Een Nederlandse plantenfluisteraar in Avoriaz

Deze mensen zorgen ervoor dat de wereld er net een beetje mooier uitziet. Vijf inspirerende voorbeelden van goeddoeners in de Franse Alpen. Cees zet zich in tegen ontbossing, terwijl Aurélie wintersportkleding inzamelt voor vluchtelingen en Jacques-Olivier inheemse roofvogels herintroduceert in de bergen. Tot slot laat Camille zien dat je je prima alleen per fiets en op de ski in de bergen kunt verplaatsen.

Guillaume maakt ski’s van lokaal hout

De liefde voor hout gaat bij de familie Bron lang terug, maar liefst 3 generaties. Guillaume is de huidige eigenaar. Hij maakt elke ski op maat en perfectioneert ze naar de wensen van de toekomstige eigenaar. Basismateriaal voor de ski’s is de lokale es, die je wijdverspreid vindt in de valleien rondom Morzine. In het atelier van Guillaume ruikt het heerlijk naar de kenmerkende geur van deze boomsoort.

Camille Robson verplaatst zich alleen op ski’s, op de fiets of te voet

365 dagen zonder gemotoriseerd vervoer: dat was de uitdaging die Camille Robson zichzelf stelde op 1 januari 2021. Geen auto’s, bussen of treinen gedurende een jaar. “Of ik nu naar mijn werk ga, boodschappen doe of bij mensen op bezoek ga, ik verplaats me alleen te voet, met de fiets of op ski’s,” legt Camille uit. Camille fietst elke dag 14km vanuit Morzine naar Les Gets – ook bij hevige sneeuwval. “Gemotoriseerd verkeer levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Tegelijkertijd is ‘t zo belangrijk in ons leven. Door het op te geven ben ik benieuwd te zien wat het me kost en wat het me oplevert.

 

 

Tot nu toe levert me alleen maar voordelen op. Ik geniet meer van mijn directe omgeving en voel me lichamelijk in topvorm”. Camille ondersteunen kan via de link op haar instagram account @camillecrobson. Alle donaties gaan naar Montagne Verte Morzine, Friends of the Earth France en Envol Vert. Deze organisatie zetten zich in tegen klimaatverandering respectievelijk op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Aurélie zamelt wintersportkleding voor vluchtelingen in

Aurélie Ceron, is voorzitter van White&Green. Deze vereniging van vrijwilligers zet diverse acties op touw voor natuurbehoud van Avoriaz en omgeving. Zo zamelen ze plastic dopjes in die ze doneren aan Bouchons74, die de doppen op hun beurt sorteren en recyclen. Het opgeleverde geld wordt ingezet voor activiteiten voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Ook zamelt White&Green skikleding en -uitrusting in die ze schenken aan Riders For Refugees en ZomConnection.

Jacques-Olivier Travers geeft in gevangenschap geboren roofvogels hun vrijheid terug

Het idee van een herintroductieprogramma ontstond in 2007. Op dat moment waren er geen zeearenden in Frankrijk en de hoop op een spoedige terugkeer leek zeer klein. Initiatiefnemer Jacques-Olivier, die al sinds zijn kindertijd een passie voor roofvogels heeft, droomde van terugkeer in de Franse bergen. In 2012 werd het eerste zeearend paartje gevormd en vier jaar later werden de eerste kuikens geboren.

Voor de herintroductie van een soort is het van groot belang dat deze volledig wordt ondersteund door het publiek dat ermee in contact zal komen. De organisatie van Jacques-Olivier koos daarom voor een educatief programma waarbij bezoekers meer leren over de roofvogels en hun omgeving. Dit programma kwam tot stand in samenspraak met natuurverenigingen, wetenschappers en leerkrachten. De vogels zelf bewonderen en alles over ze te weten komen – dat kan op het plateau de Nyon in Morzine.

 

 

Cees de plantenfluisteraar van Avoriaz

Cees is Nederlander en al vele jaren vaste tuinman van tropisch zwembad Aquariaz in Avoriaz. Hij staat ook wel bekend als “de plantwhisperer” doordat hij zo ontzettend veel weet van planten en altijd met natuur en biodiversiteit bezig is. In Aquariaz vind je zo’n honderd tropische planten, samen zorgen zij voor een oase van rust midden in Avoriaz. Het bedrijf waar de tropische planten vandaan komen (Fachjan) zet zich in tegen ontbossing in Zuidoost-Azië en biedt alleen “geredde” planten aan. Om optimale gezondheid van plant en mens te garanderen gebruikt Cees alleen insecten om de planten te behandelen. Denk aan lieveheersbeestjes, spinnetjes etc. Aquariaz wordt verwarmd met groene energie.

Dit is Morzine en Avoriaz

Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners. Avoriaz ligt op een hoogte van 1.800 meter en is een autovrije wintersportplaats middenin Les Portes du Soleil. Van een afstand bootsen de gebouwen de rotsen onder het dorp na. Beide dorpen liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie.

 

 

 

 

 

Comments are closed.