de musici die deelnemen aan de workshop Future Frequencies, onder leiding van Frank Wiedemann en Matthew Herbert, in twee concerten de “Sound of Europe” presenteren.

 

Lees ook dit artikel: Luxemburg stad in 24 uur

 

Programma Esch2022

Esch2022 presenteert zich gedurende het jaar met een uitgebreid cultureel programma op verschillende binnen- en buitenlocaties. De programmering is gericht op duurzame ontwikkelingen, synergiën creëren en een interactief programma voor het publiek binnen vier categorieën: “Remix Art”, “Remix Europe”, “Remix Nature” en “Remix Yourself”. Het culturele programma omvat een breed scala aan disciplines, van theater, dans, fotografie en literatuur tot design, street art, architectuur en zelfs technologie. “Remix” is de rode draad.

De regio Minett in Luxemburg

De Minett-regio in het zuiden van Luxemburg – met de stad Esch-Sur-Alzette als middelpunt – is een gebied met veel gezichten: een bijzondere combinatie van staalindustrie, historie en natuur. De Minett draagt sinds oktober 2020 officieel het UNESCO-label “Man and Biosphere”. De regio maakt sinds die tijd deel uit van een prestigieus internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen, waarvan de kwaliteit officieel wordt erkend door het UNESCO-label.

 

 

Het gebied, dat ook wel ‘Het Land van de Rode Rotsen’ wordt genoemd, dankt zijn naam aan de felrode kleur van de aarde vanwege de ijzererts in de bodem. De staalindustrie speelde altijd een grote rol. De Minett is de laatste jaren getransformeerd tot een levendig en trendy gebied en combineert het verleden – gekenmerkt door kolen en staal – met de nieuwste technologieën uit het heden. Je vindt hier het openluchtmuseum, de universiteitscampus en het moderne winkelcentrum, maar je kunt hier ook vooral genieten van de imposante natuur. En dat leverde de erkenning van UNESCO op: de Minett heeft een zeer hoge biodiversiteit en zit vol met zeldzame planten.

 

 

 

 

 

Comments are closed.