Wandelen én overnachten in de heerlijke natuur van een Top Trail

Je onderdompelen in de wildernis, genieten van de eenzaamheid, de eenvoud en schoonheid. Een paar dagen weg van de bewoonde wereld. Eén worden met de natuur. Iedereen die graag wandelt en met het tentje op de rug op pad gaat, vindt op een aantal Top Trails of Germany het perfecte avontuur. Van de trekkingplaatsen langs de Westweg en Schluchtensteig in het Zwarte Woud tot een campsite langs de Heidschnuckenweg en een natuurherberg aan de Kammweg-Erzgebirge.

Trekkingplaatsen in het Zwarte Woud

Helemaal legaal wildkamperen, dat kan op 9 trekkingplaatsen die verspreid liggen in het Zwarte Woud. Deze plekken, waar plaats is voor drie tenten, liggen allemaal ver weg van de bewoonde wereld en zijn alleen te voet bereikbaar. Je mag een kampvuur maken en er is een wc-huisje. Meer niet. Water en eten moet de wandelaar zelf meebrengen. Reserveren is verplicht. Na boeking krijg je de coördinaten. Wandel een paar etappes op de Schluchtensteig of de Westweg en dompel je onder in de geweldige natuur van het Zwarte Woud.

Korte trekking op de Schluchtensteig

In de buurt van de waterval in St. Blasien, tussen etappe 4 en 5 op de Schluchtensteig, ligt een trekkingcamp. De 20 km lange trekking op de eerste dag start in Schluchsee-Fischbach. Lieflijke dalen worden afgewisseld met imposante naaldbossen. Zowel het hoogste uitkijkpunt met uitzicht over de diepblauwe Schluchsee als het hoogste punt langs de Schluchtensteig, de 1.148 m hoge Krummenkreuz, staan vandaag op het programma. De typische boerderijen in het Muchenland zijn een fraai fotomotief.

 

 

Vanaf de hooggelegen weides tussen de Schluchsee en St. Blasien heb je een weids uitzicht over het diepe dal van de Schwarza. Aan het einde van etappe 4 ligt, midden tussen de bossen en bergen, de enorme dom van St. Blasius. De volgende dag wandel je naar Todtmoos. Vanaf de houten uitkijktoren op de Lehenkopf heb je een geweldig uitzicht tot aan de Alpen. De etappe voert over verende bospaden, door weides en over hoogvlaktes. Net voor bedevaarts- en kuuroord Todtmoos kom je door de idyllische Hohwehraschlucht.

5 dagen wandelen op de Westweg

Een kleine wandelvakantie is de trektocht van Forbach naar Bad Peterstal-Griesbach in het Noordelijke Zwarte Woud. De eerste en laatste nacht overnacht je op een camping; de drie nachten daartussen op trekkingplaatsen. De dagetappes zijn tussen de 13,7 km en 19 km. Op de eerste dag worden de bergen steeds steiler, de bospaden grilliger. De geheimzinnige Herrenwieser See wordt omringd door een sprookjesbos. Kale bergtoppen met hoogvenen van het unieke Griendenlandschap bepalen het beeld. Het uitzicht over het bijna 1.000 meter lagergelegen Rijndal is adembenemend. Een kleine omweg naar de magische Wildsee, een authentiek ketelmeer, is zeker de moeite waard. De markante kloosterruïne Allerheiligen is bijzonder fotogeniek. Wandelen over een beboste bergkam hoog boven de steile kaarwanden met schitterende uitzichten, bijvoorbeeld over de blauwe Glaswaldsee. Het eindpunt is het gezellige kuuroord Bad Peterstal-Griesbach.

Kamperen in een boomgaard op de Heidschnuckenweg

Kamperen in zijn meest oorspronkelijke vorm. Dat kan op de Campsite Zum Heidebach in Müden (Örtze) in het zuidelijke deel van de Lüneburger Heide. In een boomgaard kun je je tentje neerzetten met uitzicht op velden en bossen. Er is een waterkraan, een buitendouche en een houten buitentoilet. Op de stookplaats kun je ´s ochtend koffiezetten en ´s avonds bij het kampvuur zitten. De campsite ligt tussen etappe 8 en 9 van de Heidschnuckenweg. Voor de eerste wandeletappe ga je met een taxi naar het 14 km verderop gelegen Wietzendorf. Door het dal van de Wietze wandel je door bos en heide in het glooiende landschap.

Op het hoogste punt, de Wietzerberg, ligt een landschap uit een plaatjesboek aan je voeten: jeneverbesstruiken, heide, hier en daar een berk. Niet minder pittoresk is het heidedorpje Müden met het oude kerkje, enorme eiken en grote vakwerkboerderijen. De andere wandeltocht start bij de oude watermolen. Over een smal pad tussen grassen en elzenbomen wandel je langs het riviertje de Örtze. Libellen gonzen, een ijsvogel schiet snel voorbij: een klein natuurparadijsje. De 7 km lange etappe eindigt in Faßberg, maar is gemakkelijk te verlengen.

Wandelen langs de Duits-Tsjechische grens op de Kammweg

Midden in het Naturpark Erzgebirge-Vogtland ligt de natuurherberg Kammbegegnungen. Het educatieve centrum richt zich vooral op scholen, maar in de zomer kunnen ook andere bezoekers het tentenveld en de eenvoudige meerpersoonskamers gebruiken. Hier geldt het principe back-to-the-roots, inclusief outdoor douche en wc. Er zijn kruiden- en groentebedden, een paar schapen, een konijnenstal, een schommel. Een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen die een paar dagen de bewoonde wereld willen ontvluchten.

Vanuit de natuurherberg zijn er verschillende wandelingen mogelijk op delen van etappe 5 en 6 van de Kammweg-Erzgebirge. Het bijzondere aan een wandeling over deze bergkam is dat je vaak parallel aan de Duits-Tsjechische grens wandelt. Op de wandeling richting Olbernhau wandel je door bossen en langs klaterende beekjes. Tot de hoogtepunten onderweg horen het ven Lehmheider Teich en de Saigerhütte, een voormalig kopersmelterij. Een andere tocht gaat naar Satzung/Hirtstein. Naast de rots Katzenstein, met uitzicht, liggen er op het traject nog talrijke andere grillige rotsformaties, met tot de verbeelding sprekende namen zoals Vogeltoffelfelsen, Teufelsmauer en Nonnenfelsen.

 

 

Meer informatie over deze routevoorstellen, overnachtingsmogelijkheden, lengte van de etappes, gps-tracks, en openbaar vervoer: toptrails.nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.