Manchester, de stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden

Manchester staat bekend als een industriële stad. Tegenwoordig wordt er ook veel gedaan om een milieuvriendelijke levensstijl te promoten. Dankzij het nieuwe beleid rond duurzaamheid zijn er meer fietspaden gekomen, meer mogelijkheden voor fietsverhuur naast het openbaar vervoeraanbod en wordt recycling thuis aangemoedigd. Zo wordt de stad steeds groener. Een prima plek voor een ecologisch verantwoordde stedentrip.

Gezonde stadsactiviteiten

Op reis gaan hoeft niet te betekenen dat je de gezonde gewoontes van thuis loslaat. Als je bijvoorbeeld van meditatie houdt, dan kun je in Manchester goed terecht bij het Buddhist Centre. Je kunt er heerlijk mediteren en er worden zowel dagelijkse lessen als langere cursussen en workshops aangeboden.

 

 

Ben je meer van het hardlopen? GoRunningTours organiseert begeleidde hardlooptrainingen, een leuke manier om de stad op een originele manier te ontdekken. Een aantal van de routes gaat dwars door de stad, langs Rochdale Canal. Op andere routes loop je langs Ashton Canal en Bridgewater Way, dat het eerste kanaal van het land was.

Industrieel erfgoed en moderne innovatie

Aan de architectuur en het erfgoed van Manchester is te zien waarom het de eerste echte industriële stad ter wereld wordt genoemd. Bij Artchitectours worden, onder leiding van architecten, stadsrondleidingen aangeboden die deze nalatenschap fantastisch in beeld brengen. Ontdek bij een van de tentoonstellingen van het Museum of Science and Industry de meest baanbrekende innovaties en uitvindingen.

Niet alleen het industriële verleden van Manchester komt aan bod. Vele andere soorten musea zijn ook zeer de moeite waard, van het National Football Museum tot het Pankhurst Centre. Deze laatste is gevestigd in het vroegere ouderlijk huis van Emmeline Pankhurst en haar familie. Het is de plek waar de “suffragettes” bijeenkwamen die vochten voor het stemrecht voor vrouwen. Het museum staat in het teken van hun verhaal en de geschiedenis van feministisch activisme. Voor liefhebbers van natuurkunst is een bezoek aan de Manchester Art Gallery, met de fantastische Victoriaanse en pre-Raphaelite kunstcollectie, een echte aanrader. Bij de Whitworth kunstgalerie, gevestigd in Whitworth Park, maak je kennis met cultuur in het groen. Deze culturele ruimte is gericht op het bewerkstelligen van positieve sociale verandering door middel van kunst. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals yoga-ochtenden en gratis concerten door studenten van The Royal College of Music.

Vanuit het Kimpton Clocktower Hotel, midden in de stad, ben je vlakbij alles dat het centrum van Manchester te bieden heeft. Het hotel is door het Green Tourism Business Programme erkend als een milieuvriendelijk bedrijf en is gevestigd in een prachtig monumentaal gebouw in Victoriaanse stijl (Grade-II monument).

The Northern Quarter

Als er iets op de bucket list voor Manchester moet staan, dan is het wel het Northern Quarter, gelegen tussen Piccadilly Station en het Arndale Centre. De smalle straatjes zitten vol nieuwe cafés en restaurants met de typische “northern cool-uitstraling”. Je komt er veel slow food tegen. Breng vooral een bezoek aan de vele tweedehands platenzaken – een aantal van de meest legendarische Britse bands, zoals The Smiths, Joy Division en Oasis, komt immers uit Manchester. Afflecks, een overdekte markt vol kleine boetiekjes, is ook leuk om af te struinen. Je vindt er alles van piercing studio’s tot tweedehands winkels voor kleding en muziekalbums. Voor een lekkere lunch ga je naar Mackie Mayor. Deze 19e-eeuwse vleesmarkt is compleet omgebouwd. In het midden staan lange tafels en daar omheen vind je kraampjes met voor elk wat wils, waaronder vegetarische en veganistische opties. Hier vind je ook de Tender Cow, waar je nieuwe soorten vlees kunt ontdekken volgens de filosofie dat geen enkel deel van een dier weggegooid hoeft te worden. Bij Pico’s Tacos eet je misschien wel de beste Mexicaanse taco’s aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Ze staan er bekend om hun huisgemaakte maistortilla’s. Voor een chique etentje is Erst een echte aanrader. De wijnkaart is uitstekend en er wordt een seizoensmenu geserveerd dat bestaat uit kleine Europese gerechten.

In de Britse gastronomie kom je veel fusion tegen. Overal zijn restaurants te vinden die wereldgerechten overnemen en aanpassen om er zo iets nieuws en unieks van te maken. “Rice ‘n’ three” is hier een goed voorbeeld van. Het gerecht, gebaseerd is op de Indiase keuken, is op die manier een lokale specialiteit geworden van rijst met drie soorten curry. In de jaren ’80 werd het een van de meest kenmerkende gerechten van Manchester. Tegenwoordig staat het bij veel fastfoodrestaurants op de kaart en bij Little Aladdin hebben ze er nu ook een veganistische versie van.

Stedentrip vlakbij de natuur

Een goede combinatie van stad en natuur is het Peak District National Park. Door de ligging vlakbij Birmingham, Liverpool en Manchester, is het een van de meest toegankelijke nationale parken van Groot-Brittannië. Met het openbaar vervoer ben je er vanuit het centrum van Manchester binnen anderhalf uur. Het natuurpark van wel 1400 km2 bestaat in 2021 precies 70 jaar en verwelkomt sinds de opening in 1951 jaarlijks wel 13 miljoen bezoekers.

De naam Peak District National Park impliceert hoge bergtoppen, maar het hoogste punt is maar 636 meter. Men denkt dat de naam eigenlijk afkomstig is van het woord “Pecsaetan”, de naam van de Angelsaksische stam uit die regio. Het natuurpark heeft 2500 kilometer aan wandelpaden en wel 100 routes die geschikt zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Een rustige, korte wandeling is genoeg om helemaal omgeven te zijn door de rijke kleuren van de heidevelden en de heuvels. Maar dit gebied heeft nog veel meer te bieden.

 

 

Bezoek bijvoorbeeld het mooie dorpje Bakewell, waar je ook de beroemde Peak Cavern-markt vindt, een grot met daarin onder meer een amfitheater waar muziekconcerten gehouden worden. Interessant om te zien is ook de Nine Ladies Stone Circle, een cirkel van stenen uit de bronstijd. Het verhaal gaat dat de stenen negen vrouwen zijn die voor straf in stenen veranderden omdat ze het lef hadden om te dansen op een zondag.

This is Manchester

This is Manchester

Aan het eind van een dag vol nieuwe indrukken, kun je onder het genot van een pint ambachtelijk bier even bijkomen bij de Devonshire Arms pub in het kleine dorpje Beeley. Hier geniet je ook van een traditionele zondagse lunch met lokaal vlees van de eigen boerderij. Blijven slapen kan ook nog – de pub is gelegen op het landgoed Chatsworth. De kamers zijn knus ingericht in de typisch Engelse plattelandsstijl. Het landhuis is sinds de 16e eeuw in handen van de familie Cavendish en kan ook bezocht worden. Er hangt een prachtige Devonshire kunstcollectie. The Old Hall Inn is nog een leuk alternatief om een lekker biertje te drinken. Er hangt een karakteristiek plattelandssfeertje en ze hebben een mooie menukaart met lokaal ambachtelijk bier.

 

 

 

 

 

Comments are closed.