Hier kun je wandelen door ongerepte natuur over een bergkam

Onthaasten, zonder mobiel, geen appjes, geen e-mails. Intensief genieten van de rust en ongerepte natuur op een bergkam met geweldige vergezichten, daarvoor staat de Kammweg. Niet voor niets een van de dertien Top Trails of Germany, de langeafstandswandelpaden in Duitsland die garant staan voor kwaliteit én natuurbeleving.

Stoomtrein Preßnitztalbahn

Bloeiende bergweides, lommerrijke bossen en lieflijke beekdalen bepalen de charme van deze 285 km lange wandelroute. Onderweg geologische bijzonderheden, zoals de waaiers van basalt bij de Hirtstein; de Schneckenstein is rijk is aan het mineraal topaas. De rode draad op de Kammweg zijn grenzen: aan de ene kant de grens met Tsjechië, aan de andere kant de voormalige grens tussen de BRD en DDR, nu de grens tussen de deelstaten Saksen, Beieren en Thüringen.

Uitzicht vanaf de Geisingberg

Mijnbouw en kunstnijverheid

Het Erzgebirge dankt zijn naam aan de zilver- en tinertsen die hier vroeger werden gedolven. De mijnbouw heeft zijn stempel gedrukt op het landschap. Op sommige plekken, zoals in Altenberg en Olbernhau, kun je de mijnbouw van dichtbij beleven. Olbernhau was ooit een belangrijk centrum voor koperverwerking en in de Saigerhütte, een soort openluchtmuseum, krijg je een goede indruk van de techniek, maar ook van het leven van alledag vroeger.

 

 

De uitgestrekte beuken- en sparrenbossen verklaren ook waarom hier zoveel speelgoed en kunstnijverheid van hout wordt vervaardigd. De houten kerstdecoratie uit het Erzgebirge is beroemd. In speelgoeddorp Seiffen bijvoorbeeld kun je zien hoe de typische houten figuurtjes worden gemaakt.

 

 

Traditoneel handwerk in Seifen

Ieder zijn of haar eigen tempo

Een ritje met de stoomtrein door het Preßnitztal of met Fichtelbergbahn gold ooit als vooruitstrevend en snel; tegenwoordig vooral heerlijk nostalgisch en gemoedelijk. Naar de top van de Fichtelberg, met zijn 1215 m het hoogste punt aan de Kammweg, kun je met de oudste kabelbaan van Duitsland. Zowel in de winter als in de zomer populair vanwege het geweldige uitzicht en de skischansen in de verte. Adrenalinejunkies zweven vervolgens met de langste Flyline van Europa weer terug naar het dal.

Kort en bondig:

  • Lengte: 285 km
  • Aantal etappes: 17
  • Van Geising-Altenberg naar Blankenstein
  • Van natuurpark Erzgebirge-Vogtland, door het beschermde gebied ‘Grünes Band’ op de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland tot aan het Thüringer Leisteengebergte.
  • De beste wandeltijd is van mei t/m oktober. In de winter ideaal om te langlaufen en winterwandelen.

Meer informatie en GPX-tracks van de Kammweg andere Top Trails of Germany: toptrails.nl

Wandelen met sneeuwschoenen in Oberwiesenthal

 

 

 

 

 

Comments are closed.