Ontvang een officieel GGD herstelbewijs voor je reis bij een positieve test

Spoedteststraat test vanaf het begin pandemie op corona. In samenwerking met GGD geven zij reizigers die positief testen een internationaal herstelbewijs.

Herstelbewijs krijgen

Een herstelbewijs is het bewijs dat je COVID-19 hebt gehad. Het is noodzakelijk dat de test is afgenomen door de GGD of een goedgekeurde aanbieder zoals Spoedteststraat. Een zelftest is bijvoorbeeld niet geldig als herstelbewijs.

Vanaf 3 februari 2022 werkt Spoedteststraat samen met de GGD. Wij kunnen nu jouw gegevens van een positief testresultaat doorvoeren in een online portaal. Vervolgens krijg jij op basis van deze informatie je herstelbewijs. Om het positieve resultaat van je coronatest door te voeren zullen wij enkele aanvullende gegevens van je vragen.

 

 

Nationaal of internationaal erkend herstelbewijs

Bij een positieve Antigeen Sneltest kun je via Spoedteststraat een nationaal erkend herstelbewijs krijgen. Dit bewijs kun je dus binnen Nederland gebruiken voor toegang tot evenementen of gelegenheden waar dit vereist is.

 

 

Test je positief met een PCR test? Dan kun je een nationaal en internationaal herstelbewijs krijgen. Dit bewijs kun je dan ook in andere landen gebruiken, bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Naast toegang tot restaurants of evenementen volstaat een herstelbewijs in sommige landen ook als bewijs om te kunnen reizen. In deze gevallen is een negatieve COVID-19 test dus niet nodig.

Wat kun je doen met een herstelbewijs?

Binnen Nederland is een herstelbewijs momenteel nog 1 jaar geldig. Met dit bewijs heb je toegang tot plekken die een geldige QR-code vereisen van mensen. Houd er rekening mee dat een herstelbewijs alleen geldig is als de COVID-19 test is afgenomen door het GGD of een goedgekeurde aanbieder, zoals wij bij Spoedteststraat.nl. Het kabinet was van plan om de geldigheid van het herstelbewijs aan te passen van 1 jaar na 6 maanden. Deze wijziging zou op 1 februari 2022 ingaan, maar het is uitgesteld. Het is nog niet bekend of deze wijziging alsnog wordt doorgevoerd en wanneer dit zou gebeuren.

Geldigheid van een herstelbewijs binnen en buiten Europa

Om een herstelbewijs te krijgen dat geldig is buiten Nederland (dus bijvoorbeeld in de EU of daarbuiten), heb je een positief testresultaat nodig van een PCR test. Met een Antigeen Sneltest is het niet mogelijk om een internationaal geaccepteerd certificaat te krijgen.

Binnen de EU hanteren de meeste landen 6 maanden als geldigheidsduur van een herstelbewijs. In Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal is het herstelbewijs namelijk 180 dagen geldig.

Ben je van plan om op reis te gaan? In sommige landen ben je met een herstelbewijs vrijgesteld van de COVID-19 testplicht. Echter geldt dat lang niet overal zo. Doe dus altijd je onderzoek voordat je op reis gaat. Regels veranderen snel en een herstelbewijs is lang niet altijd genoeg.

 

 

 

 

 

Comments are closed.