Luxemburg stad in 24 uur

De stad Luxemburg is een fijne en levendige bestemming. Veel Nederlanders gaan er helaas zo aan voorbij. Ze tanken goedkoop in Luxemburg en rijden dan door naar Zuid-Europa.

Luxemburg

Pak het deze zomer eens anders aan en neem een dag de tijd om kennis te maken met de hoofdstad van het groothertogdom. Het is onmogelijk om in 24 uur alles te zien maar 5 dingen die je zeker gedaan moet hebben tijdens je dag in Luxemburg zijn.

1. Stadswandeling

Een georganiseerde stadswandeling is een prettige manier om snel een gevoel te krijgen bij het oude centrum van Luxemburg stad. Al die kronkelende straatjes en hoogteverschillen zijn niet alleen heel charmant maar ook erg verwarrend. Je weet nooit wat je kunt verwachten; het ene moment sta je voor de oudste kroeg van het land en een straatje verder ontdek je de nieuwste hotspot.

Luxemburg heeft een interessante en levendige geschiedenis waar je tijdens de stadswandeling meer over kunt leren. Wist je bijvoorbeeld dat het ooit de grootste vesting van Europa was? In 1867 werd als resultaat van internationale afspraken overgegaan tot ontmanteling. Ondanks dat Luxemburg met de dikke stadsmuren en poorten nog steeds aandoet als een fort zie je minder dan 10% van het origineel.

Voor een mooi uitzicht over de stad ga je naar de promenade Le Chemin de la Corniche, bekend als het mooiste balkon van Europa. De stadswandeling kan je regelen via het lokale verkeersbureau Visit Luxembourg.

Luxemburg

2. Kunst

Luxemburg stad is het culturele hart van het land. Fervente liefhebbers van moderne kunst kunnen meerdere dagen vullen in de 5 verschillende kunstmusea van de hoofdstad. Als vrijblijvende bewonderaar zit er zeker een stijl bij die je aanspreekt.

We bezochten onder andere het Casino Luxemburg, een mooi gebouw met barokke architectuur uit de 19e eeuw. Hier worden wisselende tentoonstellingen weergegeven van up and coming kunstenaars welke vaak met licht en geluid spelen. Laat je verrassen door experimentele kunst zoals een lege ruimte met alleen een portret van Obama.

Het paradepaardje van de stad op het gebied van kunst is het MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean). Ontworpen door Leoh Ming Pei, bekend van de piramide van het Louvre in Parijs. Ook dit gebouw heeft een bijzonder interessante architectuur.

Luxemburg

3. Winkelen in Luxemburg

In het centrum van Luxemburg zijn enkele winkelstraten. Je vindt hier veel bekende ketens zoals de H&M en Zara maar ook luxe merken. Wat wij vooral grappig vonden is dat alles door elkaar zit. In Luxemburg stad is er altijd tijd voor een beetje (window) shopping.

Luxemburg

4. Casemates du bock

De kazematten geven je een kijkje in ondergronds Luxemburg. Gebouwd in de tijd dat Luxemburg nog een vestingstad was. Het is een netwerk van galerijen, trappen en tunnels die zich onder de grond meer dan 20 kilometer uitstrekken. Een klein stukje is te bezoeken. Wat vroeger de kanonsgaten waren zijn nu mooie uitkijkpunten over de lager gelegen stad.

Luxemburg

5. Speeltuinen

Deze must-see is speciaal voor wie Luxemburg met kinderen bezoekt. Je weet niet hoe gaaf een speeltuin kan zijn tot je in Luxemburg bent geweest. Wat dacht je van een compleet piratenschip in een park. Waar een schip is moet natuurlijk ook water zijn, dus neem een setje droge kleren mee. De hoogteverschillen in het park zijn slim gebruikt en je kinderen kunnen dammen bouwen, water oppompen maar ook gewoon lekker spetteren. Voor de allerkleinste is er ook een speeltuin met kasteel. Net wat rustiger en meer gericht op jonge kinderen.

SONY DSC

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.